Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Türkiye’de ambalajın pazar büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, 2021 yılında Türkiye ambalaj sektörünün genel görünümünü Gıda Teknolojisi Dergisi’ne değerlendirdi. 
 




Market reyonuDünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisiyle ambalajın ne kadar önemli ve gerekli olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu. 2020 yılında pandeminin ilk aylarında Avrupa’da üretim çarkları durdu. Ambalaj sanayicileri olarak bu dönemde, Sağlık Bakanlığımız tarafından açıklanan önlemler doğrultusunda fabrikalarda uyduğumuz hijyen kurallarını artırıp tüm önlemleri alarak üretmeye devam ettik. Gerekli önlemleri alarak yaptığımız üretim sayesinde tedarik zincirini aksatmadık. 
 
Ambalaj sektörü genelde ülke ekonomisinin iki katı büyür. Ancak pandemi sürecinde bu büyüme arttı ve 2020 yılında sektörümüz ortalama yüzde 10’un üzerinde büyüdü. 2021 yılının Ocak-Haziran dönemine baktığımızda Türkiye ambalaj sektörü 3 milyar 44 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek 1 milyar 222 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi ve bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 6, değer olarak ise yüzde 26 artış yakaladı. 2021’in Ekim ayına geldiğimizde ise sektörümüzün 2,5 milyon ton ve 5 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini gördük. Bu rakamlar kapsamında 2021 yıl sonunu yaklaşık 28 milyar dolar pazar büyüklüğe ulaşacağını ve 6,5 milyar dolar ihracat geliriyle kapatmış olduğumuzu düşünüyoruz.
 
Pandemide tedarik zincirinde dünyadan Türkiye’ye talep yönelimi oluştu
Çok geniş coğrafyaya ihracat yapan bir sektör olarak fiyat kalite dengesine sahip olmamızın ve ülkemizin jeopolitik konumundan ötürü de lojistik yönünden avantajımızın pandemiyle birlikte öne çıktığını gördük. Pandemiyle başlayan tedarik zincirlerindeki değişimle dünyadan Türkiye’ye doğru talep yönelimi oluştu. 2021 yılında olduğu gibi 2022’de de sektörümüz adına bunun doğru yönetilmesi ve kalıcı hale gelebilmesi için çalışıyor olacağız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.  yılı olan 2023 yılında Türkiye ambalaj sektörünün pazar büyüklüğünü 25 milyar dolardan 30 milyar dolara; kişi başı tüketimi 298 dolardan 380 dolara; ihracatını ise 5,15 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2030 sektör büyüklüğümüz için hedefimizi 50 milyar dolar; ihracat hedefimizi ise 20 milyar dolar olarak belirledik. 
 
Sektörümüzde plastik başta olmak üzere ambalaj malzemelerinin ham maddeleri ağırlıklı olarak yurt dışından temin ediliyor. Bu sebeple öncelikli yapılması gereken ham madde üretimi için ülkemizde büyük yatırımlara destek verilmesi. Ham madde üretimine ağırlık verecek bu tür yatırımların üreticilerin maliyetlerini de uzun vadede indireceğini ve ihracat hızını artıracağını düşünüyoruz. Bunun için “Türkiye Petrokimya Girişim Grubu” kurulmalı. Bu sayede yüksek katma değerli ürünler üretip uluslararası arenada daha rekabetçi bir yapıya sahip olabiliriz. 
 
Ambalaj üretiminde iki önemli nokta artık çok büyük önem taşıyor: 'Sürdürülebilirlik' ve 'Çevre'. Sürdürülebilir bir çevre için Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Döngüsel Ekonomi ve Geri Dönüşüm vizyonunu gündeminde tutuyor. Salgın süresince yani belirsizliğin ve riskin arttığı dönemde bile sürdürülebilir bir çevre için gerekli hazırlıkları yapan ülkeler uluslararası alanda da güvenilirliklerini sağlamlaştırıyor. 
 
Zeki SarıbekirAmbalaj atıklarının toplanması için 3 büyük şehirde projelerimiz olacak 
Dünya artık eskisi gibi olmayacak. Bu sebeple ambalaj sektörü olarak geri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe, teknolojiye, kaliteye ve ürün çeşitliliğine önem vererek çalışmayı ana gündem maddemiz olarak belirledik. Zaten ana pazarımız olan Avrupa’ya ihracatın devamlılığı için sürdürülebilirlik konusundaki dönüşümlere ayak uydurmak zorundayız. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) olarak bizler de karbonsuz ekonomiye geçiş sürecini yakından takip ediyor, üzerimize düşeni yerine getirerek elimizden gelen desteği sektörümüze sunmayı sürdürüyoruz. Sürdürebilir kalkınma hedefleri kapsamında bizim için en önemli olan nokta ise ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim’ konusu. Ülke olarak üretim ve tüketim döngüsünde bu çerçevede yol almalıyız. Bu doğrultuda “Depozito İade Sistemi”nin de geri dönüşümün artması ve çevreyle uyumlu büyüme modeli için önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkı sağlayan geri dönüşüm ve sıfır atık yaklaşımı için herkesin bilinçlendirilmesi ve sektörünün geliştirilmesi gerekiyor. Atıklar kaynağında ayrı biriktirilerek ve yerel yönetimler tarafından ayrı ayrı toplanarak kaliteli geri dönüşüm sağlanabilir. ASD olarak bilinçlendirme çalışmalarımızı farklı projelerle sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yerel yönetimlerle birlikte ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşümü konusuna özel proje geliştireceğiz.