Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Ülker faaliyet kârını yüzde 265 artırdı

Ülker, 2012 yılının ilk dokuz ayında satış gelirlerini yüzde 57.4 artırarak 1 milyar 704 milyon TL’ye, faaliyet karını da yüzde 265.9 artırarak 156.7 milyon TL’ye yükseltti. Şirketin, bu yılın ilk dokuz ayında net dönem karı ise 162.6 milyon TL oldu.

 




Ülker, 2012 yılının ilk dokuz aylık konsolide mali tablolarını açıkladı.

Ülker’den, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen mali tablolara göre şirket, 2012’nin üçüncü çeyrek konsolide cirosunu 1 milyar 704 milyon TL’ye ulaştırdı. 2011’in aynı döneminde 1 milyar 82 milyon TL ciro elde eden şirket, cirosunu yüzde 57.4 artırmış oldu. Ülker, geçen yıl Ağustos ayında bisküvi, çikolata ve kek operasyonlarını tek çatı altında toplama kararı aldığını açıklamış, yılsonu itibariyle de bu çalışmayı tamamlamıştı.

 

Ülker’in bilançosundaki değişikliğin üç ana nedeni

Ülker’den yapılan yazılı açıklamada ise şirketin bilançosundaki olumlu değişikliğin üç ana nedeni şöyle sıralandı:

ulker_logo.jpg

“2010 yılında başlatılan ve 2011 sonu itibariyle tamamlanan bisküvi, çikolata ve kek birimlerinin tek çatı altında toplanması ve ana faaliyet konusu dışında kalan iştiraklerin elden çıkarılması hem satış gelirlerine, hem de kara olumlu yansıdı. Ülker ürünlerinin dağıtım kanalları üzerinde gerçekleştirilen yeniden yapılanma da karlılığa pozitif katkı sağladı. Dağıtımda geleneksel kanalla modern kanalın ayrılması ve distribütör sayısının 235’ten 102’ye çekilmesi daha güçlü ve etkin bir dağıtım ağının ortaya çıkmasını sağladı. Ürün çeşitliliğinin yeniden gözden geçirilmesi, daha güçlü ürünlere odaklanmasının ardından bu ürünlere yönelik pazarlama faaliyetleri, şirketin mali tablolarına olumlu katkı sağlayan bir diğer unsur oldu.”

 

Geçen yılın aynı döneminde 1.6 milyon tl zarar etmişti

Açıklamaya göre, bu çalışmaların ardından Ülker’in 2012’nin ilk 9 ayındaki faaliyet karı yüzde 265.9 artış göstererek 42.8 milyon TL’den 156.7 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin bu yılın ilk dokuz ayında net dönem karı ise 162.6 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 1.6 milyon TL zarar etmiş, ancak portföyündeki BİM hisselerinin satışı nedeniyle bilançosuna tek sefere mahsus 608 milyon TL net dönem karı yazılmıştı. Ülker’in açıklamasına göre, BİM hisse satışları dışarıda tutulduğunda, bu yılın ilk dokuz ayında net dönem karında çok ciddi bir artış dikkat çekiyor.

 

“Yeniden yapılandırma çalışmasının kazandığı hız 2013’de devam edecek”

Ülker CEO’su Mehmet Tütüncü, şirketin performansı ile ilgili yaptığı açıklamada, 2011’de başlatılan yeniden yapılanma çalışmalarının, bu yıl kazandığı ivme ile 2013’te de devam edeceğini söyledi. Gelecek yıla ilişkin öncelikli hedeflerinin, daha fazla büyüyerek pazar paylarını artırmak ve buna bağlı olarak kar marjlarında sürdürülebilir iyileşmeyi sağlamak olduğuna işaret eden Tütüncü, şöyle devam etti:

“Öngördüğümüz bu öncelikli hedeflere ulaşmak için yaptığımız operasyonel iyileştirmeler ve yapılanmalar konusunda mesafe almaya devam edeceğiz. Operasyonel mükemmelliği sağladığımız takdirde, Türkiye’nin ve bölgenin lider gıda şirketini yaratmak için attığımız adımlar daha da hızlanacaktır. Bu da bizi uluslararası alanda daha güçlü ve daha rekabetçi bir konuma getirecektir.”