Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Zeytinyağının bozulmasını engellemenin 5 altın kuralı

Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal, bir gıda maddesi olan zeytinyağının bozulmasını engellemenin 5 altın kuralını açıkladı.
 




zeytinyağı görseliZeytinyağı bir gıda maddesidir, diğer gıdalar gibi doğru şartlarda saklamaz ve kullanmazsak bayatlar ve bozulur. Tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kalp rahatsızlıklarından kansere, şekerden yüksek tansiyona ve kolesterole kadar pek çok hastalığa şifa olan zeytinyağının doğru şartlarda saklanması ve kullanılması gerektiğini belirtenZeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal, zeytinyağının bozulmasını engellemenin 5 altın kuralını açıkladı.
 
Tam bir antioksidan deposu olan ve faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağının bozulmasını engellemek için dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde sıralayan Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal, şunları söyledi;  
 
1- Aldığımız markalı ve ambalajlı zeytinyağını evde güneş görmeyen,  karanlık, serin  (18C) ve kuru bir ortamda bulundurmalı.
2- Zeytinyağını pet ambalaja koymamalıyız, hızla bozulur ve kanserojen etki oluşturabilir. Zeytinyağının içerisinde bulunan yağ asitleri pet şişenin bileşiminde bulunan kimyasalları çözücü etkiye sahiptir.
3- Yemeklerde yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır, sağlık etkileri kaybolur ve özelliklerini yitirir, çiğ tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
4- Özellikle teneke ambalajlarda yağın daha rahat akmasını sağlamak için ikinci bir delik açmamalıyız, açılan delikten oksijen (hava) gireceği için yağımız bozulacaktır. Ekonomik olsun diye alınan 5000 ml zeytinyağını evimizde kullanabileceğimiz 1 litrelik koyu renkli cam şişelere bölerek saklamalıyız.
5- Son olarak, dört önemli faktör olan Işık, hava, ısı ve nemden zeytinyağını korumalıyız.