Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda işletmecileri balığın ‘gözüne’ bakacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılık ürünlerinin "tazeliğine" el attı.





balik.png

Gıda işletmecisi, karidesten yengeçe, istakozdan balığa kadar balıkçılık ürünlerine duyusal muayene yapacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılık ürünlerinin "tazeliğine" el attı. Balıkçılık ürünlerinde "tazelik kriterlerini" belirleyen Bakanlık, balıkçılık ürünlerinde kabul edilebilir toplam uçucu bazik azot (TVB-N) limitlerini tespit etti. Buna göre gıda işletmecisi, karidesten yengeçe, istakozdan balığa kadar balıkçılık ürünlerine duyusal muayene yapacak. Duyusal muyaenede balıkçılık ürünleri kendine özgü renk, görünüş ve kokuda olacak. Balıkların; pullarının sağlam ve deriye yapışmış, etlerinin sıkı, solungaçlarının parlak kırmızı, gözlerinin canlı görünümde, derilerinde bakteriyel orijinli mukus oluşmamış, derilerinin nemli ve parlak olması gerekecek.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Balıkçılık Ürünlerine Ait Duyusal Özellikler ve Toplam Uçucu Bazik Azot Limitleri Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, balıkçılık ürünlerine ait duyusal özelliklerini ve günümüzde balığın bozulma derecesini tayin etmede en yaygın kullanılan analizlerden biri olan "toplam uçucu bazik azot limitlerini" belirlemeyi amaçlıyor. Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre gıda işletmecisi; balıkçılık ürünlerinde duyusal muayene yapacak. Balıkçılık ürünlerinin kendine özgü renk, görünüş ve kokuda olması gerekecek. Balıkların; pullarının sağlam ve deriye yapışmış, etlerinin sıkı, solungaçlarının parlak kırmızı, gözlerinin canlı görünümde, derilerinde bakteriyel orijinli mukus oluşmamış, derilerinin nemli ve parlak olması zorunlu olacak. Balıkçılık ürünleri tazelik kriterlerine uygun özellikleri taşıyacak. Bakanlık ek olarak "tazelik kriterlerine" ilave yapabilecek.

 

Görsel muayene

 

Balıkçılık ürünleri; Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine uygun olarak her türlü görülebilir parazitin tespit edilmesi için görsel muayeneye tabi tutulacak. Görsel muayene her partiyi temsil edecek şekilde en az 10 numune üzerinden yürütülecek. Karadaki işletmelerde görevli kişiler ve fabrika gemilerindeki nitelikli kişiler, balıkçılık ürünlerinin tipine, coğrafi orijinlerine ve kullanımlarına bağlı olarak muayenelerin ölçeğini ve sıklığını belirleyecek. Üretim boyunca iç organları çıkarılmış balığın görsel muayenesi, nitelikli kişiler tarafından karın boşluğunda insan tüketimi amaçlı karaciğer ve yumurtalarda yapılacak.

 

İç çıkarmada kullanılan sistemlere bağlı olarak görsel muayene şöyle olacak:

 

"İç organların elle çıkarılması durumunda, iç organları çıkarma ve yıkama sırasında muameleyi gerçekleştiren kişi tarafından her balıkta, iç organların mekanik olarak çıkarılması durumunda, her partide 10 balıktan az olmamak üzere temsili sayıda numunede yapılacak."

 

Balık filetoları ve balık dilimlerinin görsel muayenesi

 

Balık filetoları ve balık dilimlerinin görsel muayenesi; yenilmeyen kısımların çıkartılması sırasında ve fileto çıkarma veya dilimleme işleminden sonra nitelikli kişiler tarafından yapılacak. Filetoların veya fileto çıkarma işlemlerinin yoğunluğu nedeniyle bireysel değerlendirmenin mümkün olmadığı yerlerde numune alma planı oluşturulur ve resmi kontrollerde sunulmak üzere muhafaza edilir. Filetoların ışıkta muayenesinde teknik görüş gerekiyor ise bu durum numune alma planına dahil edilecek.