Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Ambalaj gıda üreticisinin hayatını kolaylaştırıyor

Keyveni Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik ile ambalajın gıda sanayi açısından önemini konuştuk. 




Sadık KeyveniGıdaların ambalajlanmasının temel nedeni nedir, ambalajlamanın ana kuralları nelerdir?
İşlenmiş tüm ürünler içinde gıda ürünleri ambalajlanma ve satışa sunuluş açısından en fazla dikkat edilmesi gereken maddelerden biridir. Gıda ürünlerinin pazarlama aşamasında ve tüketiciye taze olarak ulaşmasında yeterli ve fonksiyonel bir ambalajlamanın önemi büyüktür. İklim değişiklikleri, depolama ve taşınma sırasında meydana gelebilecek zararlardan ürün ancak ambalajı sayesinde korunabilecektir. 
 
Öncelikli olarak ürünü temiz tutmalı, kirlilik ve diğer kontaminantların gıdaya bulaşmasına engel olmalıdır. Besin kayıplarını en alt seviyede tutmalıdır. Ambalajın dizaynı, taşıma ve dağıtım sırasında koruyucu olmalı ve elle rahatlıkla tutulabilir şekilde olmalıdır. Ambalajın şekli, büyüklüğü ve ağırlığı önemlidir. Gıdanın orijinal şeklini, büyüklüğünü ve ağırlığını muhafaza etmelidir. Ambalaj materyali gıdayı kimyasal ve fiziksel tehlikelere karşı korumalıdır. Örneğin oksidasyon, ışık, mekaniksel darbe. Ambalaj materyalinin üzerinde gıdanın içeriği, en uygun kullanım ve saklama koşullarını belirten bir etiket bulunmalıdır. Doldurma, taşıma ve depolama koşullarına dayanıklı ve istiflemeye uygun olmalıdır.
 
AMBALAJDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Gıda ambalajlamasında dikkat edilecek öncelikli hususlar nelerdir?
Sağlıklı olması en önemli husustur. İçindeki ürünün tazeliğini koruyabilmelidir. Ambalajlarda, ambalaja harcanan giderlerin gıda maddesinin kalite ve görünümünü iyi yansıtacak en ucuz malzeme olması gerekir. Ambalajın depolamayı kolaylaştırıcı niteliği olmalıdır. Ayrıca depolama koşullarına dayanıklılığı da önemli. Pazarlamanın her aşamasında nakliye söz konusu olacağından kolay taşınabilir olmalıdır. 
 
Gıda maddelerinde kullanılan ambalajlar nasıl kontrol edilir?
Gıda maddelerinin konulduğu paslanmaz çelik dışındaki metal esaslı ambalajlar gıdanın özelliğine göre kalay, krom, krom oksit, alüminyum folyo, lak veya plastik ile kaplanmış olmalıdır. Kaplama maddeleri kaplanılan tüm yüzeylere homojen bir şekilde dağılmalıdır. Lak ve plastik kaplamalarda kullanılan maddelerin özellikleri sağlığa uygun olmalıdır. Metal kapların kalaylanmasında kullanılan kalayda arsenik bulunmamalıdır. Metal ambalaj kapaklarında kullanılacak contalar, kapak kenarına homojen bir şekilde dağılmalı, kopma olmamalı, ısıl işlemlerden zarar görmemelidir. Asitli gıdalar ve içkiler, çinko ve çinko ile galvanize edilmiş kaplarla temas etmemelidir.
 
SAĞLIKLI GIDANIN GÜVENCESİ
Catering sektörü açısından yemeklerin ambalajlanmasının önemi nedir, bu sektörde kullanılan ambalajların çeşitleri nelerdir?  
Ambalajlama ve paketleme işlemleri gıdalara bulaşmayı önleyerek gıdanın güvenliği sağlar, ömrünü uzatır, besin kayıplarının minimize eder ve ıskarta miktarını azaltarak maliyetleri azaltır. Catering ve kurumsal hazır yemek firmalarında yemekler genellikle kapak ve gövde kısmı paslanmaz çelikten olan küvetlere konur ve streçlenir. Butik üretim ya da kişiye özel üretim yapıldığı zaman da termobox özellikli, mikrodalga ya da fırına girebilen saklama kapları tercih edilmektedir.
 
Bu sektörde gıda maddelerinin konulduğu kapların taşıması gereken özellikler neler olmalıdır?
Tüm gıda üreten firmalarda olduğu gibi hazır yemek sektöründe de kullanılan tüm malzemelerin temin edildiği firmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan: Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmelik’ e uygun olanları tercih edilmelidir. Yemeklerin konduğu kaptan yemeğe ya da yemekten kaba mikrobiyal, fiziksel ve kimyasal herhangi bir geçişin olmaması gerekmektedir.
 
Peki gıdanın ambalajlanmasının ne gibi faydaları vardır?
Ambalaj gıda maddelerini uzun süre korur. Bozulmayı önler, dayanıklılığını arttırırlar. Ayrıca maliyeti azaltırlar. Ürünle istenmeyen teması önlerler. Yükleme, boşaltma, stoklama ve kullanma kolaylığı gibi nedenlerle hayatı kolaylaştırırlar.