Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Peynir altı suyunu ekonomiye kazandıracaklar

Kars'ta bir süt işletme tesisi, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı destekle peynir altı suyundan elde edeceği protein ve etanolü yurt dışına pazarlayacak.





peynir1.jpg

TKDK Kars Koordinatörü Mustafa Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir süt işleme tesisinin uygulayacağı projeyle peynir altı suyunu değerlendireceğini söyledi. Süt işleme tesisinin bu projeye 7 milyon 500 bin lira harcayacağını ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti:

 

"Bu proje Kars koşullarında çok önemli bir proje. Bu sayede süt arıtma tesisi kurulacak. Sanayi açısından kirlilik unsuru teşkil eden bu süt işleme tesislerimizin peynir altı suyunu değerlendirmesi mümkün olacak. Peynir altı suyunda protein ve etanol var. Bizim hibe desteğinde bulunacağımız yatırımcı, peynir altı suyundan protein ve etanol üretecek. Bunu da yurt dışına pazarlayacak. Protein ve etanol, atık madde olan peynir altı suyunda var" dedi.

 

Bozkurt, 7 milyon 500 liralık projeye 3 milyon lira hibe desteğinde bulunacaklarını belirterek, "Önümüzdeki birkaç hafta içinde projenin hibe desteğini sağlayacağız. Bunun ekonomiye katkısı iyi olacak. İnsanları çok ciddi ve önemli projelere yöneltiyoruz" diye konuştu.

 

"Arıcılar bizden karavan istiyor"

 

Bozkurt, kentte arıcılık projelerine de destek verdiklerini belirterek, arıcıların artık kendilerinden karavan talebinde bulunduklarını, daha modern koşullarda çalışmak istediklerini söyledi.

Arıcıların daha önce faaliyetlerini sürdürmek için çadırlarda kaldıklarını anlatan Bozkurt, "Biz buna gezginci arıcılık diyoruz. Çadırlarda akrep ve böcek riskleriyle uğraşıyorlardı. Şimdi arıcılarımız daha modern karavan istiyor. Onlara da makine ve ekipman desteğinde bulunuyoruz" dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi