Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
2019’da gıdada trans yağ farkındalığı adına büyük adımlar atıldı

Ebru Akdağ 
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü
 




Ebru AkdağMÜMSAD olarak bitki ve meyve çayları, kuru çorbalar, dondurulmuş gıdalar ve margarin kategorilerinde faaliyet gösteriyoruz. 2019 yılı bizim açımızdan bir yandan sektörümüzü güçlendirmek için yoğun çalıştığımız, bir yandan da gıda alanında sıkça karşılaştığımız bilgi kirliliğiyle mücadelemizi sürdürdüğümüz bir yıl oldu. 2018 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tüm ülkelere gıdada trans yağ limitini kabul edilebilir seviye olan %2’ye indirmesi için 2023 hedefini koymasıyla birlikte, bu konu 2019 yılına da damgasını vurdu. MÜMSAD’a bağlı firmaların ürettiği margarinlerde trans yağ bilim dünyası tarafından ‘yok’ kabul edilen %1 seviyesinin de altından bulunduğundan, 2019 yılında bu konuda farkındalık yaratmaya ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımıza ağırlık verdik. Dünyaya bakacak olursak; MÜMSAD öncülüğünde herhangi bir yasal düzenleme olmadan, gönüllü bir uygulama ile margarinde trans yağı elimine etme başarısını gösteren Türkiye, pek çok ülkeye de örnek oldu. ABD’den 11, Kanada’dan 13, AB’den 14 yıl ileride olan ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün koyduğu 2023 hedefini de 16 yıl önce yakalamış durumda. Bu Dünya’da örneğine az rastlanır bir başarı hikayesidir. 
 
Bu başarı hikayesini 2019 yılında hem Brüksel’de düzenlenen IMACE (Avrupa Margarin Birliği) Uzmanlar Kurulu Toplantısı’nda hem de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), Dünya Gıda Günü kapsamında Elazığ’da düzenlediği uluslar arası sempozyumda anlatmaktan mutluluk duyduk. Yakında yayınlanacak yasal düzenlemeyle tüm gıda ürünleri için kabul edilebilir %2 limiti uygulanacak ve böylelikle dünyadaki öncü konumumuzu yasal düzenlemeyle netleştireceğiz. MÜMSAD olarak, sektörümüzle ilgili bilimsel ve teknik gelişmeleri takip ederek, bu bilimsel gelişmeler ışığında sektörümüze yön verecek, ülkemize değer katacak çalışmalar yapmaya önümüzdeki yıl da devam edeceğiz.
 
Trans yağ logo“Gıdada bilgi kirliliğiyle mücadele hepimizin sorumluluğu olmalı”
İnsanın varlığını sürdürebilmesi için olduğu kadar keyif alması ve sosyalleşmesi için de vazgeçilmez olan yeme – içme, popülaritesini hiç kaybetmeyecek bir konu. Dolayısıyla da bilgi kirliliğinden en çok nasibini alan konuların başında yer alıyor. Bugün artık hakkında kirletilmiş bilgilerle karşılaşamayacağınız hiçbir gıda bulunmuyor. Bu nedenle de bilgi kirliliği ile mücadele etmenin, en azından buna alet olmamanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. MÜMSAD’ın başlıca kuruluş amaçları arasında zaten gıda alanındaki bilgi kirliliğiyle ve önyargılarla mücadele etmek yer alıyor. Bilimsel gelişmeleri ve global trendleri yakından takip ediyoruz. Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği Bölümleri, tıp doktorları, paydaş STK'lar ve fikir liderleri ile sürekli iletişim halindeyiz. Bugüne kadar Türkiye genelinde 33 şehirde 61 üniversitede düzenlenen sempozyumlarla yaklaşık 11.200 öğrenciye, 6.700 sağlık uzmanına ve akademisyene ulaştık. 2020 için de yoğun bir ajandamız var. Daha fazla kişiye ulaşarak gıda güvenliğine dair bilgi alışverişinde bulunacak ve gıdada bilgi kirliliğine karşı verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz.
 
Dünya nüfusu hızla artıyor, ekonomiler büyüyor ve temel gıda maddelerine olan talep de paralel olarak artıyor. Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle dünyada pek çok ülke kuraklıkla mücadele ediyor. Tüm bu gelişmeler tarımı ve dolayısıyla gıda sektörünü de etkiliyor. Günümüzde sürdürülebilirlik ve kaynaklarımızı etkin kullanarak verimliliğe odaklanma gündemimizde ilk sıralarda yer alıyor. Sürdürülebilirlik açısından bakıldığında da Avrupa Komisyonu’nun gelecek stratejilerinin başında bitkisel bazlı beslenmenin desteklenmesi ön plana çıkıyor. Tamamen bitkisel yağlardan oluşan ve bitkisel kaynaklı her gıdada olduğu gibi kolesterol içermeyen margarinler de bitkisel bazlı beslenmenin temel öğelerinden biri konumunda. Dolayısıyla margarinin beslenmemizdeki yerinin önümüzdeki dönemde güçlenerek genişlemesi bekleniyor.
 
2020 yılında da sektörümüzle ilgili bilimsel ve teknik gelişmeleri takip ederek, sektörümüzün gelişimi ve tüketicilerin bilinçlenmesi adına faaliyetlerimizi devam ettireceğiz.  Unutmayalım ve unutturmayalım ki, hurafeler bizleri yanlış yollara saptırır. İzlenmesi gereken yol her zaman bilimin yoludur.