Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tarım ve Orman Bakanlığı GDO'lu 2 gen ve 1 enzime izin verdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) niteliğinde olan 1 mısır ve 1 soya çeşidinin hayvan yemi amacıyla kullanımına 10 yıl süreyle izin verdi. Aynı zamanda un ve fırıncılık ile nişasta işleme ve yem endüstrisi dahil farklı alanlarda kullanılan ve GDO yöntemiyle geliştirilen 1 emzim türünün üretimi için de 10 yıl izin çıktı.
 




GDO mısırBloombergHT’den İrfan Donat’ın haberine göre, Resmi Gazete'nin 7 Ocak 2022 tarihli bugünkü sayısında Tarım ve Orman Bakanlığının Biyogüvenlik Kararları yayınlandı. 20 Numaralı Biyogüvenlik Kararı kapsamında Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin başvurusu ile modern biyoteknolojik yöntemlerle enzim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus Oryzae LİVZ-105 için endüstriyel Proteaz/Mukorpepsin (EC3.4.23.23) enziminin üretim amacına yönelik olarak 10 yıl izin verildi. Livzym şirketinin ürettiği emzimler, un ve fırıncılık ile nişasta işleme ve yem endüstrisi dahil farklı sektörlerde hammadde olarak kullanılıyor.
 
Resmi Gazete'de yayınlanan 21 ve 22 numaralı Biyogüvenlik Kararları ile de Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin (YUM-BİR) başvurusu ile hayvan yemlerinde kullanılmasına yönelik izin verilen genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kapsamında Bt11xGA21 ile 1507×59122 mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla verilen izin süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu için iptal edildi.
 
Öte yandan 23 Numaralı Biyogüvenlik Kararı ile de Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi'nin (BESD-BİR) başvurusuyla genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kapsamındaki 4114 numaralı mısır çeşidine 10 yıl süreli izin çıktı. 24 numaralı Biyogüvenik Karar ile de yine BESD-BİR'in başvurusuyla genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kapsamındaki SYHT0H2 soya çeşidinin hayvan yemlerinde 10 yıl süre ile kullanımına izin verildi.
 
Resmi Gazete'de yayınlanan son kararlar ışığında Türkiye'de kullanımına izin verilen GDO'lu soya çesidi 13, mısır çeşidi 23 ve enzim çeşidi de 3 oldu.
 
Kaynak: birgun.net