Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Rezzak Danışmanlık gücünü bilgiden alıyor

Gıda sektöründe ağırlıklı olarak ithalatçı firmalara hizmet veren Rezak Danışmanlık, yakın gelecekte üretici firmalarla daha güçlü işbirlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyor.
 




Rezzak DanışmanlıkRezzak Danışmanlık; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı kapsamında faaliyet gösteren tüm işletmelerin ve bünyelerindeki ürünlerin onay ve ruhsatlarının alınmasına, ithalat ve ihracatlarının yapılmasına, üretimde kalite ve verimliliği artırıcı çözümlere ulaşıp, satış ağlarının oluşturulmasına, ekiplerine teknik ve kişisel gelişim eğitimleri vererek performans ve memnuniyet hissini artırılmasına destek sağlıyor. Rezzan Danışmanlık Genel Müdürü Zehra Uyanık firmasının kuruluş öyküsünü ve hedeflerini bizlerle paylaştı. 
 
Kuruluş öyküsü
“Meslek hayatına sucuk sosis yaparak başlayan ben, akşamları otobüsle eve dönerken gün içerisinde üzerime sinmiş baharat kokusundan insanlar yanıma yaklaşmaktan imtina ederken ve paçalarımda kuruyan sucuk hamurlarını temizlerken hep işimi nasıl daha iyi yaparım diye düşünürdüm” diyen Zehra Uyanık, ardından gelen öğretmenlik mesleği ve yıllarca süren gıda teknikeri yetiştirme döneminin ise, hayatının en önemli kesiti olarak geçmişine damgasını vurduğunu belirtiyor. Çok genç bir öğretmen olduğunu ve öğrencileriyle arasında çok az yaş farkı olduğunu aktaran Uyanık, “Biz birlikte büyüdük, birlikte öğrendik. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na geçişim ve buradaki çalışma sürecim ise beni, yoğunlaştırılmış ders programı yüklenen okulun öğrencisi yaptı. Sonra şimdi kendim de çok anlayamadığım bir fevrilikle kamu ile olan bağlantımı kesip özel sektöre eğitim yöneticisi olarak geçişimin ardından özüme dönmüş olmanın iç huzurunu taşıdım. Bildiklerimi anlatmak hep keyif verdi ya da birilerinin hayatlarına dokunmak. Gece çalan telefonlarda bile aynı şefkat ve heyecanla anlatmak. Sonra bambaşka bir alan olan Gıda denetimi alanına geçerek başka ufuklara yola çıktım. Sonra bir ilaç şirketi... Ben bendekileri sisteme uyarlarken mevcut sistemler kendi bünyelerindekileri bana aktardı. Çok çalıştım, hakikatten çok çalıştım ama yorulmadım. Sonra Rezzak benim gelme zamanım geldi dedi. Rezzak Allah’ın rızık sıfatı. Esmaül Hüsnadaki isimlerinden biri. Ben her gün aklıma geldikçe söylerdim Rezzak Rezzak Rezzak diye.. Şirket isminin bu şekli ile olması da bir kahve sohbetinde netleşti. Böylece Rezzak kurulmuş oldu. Rezzak’ın kuruluş amacı, iş hayatında yaşadığım tüm süreçlerin bir harman yapılması ve fayda esaslı sahaya sunulmasıydı” diye konuşuyor.
 
Zehra Uyanık“Amacımız firmaları doğru yönlendirmek”
Kamuda ve özel sektörde uzun yıllar süren çalışmalar neticesinde; üretici, ithalatçı, ihracatçı işletmelerin yasal süreçlerini devam ettirme noktasında yeterli teknik donanıma sahip olmayan kişi ve işletmelerin yönlendirme ve iş takipleriyle çalıştıklarını tespit ettiğini kaydeden Zehra Uyanık, bunun neticesinde ise deneme yanılma yöntemleri, yanlış yönlendirmeler gibi hiç de tercih edilmeyen yollar denenmekte. Bu yolların sonu da firmalarımız için para, zaman ve hepsinden öte prestij kaybına neden olmakta. Hatta çok büyük umutlarla başlanan projelerde çok ciddi para yatırımı yapılmasına karşın sonlanmayan işler çok büyük hayal kırıklıkları ile başlamadan bitmekte. Biz de tam bu noktada devreye girme kararı alarak; kamu ve özel sektörde edindiğimiz bilgi ve tecrübe sayesinde, işletmelerin benzer sorunları yaşamadan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı kapsamındaki süreçlerine talip olduk” diyor.
 
Faaliyet alanları
İthalat süreçleri içerisinde olan on bildirim, sevkiyat işlemleri ile doğru kurumdan doğru içerikli sağlık sertifikası temini, ihracat süreçleri kapsamında sağlık sertifikası, serbest satış sertifikasının alınması, üretim yerlerinin kayıt ve onay işlemlerinin yapılması, HACCP sistemlerinin kurulup hayata geçirilmesi, takviye edici gıda ürünleri için komisyon onayı gibi başlıklarda hizmet verdiklerini açıklayan Zehra Uyanık. “Aslında en çok yapmaktan zevk aldığım ve sonucunu hem anda hem de yıllar sonra gördüğüm hizmet alanımız ise rutin danışmanlık hizmetidir. Sistemin içine dahil olup nakış nakış işlemek demek bu. Sonunda çıkan işletme görüntüsü ise bana hep sanat eseri gibi gelmekte. Sağlık Bakanlığı kapsamında ise Kozmetik ve Tıbbi Cihaz alanında firma ve ürün kayıt işlemlerini yapıp, teknik sorumlu gibi zorunlu ihtiyaçlar konusunda yardım ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.
 
Sırada üreticiler var
Firma olarak iş yüklerinin yoğunluğunu ithalatçı firmaların oluşturduğunu, 2017 son çeyreğinde ve 2018 yılı için üretici firmalara destek olunabilecek konularda yanlarında olmayı planladıklarını ifade eden Rezzak Danışmanlık Genel Müdürü Zehra Uyanık, “Özellikle 2017 yılı içerisinde benim de içinde bulunduğum komisyon çalışmalarının neticesinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği sahada yerli üretim yapan firmalarımızın etiketlerinde, katalog, broşür ve web tabanlı yayımlarında birçok değişikliği beraberinde getirmektedir. Sağlık beyanları kısmı ise, Türkiye için bir devrim noktasıdır. Bu yönetmelik kapsamında sunulan bilgilerden öncelikli yararlanan  işletmelerimiz ciddi anlamda pazarlama ve tüketici ile etkileşim noktasında fayda görecektir” diye konuşuyor.
 
“Bilgimiz en büyük gücümüz”
Tüm bu süreçleri yönetirken işlemler konusunda en büyük gücü bilgiden aldıklarının altını çizen Zehra Uyanık sözlerine şöyle devam ediyor: “Rezzak’ın  ‘Bilgi Güçtür’ sloganı da bu şekli ile doğmuştur. Bilgi ve tecrübenin bir arada olduğu bir ekipte genç arkadaşlarımız da hızla yetişmekte ve sahada etkin işlere imza atmaktadırlar. 3.5 yıllık aktarım sürecinde çok büyük projeleri başarıyla sonlandırdık. Çok büyük projeleri de başarı şekilde yönetiyoruz. Hepsinden öte başarmanın hazzını yaşarken ve işlemleri yaparken keyif alma çabamızdır. Zaman zaman içimizin sıkıldığı durumlar olsa da hızla kolları sıvayıp yeniden mücadeleye koyuluyoruz. Resmi süreçlerde en önemli unsur bakanlık ile özel sektör arasında iletişimi doğru sağlayabilmektir. Her iki tarafın da yapılan işlemler konusunda amaç ve pratik hayata uyumlama konusunda karşılıklı aktarılması gerekenlerin doğru iletilmesi çok önemli bir basamak olarak karşımıza çıkıyor. Bizler bu noktada her iki taraf için de olası en doğru noktayı yakalama konusunda çaba gösteriyoruz.”