Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
GEMAK pandemiye rağmen ihracatını artırdı

2020 yılını pandemiye rağmen çok iyi bir seviyede kapattıklarını, 2021’e ise aldıkları yeni projeler, almayı planladıkları işler ve büyük umutlarla girdiklerini belirten Gemak Gıda Endüstri Makinaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hande Öztürk, “Yılın ilk çeyreğinde artan  pandemi koşullarıyla birlikte zorunlu bir yavaşlama yaşadık. Fabrikamız pandeminin ilk başladığı günden bu yana sürekli çalışıyor ve projelerimizin zamanında teslimini yapıp, devreye alma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bu yıl geçen seneki ciromuzu geçeceğiz” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 




Hande Ã�ztürkHande Hanım, Gemak A.Ş.’nin bugün itibariyle sektöründeki konumu ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gemak A.Ş., 1986 yılından bu yana tasarım, mühendislik, paslanmaz çelik üretim, montaj, devreye alma ve satış sonrası hizmetler faaliyetleriyle anahtar teslimi süt ve ürünleri tesislerinin kurulması konusunda uzmanlaşmıştır. Gemak A.Ş., uzun yıllara dayanan tecrübesiyle proses endüstrisinde derin bir bilgiye sahiptir. Biri özel üretim, diğeri ise seri üretim ve montaj olmak üzere 2 fabrikamızda 200’ü aşkın personel çalışmaktadır. Üretimlerimizi Gemak, Promak, Flowell, Unicream, Gembrix, Promix, Proline markalarımız ile yapmaktayız. 2019 yılında faaliyete aldığımız Seri Üretim ve Montaj fabrikamızla kapasitemizi 2 katına çıkarmış bulunuyoruz. Gemak AR-GE ve Teknoloji Merkezimizde yeni ürün ve proses hatları tasarımı yapıyoruz. Hakemli dergilerde makalelerimiz yayınlanmakta ve önemli kongrelerde sunumlar yapmaktayız.  
 
Gemak projelendirme“Pandemi yüzünden zorunlu bir yavaşlama yaşadık”
Dünyayı ve Türkiye’yi 1 yıldan fazla süredir her yönüyle olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisi firma olarak çalışmalarınızı nasıl etkiledi? Bu zorlu dönemde nasıl bir strateji izlediniz?
2020 yılını pandemiye rağmen çok iyi bir seviyede kapattık. 2021’e aldığımız yeni projelerle, almayı planladığımız işlerle ve büyük umutlarla girdik. Yılın ilk çeyreğinde artan  pandemi koşullarıyla birlikte zorunlu bir yavaşlama yaşadık. Fabrikamız pandeminin ilk başladığı günden bu yana sürekli çalışıyor ve projelerimizin zamanında teslimini yapıp, devreye alma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bu yıl geçen seneki ciromuzu geçeceğiz. 2021 yılında daha çok mevcut müşterilerimize ve 2020 yılında iletişime geçilen müşterilere hizmet verildi. Bizim yeni müşteri edinmek için en önemli kaynağımız fuarlardır. 2020 yılında 14 fuara katılmayı planlıyorduk, ne yazık ki gerçekleşemedi. Bu yıl en önemli dileklerimiz tabii ki virüsün etkisini azaltması ve dünya çapında fuar yapılacak ortamın oluşmasıdır. Fuarlar, yeni ürünlerin ve yeni uygulamaların tanıtılması için de çok önem taşıyor. Gemak olarak AR-GE ve Teknoloji Merkezimizin yarattığı yeni ürünleri sergilemek için de fuarları çok önemsiyoruz.
 
“Süt endüstrisine bütüncül çözümler sunuyoruz”
Gıda sektörüne, özellikle de süt ve süt mamulleri üretimine yönelik anahtar teslimi projeler üreten sektörün öncü firmalarından birisiniz. Başta süt ürünleri işletmeleri olmak üzere ürün portföyünüz ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?
Hayvansal süt ürünlerine yönelik olarak pastörize ve ESL süt, UHT süt, krema, aromalı sütler, yoğurt ve fermente süt ürünleri, peynir, peyniraltı suyu ve tozu, yoğurt ve fermente süt ürünleri, konsantre ve yoğunlaştırılmış süt, süt tozu, rekombine süt, dondurma, sütlü tatlılar üretim hatları ve anahtar teslimi tesisler kuruyoruz. Vegan süt ürünlerine yönelik olarak soya, yulaf, hindistan cevizi, pirinç sütünden yoğurt, krema, tatlı üretimine yönelik proses hatları ve mühendislik çözümleriyle eksiksiz bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Anahtar teslimi tesislerin yanı sıra ısıtma ve soğutma sistemleri, çeşitli paslanmaz çelik ekipman üretimi, proses kontrol ve otomasyon sistemleri konusunda uzman olan Gemak A.Ş.; paslanmaz çelik ısı eşanjörleri (plaka tipi, kazınmış yüzey tipi, boru tipi ısı değiştiriciler), çeşitli pastörizasyon üniteleri, farklı uygulamalar için depolama ve proses tankları, membran sistemleri, evaporatörler (plakalı ve düşen / yükselen film tipleri), bunkerler, konveyörler, nakliye tankerleri, karıştırıcılar, gıda endüstrisi için her türlü paslanmaz çelik ekipman ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre özel ürünler üretmektedir. Anahtar teslimi proses otomasyonundaki engin tecrübesiyle firmamız, toplam tesis bazlı ve tek ünite tabanlı otomasyon ve kontrol sistemleri için özel çözümler sunuyor.
 
Gemak proje“AR-GE için önemli bir bütçe ayırıyoruz” 
Süt ve süt mamulleri üreticilerine yönelik önümüzdeki dönemde pazara sunacağınız yeni ürünleriniz var mı? 
2020 yılında AR-GE çalışmalarına ciromuzun yaklaşık %35’lik kısmını ayırmıştık. 2021’de de bir değişiklik olmayacak. Projelerimizin büyük çoğunluğu prosese ve müşteriye özel çözümler olduğu için yaptığımız işlerde AR-GE Merkezimizin çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Satış ve sahadan gelen yeni ürün ve proses istekleri AR-GE Merkezimizde yeni ürünlere dönüştürülüyor. Bu dönemde  organik ürünler önem kazandı. Ayrıca yurt dışı pazarı da  ürünlerin daha uzun ömürlü olması isteniyor. Bununla birlikte fonksiyonel ürünler ve bitkisel bazlı süt ürünlerine yönelik artan bir istek var. Biz bu saydığım ürünlere yönelik çalışmalar yapıyoruz ve sürekli yeni ürünleri pazara sunuyoruz.
 
Firma olarak kısa ve uzun vadede ajandanızda bulunan projelerinizi, yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Yeni ürün ve üretim yöntemlerinin birebir görülebileceği AR-GE Merkezimizin inşaatı devam ediyor. Hem ülkemiz hem de tüm sektör paydaşları için çok faydalı bir merkez olacak. Mevcut fabrikalarımız gibi yeni yatırımımız da Ankara Sanayi Odası 2. OSB’de yer alacak. 2022 yılı başında devreye almayı planlıyoruz. Yurt dışında bayi ağımızı genişletip, yeni ofisler açmayı planlıyoruz. 
 
Bir süt işletmesinin olmazsa olmazları nelerdir? 
Yeni kurulan süt ürünleri tesislerinde Endüstri 4.0 uygulamalarına göre yüksek otomasyon standartlarıyla tasarlanmasının çok önemli olduğuna değinen Hande Öztürk, “Ayrıca ihracat hedefleniyorsa, mutlaka hedef ülkelerin standartlarına göre üretim yapabilecek hatların tasarlanması gerekiyor. Sıfır atık yönetmeliğine uygun olması, yalın üretim tekniklerinin uygulanması, otomasyon seviyesi yüksek olması, tüm sistemin ERP sistemi ile takip edilebilmesi yeni tesislerde öncelik verilmesi gereken özelliklerdir” diyor.