Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Zeytin ihracatında 2 ayda imrenilecek başarı

1 Ekim'de başlayan zeytin ihracat sezonunun ilk iki ayında, geçen dönemin ekim-kasım aylarına göre miktar olarak yüzde 11 artış yaşandı.





zeytin_2.pngEge Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin zeytin ihracat sezonu 1 Ekim'de başlayıp, sonraki yılın 30 Eylül'ünde sona eriyor. Buna göre, geçen sezon toplam zeytin ihracatı yüzde 6 azalarak, 72 bin ton seviyelerine geriledi. Değer olarak da aynı oranda azalma yaşandı ve 119 milyon dolara indi.

Bu sezonun ilk iki ayında ise zeytin ihracatı, geçen dönemin aynı aylarına göre yüzde 11 artışla 12,2 bin tona, değer açısından ise yüzde 7 yükselerek 19 milyon doların üzerine çıktı.

Geçen dönemin ilk aylarında hiç zeytin gönderilemeyen ve bu sezonun ekim ve kasım aylarında ihraç edilen ülkeler, Cezayir, Gine, Tanzanya, Uganda, Kolombiya, Yeni Zelenda, Litvanya, Malta, Arnavutluk, Kuveyt, Özbekistan, Tacikistan oldu.

İki ayda miktar olarak en fazla ihracat artışının yaşanan ülkelerde ilk sırada yüzde 393 ile Ürdün gelirken, bu ülkeyi yüzde 138'le Türkmenistan, yüzde 109 ile Kanada izledi.