Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sartorius, tartım proseslerinin otomasyonunda çığır açıyor

Sarto Ltd. Şti.’nin Türkiye distribütörlüğünü yaptığı Sartorius Intec firmasının üretimini gerçekleştirdiği en son proses otomasyonu teknolojisi içeren yeni nesil proses kontrolörleri Maxxis 5, üstün özellikleriyle proseslerin verimliliğini artırıyor.
 




sartoDökme malzemeler ve ürünler ile çalışılan sektörlerde, kontrolörler birçok prosesin merkezinde yer alıyor. Çoğunlukla torba dolum istasyonlarında, dökme ürün silolarında ya da karıştırma konteynerlerinde bulunan bu kontrolörler, öncelikle bu alanlarda granül, toz ve palet haldeki ürünlerin taşınmasını denetliyorlar. Transmiterler gibi elektronik üniteler, ancak daha yaygın olarak kontrolörler iş verilerini toplamak ve daha üst sistemlerden geri bildirim almak görevlerini üstlenirler. Kontrolörlerin uygulamaya yakın olduğu yerlerde diğer çözümlere göre yakın proses kontrolünde çeşitli avantajlar sunduğu açıktır. Burada, kontrolörler çok sayıda paralel uygulamayı birlikte yönetebiliyor. Örneğin bir torba dolum uygulamasında, dolum prosesi başlamadan önce, torba kontrolör tarafından şişirilebilir. Toz yoğun şişeleme proseslerinde, paralel ekstraksiyon prosedürünün kontrolü kap dolmadan önce yapılabilir. Ek olarak, kontrolörler örnekleme işleminin gerçekleşmesi için üretimde kısa bir duraklamayı tetikler. 
 
‘ÇOK AKILLI’ MAXXIS 5 KUSURSUZ 
ÇÖZÜMLER SUNUYOR
Kontrolörler nadiren tek başına çalıştığı için çoğunlukla daha geniş bir prosese entegre edilen sistemler içinde kullanıldığını ve bu sebeple ara yüzler ve erişim noktalarının çok önemli olduğunu söyleyen Sartorius Mechatronics T&H GmbH Endüstriyel Tartım Pazarlama İletişim Matthias Hasselmann, üretimini yaptıkları Sartorius Maxxis 5’in, önceden belirlenmiş alanlarda çalışabilen kusursuz bir cihaz olabileceği gibi, tüm iş prosesinin geniş bölümlerini de yönetebildiğini açıkladı. Bu uygulamalar için cihazın ‘proje müdürü’ rolü üstlendiğini, işleri ve görevleri gönderip dağıttığını anlatan Hasselmann, “Sorunsuz entegrasyon için çok sayıda bağlantı seçeneği gereklidir. Maxxis 5 birçok fieldbus seçeneği ile diğer sistemlere bağlanma özelliğine sahip. Bu, entegratör gerektirmeden küçük bir çabayla cihazın basit bir dolum istasyonundan, kompleks ve çok adımlı batching tanklarının çalıştırılmasına kadar birçok uygulamada aktiviteleri ve sorumlulukları gerçekleştirmesine imkan sağlar” dedi.
 
SAYISIZ PROSES ÇEŞİTLİLİĞİ
Kontrolörlerin çok yönlülüğünün endüstriyel tartım alanında sayısız olanaklar sağladığına dikkat çeken Matthias Hasselmann, Maxxis 5’in önceden programlanmış çeşitli uygulamaları sayesinde bu rolü desteklemek için tasarlandığını kaydetti. Çok kompleks prosesleri başlatırken bile kullanıcıların her proses adımı için kişisel kontrol ve ayarlarını basit bir şekilde yapabileceklerini dile getiren Hasselmann, “Örneğin, kontrolör karmaşık karıştırma ve ısıtma proseslerini yürütebilir. Bu senaryoda, sadece karışım kaplarının vanaları değil, ısıtma elemanları, sıcaklık sensörleri ve mikser de çok basit bir kurulum fazından sonra kontrol edilir” ifadesini kullandı. Maxxis 5’in neredeyse tüm karışım proseslerini standart olarak destekleyen dağıtım işlemleri ile donatıldığını anlatan Hasselmann, tek ve seri adımların önceden tanımlanmış olarak sunulmasının kullanıcı tarafından yapılan ve uzun zaman alan ayar süresini büyük ölçüde azaltığını aktardı. Bu programların dolum ve ekstraksiyon için ya da alternatif olarak tankın tam olarak tahliyesi için kullanılabildiğine vurgu yapan Matthias Hasselmann, “Önceden tanımlanmış programları kullanmak kullanıcıların Sartorius’un yazılım programlama tecrübelerinden doğrudan faydalanmasına imkan verir. Önceden yüklenmiş uygulamalar kullanıcılara yüksek seviyede güvenlik, hızlı ayar ve sorunsuz proses operasyonları sunar. Bunlara ek olarak, maliyetli programlama desteğine duyulan ihtiyaç ve yoğun emek gerektiren testler tamamen ortadan kalkar. Özel prosesler için, kullanıcılar Maxxis5’in kolay programlama dili ile mevcut programları ihtiyaçlarına kusursuz bir şekilde uydurmak için geliştirebilir ve özelleştirebilir” diye konuştu. Sartorius Mechatronics T&H GmbH Endüstriyel Tartım Pazarlama İletişim Matthias Hasselmann, yeni jenerasyon proses kontrolörleri Maxxis 5 ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
 
ETKİN SERVİS İMKANI
Çabuk ve kolay ayar işlemleri, proses bakımı verimliliği açısından hayati önem taşır. Bazen bu prosesin en uzun bölümünü yeni bir tartım sisteminin kalibrasyonu oluşturur. Sartorius’un sunduğu Smart Kalibrasyon özelliği ile büyük platform terazileri ve silo konteynerleri için bu görev dakikalar içinde tamamlanır. Bu kullanıcılara, ağırlık veya su kullanımı gibi standart yaklaşımlar ile karşılaştırıldığında büyük zaman ve maliyet kazancı sağlar. 
 
Sartorius teknolojisi kullanıcıların vakitten ve nakitten tasarruf etmeleri için tasarlanmıştır. Örneğin, AD dönüştürücülerin ve Sartorius yük hücrelerinin (load cell) kombinasyonu, cihazın çalışma ömründen daha uzun süre stabil sinyaller vermesini garanti eder ve devreye alma aşaması tamamlandıktan sonra tekrar kalibrasyona uzun süre ihtiyaç duyulmaz. Sartorius kontrolörler bir prosesi kontrol etmek için gerekli tüm donanıma sahiptir ve bu sayede duruş süreleri kısaltılır. Tüm ürün özelliklerini içeren veri tabanları cihaz içine kolaylıkla ve güvenilir olarak transfer edilir ve depolanır. Maxxis 5’in tasarım aşamasında, son derece sezgisel ve kolay kullanımlı kullanıcı ara yüzü üzerinde durulmuştur. Maxxis 5 kullanıcılara tüm tartım prosesinin net ve bilgilendirici olarak raporlanması ve yeni operatörlerin eğitimi için gereken süreyi kısaltma konusunda rafine bir deneyim sunar. “Kısıtlı erişim” yönetim ayarları sayesinde kazara veya yetkisiz girişlere karşı geniş güvenlik sağlanır ve tüm kullanıcı aktiviteleri tam izlenebilir olarak raporlanır. 
 
PROSESLERDE MAKSİMUM VERİMLİLİK
Kontrolörler kullanıcının zaman ve paradan tasarruf etmesi için tasarlanmıştır. Maxxis 5’in paslanmaz çelik yapısı çok kirli ve çok tozlu ortamlarda bile temizliği kolaylaştırıyor. Akıllı kalibrasyon, tam izlenebilirlik ve kullanıcı arayüzü, Maxxis 5’in güçlü yazılım özellikleri ile birleşerek gerçekten doğru ve güvenilir bir deneyim sunar. En son proses otomasyonu teknolojisi içeren Maxxis 5’i ekleyerek prosesinizin verimliliğini artırın. 
 
MAXXIS 5’TE BULUNAN  ÖZELLİKLER
 
· Maxxis 5 USB ve network aracılığı ile bir yazıcıya bağlanabilir, bu özellik sayesinde kullanıcının manuel olarak ikisi arasında geçiş yapmadan proses dokümantasyonu ve etiket yazdırma işlemlerini paralel olarak yapmasına izin verir. Dahili Alibi hafıza aracılığı ile tam proses izlenebilirliği temin edilir ve ilave kayıtlar yönetmeliklerin gerekliliklerini yerine getirmek için otomatik olarak kaydedilir. 
 
· Her kullanıcı kendi özel uygulama alanına sahiptir. Bunu desteklemek için Maxxis 5 farklı montaj seçenekleri ile sunulur. Panel montajı, sütun montaj ve masa üstü montajı için uygun dış gövdeler içeren farklı yapıları mevcuttur. Ek olarak, gözden uzak montajlar için ekran içermeyen, pano içine montaj için DIN raylı kompakt kara kutu da sağlanmaktadır. 
 
· Geniş bir dizi seçenek arasından IP koruma seviyesi seçilebilir.
 
· Potansiyel tehlikeli alanlar için Maxxis 5 IEC/ Atex 2/22 ve FM Class 1 Div 2. De kullanım için sertifikalandırılmıştır. Daha fazlasına ihtiyaç duyan kullanıcılar için Maxxis 5 in yanısıra IEC/ Atex 1/21 ve FM Class 1 Div 1 sertifikalı ayrı terminal de sağlanmaktadır.