Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Başbakan Davutoğlu: Ürün İhtisas Borsası en kısa sürede kurulacak

Borsa İstanbul-Borsa Konya işbirliği imza ve gong töreninde konuşan Davutoğlu, Ürün İhtisas Borsası'nın kurulacağını ve fiili depoculuğu özel sektöre devredeceklerini söyledi.
 




ahmet davutoğlu 2Başbakan Ahmet Davutoğlu, Borsa İstanbul ve Borsa Konya arasında düzenlenen işbirliği anlaşması ve gong törenine katıldı. Yapılan anlaşma ile Borsa İstanbul’da Elektronik Ürün Senetlerine dayalı buğday vadeli işlem sözleşmeleri işleme açılacak. Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenen törene Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ticaret Borsası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, protokol mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tarım sektörü ihmal edilemez. Tarım sektörümüzün kalbi de Konya. Finansal araçlar mutlaka kullanılmak durumda. Bu salonda elektronik satış salonunu açtığımızda tarihi bir an demiştim. Şimdi de Borsa İstanbul ile birlikte bu tarımsal ticaret gelişiyor. Tarım sektörü ile ilgili daha da efektif adımlar atma zorunluluğumuzun olduğunu ifade etmeliyim" dedi. Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan satır başları arasında şunlar var:
 
ÜRÜN İHTİSAS BORSASI MÜJDESİ
"Ürün İhtisas Borsası en kısa sürede kurulacak.Bu 1 yıl mı 4 yıl mı bilinemezdi. Biz artık haftalık, aylık, 1 yıllık programlarla söz veriyoruz senet gibi. 3 ay içinde vaadettiklerimizin yüzde 75'ini gerçekleştirdik. Biz çalıştık mı böyle çalışırız. En geç 3-4 ay içinde gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. 
 
FİİLİ DEPOCULUĞU TÜMÜYLE ÖZEL SEKTÖRE DEVREDECEĞİZ
Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız düzenlemelerden sonra fiili depoculuğu tümüyle özel sektöre devredeceğiz. Bu tarihi adım, tarımsal ticareti finans piyasalarıyla buluşturan Konya ve İstanbul için de önemi var. Hızlı tren İstanbul'a bağlantı kurulduğunda bu Selçuklu başkentini Osmanlı başkentini birbirine bağlayan bir proje. Şimdi de Konya-Borsa ve İstanbul -Borsa'nın arasındaki anlaşma benim memleketimle büyüdüğüm şehiri birbirine bağlıyor. 
 
BORSA İSTANBUL İÇİN TARİHİ BİR HAMLE
Borsa İstanbul da bu hamleyle ciddi bir yeni açılım yapmış oluyor. Arkasına güçlü bir ekonomiyi almamış bir borsanın başarılı olması mümkün değil. Biz İstanbul'un finans merkezi olması için idaremizi her geçen gün çalışmalar yapıyoruz. Borsa İstanbul için de bu tarihi bir hamledir, inşallah bu bütün Türkiye'ye yayılır."
 
Kaynak: Takvim ve Milliyet