Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
ÇAYKUR’un kota ve kontenjan kararı Rize'de protesto edildi

ÇAYKUR’un kota ve kontenjan kararına tepki büyüyor. Rize'nin Çayeli ilçesinde bir araya gelen üreticiler, özel sektörün ÇAYKUR'un kararını fırsata çevirdiğini söyledi.
 




Ã�ay Ä�rotestolarıÇAYKUR'un kontenjan uygulamasına yönelik tepkiler dalga dalga yayılıyor. Artvin'in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde iki gün önce çay üreticileri ÇAYKUR ve özel sektörün çay alım politikalarını protesto etmişti. Bugün de Rize’nin Çayeli ilçesinde üreticiler sokağa çıktı. ÇAYKUR, 17 Mayıs'ta 600 kilogram kota ve kontenjansız açtığı 1. sürgün yaş çay kampanyasına dair 21 Mayıs'ta günlük 15 kilogram kontenjan uygulayacağını duyurdu. Bu duyurusunun ardından yeni bir açıklama yapan ÇAYKUR, günlük 9 bin 500 ton olan alım kapasitesinin aşıldığını, bu nedenle üreticilerin kontenjan uygulamasıyla randevulu olarak çaylarını satacaklarını üreticilere bildirdi.
 
Çay üreticileri ise bu uygulama sebebiyle zamanı gelen ve toplanması gereken çayı satamayacaklarını belirterek ÇAYKUR'a tepki gösterdi. İki gün önce Kemalpaşa Çay Fabrikası önünde toplanan onlarca çay üreticisi, protesto gösterisi düzenlemiş ve Gürcistan bağlantılı karayolunu bir süre trafiğe kapatmıştı. Dün ise Hopa Çay Fabrikası önünde toplanan onlarca üretici, ÇAYKUR ve özel sektörün çay alım politikalarına tepki göstererek Gürcistan bağlantılı karayolunu bir süre trafiğe kapatmıştı.
 
26 Nayıs Çarşamba günü Rize’nin Çayeli ilçesinde bir araya gelen çay üreticileri, ÇAYKUR’un kota ve kontenjan kararını protesto etti. Üreticiler, özel sektörün ÇAYKUR’un uyguladığı kontenjanı fırsata dönüştürerek devletin verdiği çay fiyatının altında çay almasını kınadı. Eyleme CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, İYİ Parti, DEVA Partisi ve Saadet Partisi İlçe Başkanları ile Rize Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Sarı da katıldı.
 
Eylemde konuşan CHP'li Saltuk Deniz, “Bugüne kadar söyledik, çayda taban fiyatı uygulansın, çayda kota ve kontenjan kaldırılsın ve Çay Kanunu çıkaralım dedik ancak hiçbirine iktidar partileri yanaşmadı. Özel sektör devletin verdiği fiyat altında çay almasın dedik. TBMM'de çayla ilgili verdiğimiz tüm önergeler AKP ve MHP tarafından reddedildi. Çay üreticilerimiz feryadı artık sokaklarda. Dün Artvin'in ilçelerinde, bugün yarın Rize'nin ilçelerinde üreticilerimiz alanlarda olacak. Bizler onların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Kaynak: Evrensel Gazetesi