Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Fındık'ta Hamburg efsanesi yalan çıktı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, '' Hamburg eski önemini kaybetti, orada ne bir borsa, ne de fındık fiyatını tespit edecek bir ithalatçı veya alıcı bir güç var'' dedi.





findik.pngGürsoy, yaptığı açıklamada, gerçek anlamda Almanya'nın Hamburg kentinde değil, dünyanın hiç bir yerinde fındık borsası bulunmadığını söyledi.

Fındığın 20-25 yıl öncesine kadar sadece Hamburg limanına sevk edildiğini ifade eden

 

Gürsoy şöyle konuştu:

'' Dolaysıyla ithalatçılar da sadece Hamburg'da organize olmuşlardı. Ama bugün karayolu ile dünyanın her tarafına fındık gidiyor. Yani Hamburg'da bir iki ithalatçı kaldı. Hamburg eski önemini kaybetti.

Orada ne bir borsa var, ne de fındık fiyatını tespit edecek bir ithalatçı veya alıcı bir güç var. 'Fındık bizde, fiyatı Hamburg belirliyor' tabiri çok klasik bir tabir. Bu da bilgi kirliliğinden kaynaklanıyor''

'' Dünyanın hiç bir yerinde gerçek anlamda fındık borsası yok''

Türkiye dahil olmak üzere dünyanın hiç bir yerinde gerçek anlamda fındık borsasının bulunmadığını vurgulayan Gürsoy, '' Türkiye'de bunu tesis edebilmek için çalışmalar var. Bizde ki borsalar kayıt, tescil borsası. Yani yapılmış olan satışların tescilinin yapıldığı borsalar. Yoksa Türkiye'deki borsalarda fındık fiyatı tespit edilmiyor. Sadece alım satından geçirilen fındıklar tescil edilerek borsada kayıt altına alınıyor''

 

' Hamburg'da bulunan fındık borsası değil'

Hamburg'da ithalatçılar tarafından kurulan borsasının bir fındık borsası olmadığını dile getiren Gürsoy, '' Bu borsa bütün kuru yemişlerin, kuru meyvelerin alım satımında her hangi bir anlaşmazlık ortaya çıkarsa, bu anlaşmazlıkların giderilmesine aracılık ediyor. Burada fındık tescili yapılmıyor veya fiyatı belirlenmiyor. Artık bence Türkiye'deki insanların ' Hamburg borsasında fındık fiyatı tayin ediliyor' gibi bir söylemde bulunmaları biraz komik oluyor. Çünkü böyle bir şey yok'' ifadelerini kullandı.