Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
En Lezzetli Tatlılar Sizden Teknoloji Kromel’den

Hijyenik ve sağlığa yararlı gıda ürünlerinin tüketimini arttıracak tüm yeniliklerin öncüsü olmayı amaç edinen Kromel, her gün yeni bir teknolojiyi ülkemize katma hedefi doğrultusunda çalışmaya devam ediyor. Türk damak zevkinin nadide örneklerinden “lokum” artık Kromel Proses Sistemleri’nde üretiliyor.





kromel.jpg

Kromel Lokum Üretim Hattıyla Lezzet ve Hijyen Garanti Altında

Osmanlıdan bugüne geleneksel bir Türk şekerlemesi olarak vazgeçilmez bir yere sahip olan lokum; Osmanlıca “rahat ul-hulküm” yani boğaz rahatlatan kelimesinden türemiş ve 15.yüzyıldan beri Anadolu’da ve Osmanlı topraklarında bilinen en eski şekerleme olmuştur. 18. Yüzyılda ise bir İngiliz turist tarafından Avrupa’ya götürülmesiyle Avrupa’ da da “Türk Tatlısı” veya “Türk Zevki” anlamına gelen “Turkish Delight” olarak tanınmaya başlamıştır.

Lezzeti ile dünya pazarında aranan, sade, meyveli, kaymaklı gibi çeşitlerde üretilen ve hemen hemen herkes tarafından beğenilerek tüketilen bu şekerleme, şeker şurubunun sitrik asit, tartarik asit veya krem tartarla kestirilerek nişasta ile pişirilmesinden elde edilmektedir. Esas madde olan nişasta ve şekere, yapılacak lokum cinsine göre fıstık, fındık badem içi gibi kuruyemişler, meyve usareleri, çiçek yaprakları veya sakız da konulabilmektedir. Ayrıca hindistan cevizi talaşı ve kaymak ilave edilerek yapılan çeşitleri de vardır. Bazen içine gıda maddelerine özgü boya veya esanslar da katılabilmektedir.

Günümüzde lokum üretiminde faaliyet gösteren firmaların bir kısmı küçük atölyelerde geleneksel basit yöntemler ile üretim gerçekleştirirken bir kısmı da özellikle dünya pazarındaki taleplere cevap verebilecek seri ve ekonomik üretim imkânları aramaktadır. Dünya piyasasının ekonomik üretime yönlendiği günümüzde Kromel, bu arayışlar ve müşteri taleplerinin yön vermesi doğrultusunda Lokum Proses Sistemi’ni ürün portföyüne katmıştır. 

 

Kaliteli üretimin esasları

Fonksiyonel avantajlar sağlayan Lokum Proses Sistemi’nin iç haznesi bakır olup LPG ya da doğalgaz ısıtma sistemli, 80 litre sıvı hacimli, sıcaklık ve karıştırıcı kontrolüne sahip bir çırpıcıdır. Karıştırıcı aşağı ve yukarı hareketler ile kontrol edilirken ürün boşaltım devirme yöntemi ile yapılmaktadır. Lokumun kalitesini belirleyen unsurların başında gelen ürünün dokusu, yüzey parlaklığı ve saydamlık, pudra şekerinin kuruluğunun korunması gibi özelliklerin istenilen ölçüde olmasını sağlayan bu sistem ile mat ve pürüzlü yapının oluşması engellenir.

Kaliteli bir üretim için hammadde kalitesi yanında pişirme sürecindeki kitle sıcaklığının izlenebilirliğinin ve sağlıklı bir pişirme süreci geçirmenin de önemi büyüktür. Sunmuş olduğumuz sistem ile otomatik sıcaklık kontrolü gerçekleştirilmekte ve ürün izlenebilirliği sağlanabilmektedir. 

Müşteri odaklı çalışma metotları ile geleneksel tatlı gruplarını sanayi tipi üretime uygulayan firmamız, bu yöndeki gelişimlerini işletme içi farklı AR-GE grupları ile destekleyerek piyasaya sunmuştur. KROMEL; reçel, marmelat, tahin helva, lokum, pekmez, bal işleme hatları ile geleneksel tatlılar grubu ve bunların yanı sıra pastacılık sanayisinde kullanılan çikolata, meyve özü sosları, soğuk jöle, dondurma sosları üretim makine ve ekipmanları; aşure, tavuk göğsü, sütlaç, puding gibi sütlü tatlılar üretim hatları; çikolata üretiminde kullanılan proses makine ve ekipmanları; dondurma üretimindeki ön proses makine ve ekipmanlarını geliştirmiş ve otomasyon sistemlerinin uygulamalarını adapte etmiştir.

 

Firma misyonumuz çerçevesinde, hijyenik ve sağlığa yararlı gıda ürünlerinin tüketimini arttıracak tüm yeniliklerin öncüsü olmayı ve bu amaçla her gün yeni bir teknolojiyi ülkemize katma hedefi doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.