Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
ATOMİKA’dan insan gözünü modelleyen kamera teknolojisi

Atomika Makina’nın Bühler Sortex B modellerinde kullanılmaya başlanan ve insan gözünün görme sistemini modelleyen MultiVision™ kamera sistemleri optik ayıklamada gıda sanayicilerine yüksek kalitede çözümler sunuyor.  
 




Osman YamanOptik ayıklama son yıllarda dünyada tüketimi en yaygın gıda maddeleri olan hububat, bakliyat, kuruyemiş, dondurulmuş gıdaların ayıklanmasında vazgeçilmez bir teknolojisi haline geldi. Makinelerin özellikleri, kullanılan kamera ve yazılım teknolojilerine paralel olarak gelişim gösteriyor. Bu durumdan en çok fayda görenler de öncelikle üretici firmalar, sonuç itibariyle tüketiciler oluyor. Artık daha önce hiçbir şekilde elde edilemeyen saflıkta ürünler, çok yüksek kapasitelerle ayıklanabiliyor. Bunun yanı sıra daha önce görüntülenemeyen çok zor renk farkları dahi yeni kameralar sayesinde algılanabiliyor.
 
Aynı renkteki ton farklılıkları bile rahatlıkla ayıklanabiliyor 
Ticari faaliyetlerine 1989 yılında başlayan Atoma Makina, kuruluşundan bu yana distribütörlüğünü yaptığı Bühler Sortex marka makine sistemleriyle pirinç, hububat, bakliyat, kuruyemiş ve donmuş gıda gibi dökme ürünlerde optik ayıklama yaparak gıda üreticilerine yüksek kalitede çözümler sunuyor. Bühler Sortex optik ayıklama makineleri, şirketin bu teknolojinin mucidi ve şu anda dünyada optik ayıklama teknoloji lideri olması nedeniyle ulaşılan en son noktayı temsil ediyor. 2014 yılında üretimi başlayan B serisinin şu anda Türkiye’de gıda sanayinde en geniş çalışma alanı bulmuş model olduğunu açıklayan Atomika Makina Satış Mühendisi Osman Yaman, bu yıl itibariyle B modellerinde kamera teknolojisinin güncellendiğini ve insan gözünün görme sistemini modelleyen MultiVision™ kamera sistemlerinin kullanılmaya başladığını belirtti. Gözün içinde bulunan kırmızı/yeşil/mavi (RGB) renk algılayıcıları gibi MultiVision™ kameralarda da RGB algılayıcıların kullanıldığını dile getiren Yaman, “Her üç rengin kullanılmasıyla RGB kameralarımızda toplamda 4K çözünürlük elde edilmektedir. Bu durumda, ürünün hangi renkte olduğunun önemi olmadan istenildiği gibi farklı renkler ve aynı renkteki ton farklılıkları rahatlıkla ayıklanabilmektedir. Ülkemize gelen MultiVision™ kameralı makinelerde kullanıcılarımızdan gelen geri dönüşler uygulamalarda son derece başarılı olunduğu yönündedir. Ülkemizde dünya bakliyat piyasasına yön veren firmalarımız Sortex kullanıyor ve bu firmaların geri dönüşleri bize yol gösteriyor” diye konuştu. 
 
Atomika Sortex BBundan önceki açıklamalarında da vurguladığı gibi, renkli kameralı makinelerin dünyadaki her ürün için en iyisi olduğunu söylemenin optik ayıklama hususunda doğru bilinen yanlışların başında geldiğini kaydeden Yaman, “Halen bazı ürünlerde monokromatik dediğimiz tek dalga boyunda çalışan kameralar çok daha avantajlı olabilmektedir. Bu nedenle Bühler Sortex halen tek ve çift dalga boyunu algılayan monokromatik kameralı makineler üretmeye devam etmektedir. Burada önemli olan ürün için algılanabilecek en iyi görüntü netliğinin elde edilmesidir. Örneğin bugün buğday ve pirinç ayıklamada hala monokromatik kameraların belirgin avantajları bulunmaktadır” dedi.
 
Atimika Makina Satış Mühendisi Osman Yaman, Bühler Sortex B Serisi Optik Ayıklama Makinelerine has özellikler konusunda şunları söyledi:
 
Geniş Kullanım Alanı: Sortex B serisi makineler tek dalga boyunu görebilen monokromatik kameralı Sortex B, çift dalga boyunu görebilen monokromatik kameralı Sortex B DualVision™ ve RGB kameralı Sortex B MultiVision™ olmak üzere üç farklı model olarak üretilmektedir. Bu makine portföyüyle ülkemizdeki hububat, bakliyat ve tohumculuk sektörünün tüm optik ayıklama ihtiyaçları karşılanmaktadır.
 
Uzun Ömürlü, Enerji Tasarruflu LED Aydınlatma: Sortex B serisi makinelerde geniş dalga boyunda çalışan, ışık yoğunluğu yüksek LED lambalar kullanılmaktadır. Böylece aydınlatmanın gücü yükselmekte, dolayısıyla ürün üzerindeki lekelerin algılanma performansı artmaktadır.
 
Kendi Üretimimiz Olan Kameralar: Sortex optik ayıklama makinelerinde kendi özel üretimimiz olan kameralar kullanılıyor. Dışarıdan standart üretim kamera kullanılmaz. Kameralar optik ayıklama uygulamaları için özel geliştirildiğinden çözünürlük ve performansı en üst düzeydedir. Sonuçta en iyi görüntüyü almanızı sağlar.
 
SORTEX ProSortX™ Yazılımı: Bir optik ayıklama makinesinin performansını ve hızını etkileyen en önemli özelliklerin başında yazılım gelir. Sortex markalı makineleri diğer optik ayırıcılarından ayıran ProSortX™ yazılımı size kolay kullanım ve benzersiz işlem hızı sağlar. Bu işlem hızı sizin ürün ayıklama kapasitenizi doğrudan etkiler.
 
SORTEX PROSize™ Yazılımı: Bu yazılım sayesinde ürünler büyüklüklerine göre sınıflandırılabilir ve üründe tek bir boyut yakalanarak boya göre değişik değerlendirilebilir. Mekanik olarak sınıflandırıldığında çok fazla kırılma yaşanan hassas ürünler için ideal bir sınıflandırma şekli olabilir. Kırık ve küçük ürünlerin ayrılması için de kullanım imkanı sunabilir.
 
Ürün Takip Sistemi: Sadece Sortex optik ayıklama makinelerinde olan bir özelliktir. Makine ayıkladığı ürünü sürekli takip ve kontrol ederek, ürün içindeki değişen renk tonlarını ve kirlilik oranlarını analiz eder. İstenen nitelikte ürün kalitesini yakalamak için kendi içinde ayarlamalar yaparak, operatöre ihtiyaç duymadan otomatik olarak kendini kalibre eder. Diğer makinelerde üründe meydana gelecek değişimlerde makine kalibrasyon için operatöre veya servis elamanına ihtiyaç duyulduğundan, makinelerin sürekli kontrol altında olması gerekir. Operatörüm gözünden kaçan değişimler ürün kalitesinde düşme ve atık içindeki iyi ürün kaybıyla işletmeye ciddi sıkıntılar verebilir.
 
Aynı Zamanda Yapılabilen İkincil Ayıklama: Atık ürün içinde iyi ürün kaybını azaltmak için yapılan ikincil ayıklama için Ürün Takip ve Otomatik Kalibrasyon programları sayesinde atık ürün tamamen kötü ürün olarak konsantre hale gelir. Bu uygulamanın bu tür bir izleme programıyla yapılmaması durumunda, ana hammadde girişine geri beslenen ürün sizin ürününüzü kirletebilir. Belirli bir süre sonunda ürünü defalarca döndürmenize rağmen istenilen kapasite ve verim alınamaz. Makinenizi gereksiz yere çalıştırmış, ejektörlerinizi gereksiz atış yaptırmış olursunuz. Kirli ürün makine içinde dönüp durur.
 
Otomatik Zemin Uygulaması: Sortex makinelerinde LED lambalarla yapılan otomatik zemin kalibrasyonu sayesinde üründe her zaman aynı kapasitede, aynı performansı yakalayabilirsiniz. Çevre şartlarında, aydınlatmada ve makinede meydana gelebilecek küçük değişiklikleri en doğru şekilde kalibre edebilirsiniz. Böylece makineniz daima ilk kurulduğu andaki performansıyla çalışır.
 
Yüksek Hızlı Ejektörler: Sortex ejektörlerini geliştirmek için büyük AR-GE yatırımı yapmaktadır. Makinelerinde sadece kendi geliştirip ürettiği ejektörleri kullanmaktadır. Ejektörlerin saniyelik atış sayısı piyasadaki diğer makinelerde kullanılan ejektörlerin en az 3 katıdır. Bu nedenle 5 kanallı Sortex makine ile alabileceğiniz kapasiteyi yakalamak için diğer markalarda çok daha fazla kanala ihtiyaç duyarsınız.
 
Bühler Sortex B Serisi makinelerin sağladığı avantajlar
 
· Her zaman aynı seviyede ayıklanmış ürünün elde edebilirsiniz. 
· Tek seferde ürününüz ayıklanıp biter. Ürünü defalarca geri döndürüp durmazsınız. Zamanınızı, enerjinizi boşa harcamadan makinenizi gereksiz yere çalıştırmadan ayıklamayı tamamlarsınız.
· Ürününüzü istediğiniz gibi kontrol edersiniz. Ayıklanmış ürün ve atık ürün özelliklerinizi dilediğiniz gibi ayarlarsınız. 
· Sortex sahip olduğu üstün özellikli teknolojileri sayesinde istediğiniz ürün özelliklerini sürekli olarak sağlar.