Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Kromel süt sektöründe nirengi taşı olacak

Kuruluşunun 36. yılını kutlayan Kromel, bugün ulusal ve uluslararası arenada önemli projelere imza atan büyük bir şirkete dönüştü. Son zamanlarda süt mendüstrisine yönelik proses makinelerinin tasarımı ve geliştirilmesi konusunda proje bazlı çalışmaları ön plana çıkardıklarını belirten Kromel Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Çalışkan, sektörün nirengi taşı olmayı sürdüreceklerini söylüyor.





ismet_caliskanİsmet Bey bugün ulusal ve uluslararası büyük bir şirket haline gelen Kromel’in kuruluş öyküsünü, gelişim sürecini ve bugün geldiği noktayı genel hatlarıyla özetleyebilir misiniz?
1980 yılında bugünlere gelmek üzere çıktığımız yolculuğumuzun ilk adımlarını kardeşlerimle birlikte attık. Aldous Huxley’in dediği gibi; “Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başaramayabilirsin, şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden ve elindekilerle başla.” Bu azimle, inanç, sevgi ve sadakatin tohumları ile bugün ulusal ve uluslararası arenada önemli projelere imza atan büyük bir şirkete dönüştük. Mihenk taşı olan kardeşlerim Recep Çalışkan ve Ahmet Çalışkan ile Kromel’i büyütmek için işin mutfağında pişerek ve birlikte hareket ederek bugünlere ulaştık. Kromel Grup olarak 54 bin m² açık alan ve 24 bin 500 m² kapalı alanda; 3 imalat fabrikası, AR-GE, satış ve pazarlama ofisleri ile gıda sektörüne daha verimli hizmet vermek için ihtisaslaşma ve teknolojik ürün üretmek adına aldığımız yatırım kararlarını başarılı bir şekilde hayata geçirdik. Biz bu inançla küçük bir atölyeden hedeflerimize ulaşmak için çıktığımız bu zorlu yolculuğumuzda büyük bir çalışma azmimiz ve ilk günkü gibi aynı heyecanımızla yürüyerek bugün 43 ülkeye ihracat yapan bir firma konumuna geldik. Bu başarı hikâyesinde yorulmadık, yılmadık ve ümidimizi hiç kaybetmedik, Sadece teknolojiye, makine ve ekipmanlara değil insana yatırım yaptık. Hayallerimize ortak olan tüm çalışanlarımızı sadece bir ekip üyesi gibi değil, ailemiz ve dostlarımız olarak gördük. Şimdi geriye baktığımızda haklı bir iftiharla gülümsüyor ve şükrediyoruz. Kromel Şirketler Topluluğu kendine özgü bir duruşu olan, üretim ve kalitede kendini ispatlamış, sektöründe kabul görmüş ve rakipleriyle arasında fark yaratabilmiş bir statüye sahiptir.
 
HEDEFİMİZ ÜRÜNLERİMİZE 
TEKNOLOJİK DERİNLİK KAZANDIRMAK 
Ürünlerinizin ana çalışma alanı süt ve süt ürünleri endüstrisi olup, bugün farklı özelliklere sahip ürün grupları üzerine teknolojiler sunuyorsunuz. Bu sektöre hangi makine ve teknolojileri sunuyorsunuz?
Güçlü, itibarlı ve başarılı bir şirket profiline sahip Kromel Şirketler Grubu olarak, Sakarya 1.OSB’de bulunan fabrikamızda proses makine ve ekipmanlarını üretiyoruz. Özellikle son dönemde tamamen proses makinelerinin tasarımı ve geliştirilmesi konusunda proje bazlı çalışmaları ön planda tutan bir firma olarak, böylece ürünlere teknolojik derinlik kazandırmayı hedefleyerek, müşterilerimize daha faydalı ürünler sunma imkânı sağlıyoruz. Büyüyen pazar ve sektörün hareketliliğinden dolayı her geçen gün artan üretim kapasitelerimiz nedeniyle süt soğutma tanklarının üretim alanını Sakarya Hendek 2.OSB’de yer alan fabrikalarımıza taşıdık. Kromel ve Peymak markalı süt soğutma tanklarının üretimini yapan Peymak şirketimizi yıllık 1500 adet tank üretebilecek şekilde tasarladık ve altyapısını bu şekilde düzenledik. Peymak markasının sektörde süt soğutma tankının bilinen ve tercih edilen markası olması ve marka değerinin yükselmesiyle, hem yurtiçinde hem de yurtdışında satış cirolarımızı yükselttik. Üretim teknolojisinin güçlenmesi ve müşterilerimize sunabildiğimiz farklılıklar ve avantajlar firmamızı, ihracat konusunda da daha avantajlı bir konuma getirmiştir. Bu bağlamda yeni fabrikanın hayata geçmesiyle, kurulan altyapı sayesinde yüksek kalitede ürünlere kısa sürede sahip olabilme imkânı sağlanmıştır. Ayrıca satış sonrası hizmetlerin sistematikleşmesi yedek parça, servis ve anında müdahale imkânlarını kolaylaştırmış ve firma güvencesini kuvvetlendirmiştir. Son yıllarda ileri teknolojiyle sütün,  peynir ve yoğurt türevleri ürünler olarak işlenmesinde protein standardizasyonu ve süt protein fraksiyonlarının saflaştırılması ayrıca membran tekniklerinin kullanılmasının öne çıkmasıyla, sektördeki eksikliği gidermek ve pazara yönlendirebilmek için ortaklık çatısı altında bir yatırım yaptık ve Kromel A.Ş. & Faraiand Sazan Novin Co. (FSN) ortaklığında, TSS Kromtech A.Ş. firmasının kurduk. Bu yeni firmamız ile UF, NF, MF, RO ve membran filtrasyon sistemlerinde dışa bağımlılığı en aza indirmek için var gücümüzle ve azimle çalışıyoruz. 
 
Süt ve sütlü mamuller sektöründe kaç firma Kromel çözümlerini kullanıyor? Bu bağlamda firmanızın sektördeki yerini ve önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Süt ve sütlü ürünler sektörünün en büyüklerinden en küçüğüne kadar büyük bir gururla makine, ekipman, teçhizat ve destek sağlıyoruz. Ek olarak müşterilerimiz için ileri teknolojili ürünleri (süzme yoğurt, mayonez, labne,ketçap,vs.) üretiyoruz. Başta beyaz peynir, kaşar ve ketçap-mayonez proses makineleri olmak üzere, hazırlama ve gramajlama makine, aksam ve ünitelerimizi müşterilerimizin ihtiyaç ve talebine göre sektöre arz etmekteyiz. Ürünlerimiz, sektörde kalite ve verimlilik açısından belirleyici rol oynamakta, ithal ürünlere karşı ciddi alternatif oluşturmaktadır. 
 
GÜCÜMÜZÜ AR-GE’DEN ALIYORUZ
Son dönemde tamamen proses makinelerinin tasarımı ve geliştirilmesi konusunda proje bazlı çalışmaları ön planda tutuyorsunuz. Bu kapsamda yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kromel, hedeflerine ulaşabilmek için kurumsal bir AR-GE kültürünün ve stratejisinin geliştirilmesinin öneminin bilinciyle, daha etkin ve verimli AR-GE çalışmaları yapabilmek adına gerekli yatırımları yaparak ve Sakarya Üniversitesi Teknokent Merkezi çatısı altında konusunda uzman, bilgi ve deneyimle donanmış, sürekli gelişme içinde olan AR-GE personelinin istihdamını sağlayarak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini artırmak amacıyla çalışmalarına başladı. Tüm grup şirketlerimizin AR-GE tasarımları buradan yürütülüyor. Kromtech firmamızın faaliyete geçmesiyle birlikte faaliyet alanlarımız kısaca; süt ve süt ürünleri üretimi için (UF, RO, NF, MF) membran filtrasyon sistemleri üretimi ve devreye alınması, pastörizatör, plakalı ısı değiştirici eşanjörler, kazıyıcılı eşanjör üretimi, anahtar teslim peynir üretim sistemleri (UF süzme peynir, krem peynir, quark, labne, mascarpone vb.), anahtar teslim süt ve süt ürünleri üretim tesisleri, CIP üniteleri üretimleridir. Fabrika üretim alanı ile birlikte membran tekniklerinin çalışma prensibini gösterebileceğimiz inovasyon merkezi olacak pilot tesisimizi bu yıl içerisinde devreye alarak, müşterilerimize planladığı ürünleri test edebilme şansı sunacağız.
 
Kromel kalitesiyle adını sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da başarıyla duyuruyor. İhracat çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 
Şu an itibariyle yaklaşık 43 ülkeye direkt ya da endirekt ihracatımız devam etmektedir. İhracat hedeflerimizi 2016 yılında daha da büyütmüş olacağız. Plan ve programlarımızı ihracat ağırlıklı yapmaktayız. Bu sebeple Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alan, dünyanın en eski ve en güzel şehirlerinden biri olan, tarih öncesi çağlardan beri göç yolları üzerinde yer almış ve bugün büyük bir metropole dönüşen İstanbul, şirketler topluluğumuz için de tam bir cazibe merkezidir. Bu bağlamda Asya ve Avrupa kıtalarında yer alan iki uluslararası havalimanıyla, dünyanın her yerine kolaylıkla ulaşabilme imkânı sunması, 4 ila 6 saat içinde 57 ülkeye erişebiliyor olmamız ve ticaret merkezi olması sebebiyle de ofis seçimimizde tercihimiz olmuştur. İstanbul Dış Ticaret Ofisimiz, 2015 yılı itibariyle hizmete başladı. Gelişime ve değişime ayak uydurmak, daha iyi bir hizmet anlayışı ve büyümenin gerekliliğiyle branşlaşma yolunu tercih eden bir firma olarak, değerli iş paydaşlarına fayda sağlayacak her türlü öncülüğün peşinde olarak, yurtdışı pazar payını da artıracak çalışmalar üzerinde yoğunlaşıyoruz.
 
LOGOMUZU GÜCÜMÜZÜ YANSITACAK ŞEKİLDE YENİLEDİK
2015’te kuruluşunuzun 35. yılını kutluyorsunuz. Bu özel yıla yönelik yaptığınız çalışmalardan söz ederek, yılın genel bir değerlendirmesini sizden dinleyebilir miyiz?
2015 yılını ekonomik göstergelerde kırılmanın ve iniş-çıkışın çok olduğu zor bir yıl olarak geçirdik, geçiriyoruz. Ancak bu durum bizi yıldırmadı, dış pazarlara yöneldik ama iç pazarları küstürmedik. Gerek ürün bazlı gerekse anahtar teslim projelerimizi zamanında teslim ettik ve ediyoruz. Kromel olarak 2015 yılında grup şirket olma yolundaki atılımlarımızı tamamladık. Kendi bünyemizde, tamamen branşlaşma, ürün kirliliğinden uzak, verimli makinelerin imalatını kendine hedef belirleyen firmamız, yönetiminde de aynı verimliliği yakalamak adına çalışmalarımıza devam ediyor. Hem yönetimsel hem de kurumsal anlamda devam eden çalışmalarımızın başında da logo değişimi yer almıştır. Logomuz, kuruluşumuzdan bugüne hiç değişmemesi ve son yıllarda yaşanan hızlı değişim ve gelişmelere bakıldığında zamanın gerisinde kalmış olması sebebiyle yenilendi. Bir gereklilik haline gelen bu yenilikte renk değişimi tercih edilmemiş olup, amblem ve yazı karakterinde değişiklik yapıldı. Firmamızın sektörel varlığını oluşturmak, güçlendirmek ve rakiplerinden ayrılmasını sağlamak için önemli bir unsur ve tanıtım aracı olan yeni logomuz, aynı zamanda pazarlamada kurumun görünen yüzü olacak, akılda kalıcı olması ve kolay hatırlanmasıyla bilinen marka imajına hizmet edecektir. Öte yandan logomuz kurum kültürümüzü, faaliyet alanımızı, vizyonumuzu ve ürün yelpazemiz gibi özelliklerimizi yansıtan izler taşımaktadır. Yeni logomuz sadeliğinin yanı sıra gerek rengi gerek şekli itibariyle farklı koşullarda görüldüğü zaman bile akılda kalıcı bir özellik taşımaktadır.
 
Son olarak önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerinizi ve gündeminizde bulunan projeleri genel hatlarıyla anlatabilir misiniz?
Çok hızlı bir şekilde teknoloji ilerliyor, sanayi ilerliyor, üretimler artıyor, rakiplerimiz çoğalıyor. Dolayısıyla iş hayatı hızla akıyor. Global pazarda dünya devleriyle yarışta neden biz de olmayalım? Bu sebeple inovasyon şart. Biz Kromel Ailesi olarak buna inanıyor ve adımlarımızı bu yolda hızlandırıyoruz. 1980’de bir idik, 2015’te 6 şirket olduk. Başlangıçta 3 kişiydik, bugün yaklaşık 250 kişi olduk. Sadece çok çalıştık, emeğimiz ve aklımızla daima ileriye bakarak bugünlere geldik. Bugün itibariyle beyaz peynir, kaşar, mayonez, ketçap, filtrasyon, membran sistemleri, proses makineleri (çedarlama, konveyör, sulu havuz, gramajlama, liflendirme makineleri, vs.) konularındaki 35 yıllık engin deneyim ve tecrübemiz yurtiçi ve yurtdışı sektörde önemli bir yapıtaşı olmamızı sağlamıştır. Dediğim gibi, rotamız öncelikle ihracat odaklıdır ve tabii ki yurtiçi müşterilerimize de kaliteli ürün ve hizmet sunmaya ve talepleri doğrultusunda destek olmaya devam edeceğiz. Müşteri memnuniyeti odaklı çalışma prensip ve anlayışımıza, müşteriyi dinlemek merkezli nihai ve iyileştirici bir fark da getirmiş olacağız. Sektörün nirengi taşı olmaya devam edeceğiz ve yol haritamızı kaliteli ürün, sınırsız hizmet sloganı ile pekiştireceğiz.