Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
20 milyar TL büyüklüğündeki pastacılık sektörü eleman sıkıntısı yaşıyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Türkiye’de pastacılığın çok hızlı geliştiğini ve 20 milyar TL’lik cirosal büyüklüğe eriştiğini belirten Tüm Pastacılar Derneği (Tüm Pasder) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydemir, yetiştirilecek eleman bulunması noktasında büyük sıkıntı yaşandıklarını, bunu gidermek için de 1000 kişi kapasiteli pastacılık okuluna ihtiyaç duyduklarını açıkladı.




emin_aydemirTüm Pastacılar Derneği (Tüm Pasder) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydemir, Türkiye’de pastacılık sektörünün cirosal büyüklüğünün 20 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti. Ülke genelinde faaliyet gösteren 25-30 bin pastanede yaklaşık 450 bin kişinin çalıştığını aktaran Aydemir, sektörde 400’den fazla makine ve ekipman üreticisi ve tedarikçisinin olduğunu söyledi.
2009 yılında kurulan Tüm Pastacılar Derneği’nin, pastacılık sektörünün tüm ilgili birimlerini tek çatı altında toplamayı amaçladığını anlatan Emin Aydemir, Türkiye’nin tek profesyonel pastacılık derneği olduklarını ve sektöre hizmet etmekten büyük mutluluk duyduklarını açıkladı. Pastacılığın, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok hızlı geliştiğini dile getiren Emin Aydemir, Türkiye’de yapılan fuarların uluslararası seviyeye geldiğini belirtti. Ustaların yurtdışındaki yarışmalarda çok iyi dereceler alarak ülke tanıtımına büyük katkı sağladığına dikkat çeken Aydemir, pastanelerin çoğunun kendilerini geliştirerek ürün yelpazesiyle, sunumuyla, vitriniyle kaliteli hizmet vermekte olduğunu dile getirdi. Avrupa ya da diğer ülkelerde pastacılık sanatının artık el emeğinden çıkıp makineleşme ve hazır kalıpların kullanılmasıyla üretimin çok kolay hale geldiğini işaret eden Emin Aydemir, bununla birlikte bu ekipmanların Türkiye’ye gelmesiyle son 10 yılda değişen ürünlerin göz ve damak zevkini de unutturduğunun altını çizdi.

Türk kültüründe pastacılığın 19. yüzyılda başladığını anımsatan Emin Aydemir, “Türk mutfağında tatlı kültürü çok çeşitli: Şuruplu tatlılar, komposto ve hoşaflar, helvalar, meyve tatlıları, sütlü tatlılar, Bu kadar çeşit tatlının içinde tabii ki pastanın yeri çok sonraları halk arasında yerini almıştır. İstanbul’da yaşayan yabancı kökenli pastanelerde yetişen ustalar sayesinde gelişmeye başlamıştır. Pasta özellikle kutlamalarda vazgeçilmezdir. Büyük şehirlerde pastacılık talep görmekte, buna bağlı olarak gelişmektedir” dedi. Türkiye’de pastacılığın tarihinin çok eskiye dayanmasa bile çok çeşitli pastaların üretildiğini ifade eden Tüm Pasder Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydemir, “Özellikle son zamanlarda internet kullanımı, yurtdışına gitme imkanının fazlalaşması, yarışmalar ve fuarlar sayesinde dünya ile iletişim artmakta ve buna bağlı olarak pastacılık daha da çeşitlenmektedir. Tabii ki her insanın kültürüne, yaşam şartlarına, iklimine, mevsimine göre tüketim değişmektedir. Hatta İstanbul’da, Anadolu yakası ile Avrupa yakasının tüketimi bile farklılık gösterebiliyor” diye konuştu.

PASTACILIK OKULU ŞART!
Her sektörde olduğu gibi pastacılık alanında da bazı sorunların bulunduğuna vurgu yapan Emin Aydemir, yetiştirilecek eleman bulunması noktasında büyük sıkıntı yaşandığını söyledi. Eğitimin 12 yıla çıkmasıyla ara eleman işgücü sıkıntısının ortaya çıktığı bilgisini veren Aydemir, bunun çözümü için meslek liselerinde pastacılık bölümleri açıldığını ancak yeterli olmadığını aktardı. Piyasada artık çırak bulunmadığını ve bunun için de 500-1000 kişiye eğitim verebilecek bir pastacılık okulunun şart olduğunu ifade eden Aydemir şöyle devam etti: “Pastacılık eğitimine son yıllarda talep çok artmıştır. Eğitimin 12 yıla çıkmasıyla meslek liselerinde pastacılık bölümleri açılmıştır ancak yeterli olmamıştır. Bunun yanında birçok özel okul açılmış olup kendi bünyelerinde kısa süreli kurslarla pastacılık eğitimi vermektedirler. Eğitim her sektörde olduğu gibi pastacılık sektöründe de oldukça önem taşımaktadır. Ancak verilen eğitim sektörden destek alarak ve sektörü tanıyarak verilmelidir. Sektörde çalışan ustaların çoğu alaylıdır ve usta-çırak ilişkisiyle yetişmiştir. Bu yüzden değerli ustaların bilgilerinden ve tecrübelerinden faydalanarak, teorik ve pratik eğitimi vererek, tam donanımlı pastacıların yetiştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu sebeple profesyonel eğitim verebilecek bir okulun açılması gerekiyor. Bnn hayata geçmesinden sonra talebe göre farklı bölgelerde de okullar açılabilir.”

PASTACILIK EĞİTİM MERKEZİ PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
Önümüzdeki dönemde gündemlerine aldıkları faaliyetler hakkında da bilgiler veren Aydemir, “2013 – 2014 yılları için yapacağımız çalışmaların başında, önümüzdeki yaz yapılacak olan 8. Kastamonu Araç Pastacılar Festivali geliyor. Bunun yanı sıra üzerinde dikkatle çalıştığımız ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yaptığımız protokol çerçevesinde, Pastacılık Eğitim Merkezi projemizi hayata geçirmek üzereyiz. Ayrıca sektörümüzde eksik olan ve geleneksel hale getirmek istediğimiz Pastacılık Yarışması da var” diye konuştu.