Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
AKYOL, inovatif ve son teknoloji ürünleriyle gıda sektörünün tercihi

Yarım yüzyılı aşkın deneyimiyle ölçüm cihazları, sanayi malzemeleri ürünleri ve analiz & kontrol ürünleri konusunda faaliyet gösteren Akyol Ticaret, gıda ve içecek endüstrisinde ağırlıklı olarak un, yem, yağ, bakliyat, makarna fabrikaları olmak üzere tavukçuluk, et ve süt, çikolata ve fındık fabrikaları gibi geniş bir sektöre hizmet veriyor. Her zaman inovasyona önem vererek, son teknoloji ve güvenilir ürünleri müşterilere sunduklarını belirten Akyol Ticaret Yöneticisi Yaşar Akyol, firma olarak çalışmalarını ve gündemlerinde bulunan konuları Gıda Teknolojisi’ne anlattı.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi




Akyol cihaz fotoYaşar Bey ilk olarak Akyol Ticaret’i tanıtarak çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
1967 yılında Hak Ticaret olarak Karaköy Kürkçübaşı Han’da kurulan firmamız, 1975 yılında Akyol Ticaret Koll. Şti. olarak Karaköy Adahan’da ve son olarak 1985’ten başlayarak Akyol Ticaret Değirmen Ltd. Şti. ünvanıyla Necatibey Caddesi, Hoca Tahsin Sokak No: 9-11 Karaköy İstanbul adresinde hizmet vermektedir. Faaliyet alanlarımız üç ana gruba ayrılmıştır. Dijital teraziler, basküller, ısı ölçer, nem ölçer, ses ölçer, ışık ölçer vb. çeşitli dijital ölçüm cihazlarını içine katabileceğimiz “ölçüm cihazları grubu”; yurt içi ve yurt dışında un, yem, yağ, çeltik, fındık fabrikalarının yedek parça talebinin karşılanması ve bunun yanında çeşitli sektörlerdeki sanayi ve fabrikalara hizmet sunabildiğimiz “sanayi malzemeleri grubu” ve analiz eleği, sondalar, elektronik elek sallama cihazları gibi kendi imalatımız olan “analiz ve kontrol ürünleri grubu” faaliyet alanlarımızı oluşturmaktadır.
 
“GIDADA GENİŞ BİR ALANA HİTAP EDİYORUZ” 
Gıda ve içecek sanayine sunduğunuz ürünlerinizi ve çözümlerinizi anlatarak, bu alanda hizmet verdiğiniz alt sektörlerden bahsedebilir misiniz?
Gıda ve içecek sektörüne sunduğumuz başlıca ürünler; gıda makineleri yedek parçaları olarak elekler, kırıcılar, karıştırıcılar, tahıl hububat taşıma sistemleri, numune sondaları, mıknatıslar olarak belirtilebilir. Dijital ölçüm cihazları olarak sunduklarımız ise başlıca terazi, kantar, sıcaklık ve nem kayıt cihazlarıdır. Tedarik zincir ısı takipleri için tek kullanımlık casus dataloggerlar, kızartma yağı test cihazları, gıda termometreleri; gıda ve sıvılarda ise pH, EC, tuzluluk ölçüm cihazları gibi cihazlardır. Gıda ve içecek endüstrisinde ağırlıklı olarak un, yem, yağ, bakliyat, makarna fabrikaları olmak üzere tavukçuluk sektörü, et ve süt sektörü, çikolata ve fındık fabrikaları gibi geniş bir sektöre hizmet etmekteyiz.
 
Gıda sanayine yönelik kısa bir süre önce pazara sunduğunuz veya önümüzdeki süreçte sunmayı planladığınız ürünleriniz var mı?
Akyol olarak her zaman inovasyona önem veriyoruz, portföyümüzü sürekli güncel tutarak son teknoloji ve güvenilir ürünleri müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Değişen dünyaya ayak uydurma amacıyla son günlerde smart teknoloji denilen akıllı ölçüm cihazlarına ağırlık veriyoruz ama ben yine de tek tek ürün olarak değil de bütün olarak sürekli yenilenen ve revize edilen ürün portföyüne sahip olduğumuzu üstüne basarak belirtmek istiyorum. 
 
Akyol ürün ailesi“MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Teknik destek Akyol Ticaret olarak üzerinde hassasiyet gösterdiğiniz alanların başında geliyor. Teknik destek ekibinizi anlatarak bu konuda müşterilere hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
Biz yıllardır müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir firmayız, sadece ürün satarak büyüyemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu piyasada özellikle ölçüm cihazları alanında “satıştan sonrası beni ilgilendirmez” anlayışı hakim olduğu için mağdur olan ciddi bir kitle var. İnsanlar bu memnuniyetsizliği yaşadıktan sonra sadece uygun ürün değil aynı zamanda güvenecekleri ve destek alabilecekleri firma arayışına geçiyor ve bizim rolümüz tam da bu noktada başlıyor. En büyük özelliğimiz hiçbir müşterimizi haksızlığa uğratmadan hakkaniyet içinde gereken ne ise onu yapıyoruz. İnsanlar para veriyor ve karşılığında kullanacakları iyi bir ürün talep ediyorlar. 
 
Müşterilerimizin satın aldıkları ürünlerde en ufak bir kusur olursa, o ürün çeşidini derhal piyasadan çekerek satışını durduruyoruz, satacağımız ürünü çok ciddi inceleme ve testlerden geçiriyoruz. Her ürünü değil seçilmiş ürünleri satışa sunuyoruz. Sorun yaşayan müşteriden önce mail ve whatsapp hattından bize sorunu iletmesini bekliyoruz, zor bir şey ise teknik arkadaşlarımız ürünü geri çağırıp müşteri mağdur olmayacak şekilde gereken ne ise yapıyorlar. Teknik servis izleme raporlarımızla memnuniyet durumunu sürekli takip ediyoruz. Sonuç olarak, müşterilerimizin tüm beklentilerine en iyi şekilde karşılık veriyoruz, sağ olsunlar onlar da memnuniyetlerini iletmeyi esirgemiyorlar.
 
YaÅ�ar Akyol“İŞLETMELERİN TEKNOLOJİYE BAKIŞLARI MUTLULUK VERİCİ”
Ölçüm, analiz ve kontrol cihazlarının gıda prosesindeki önemi nedir? Ülkemizdeki gıda ve içecek işletmeleri bu teknolojinin ne kadar farkındalar? Bu ürün gruplarında son yıllarda dünya genelinde ne türden değişimler gözlemliyorsunuz? 
Teknoloji günümüzün olmazsa olmazıdır, zaten diğer tüm işlerde olduğu gibi gıda prosesinde de ölçmeli ve analiz etmeliyiz. Teknolojik imkanlara bir örnek vermek gerekirse; infrared tabanca tipi termometrelerle 1 metrekarelik açık gıda dolabının stabil eşit soğutma yapıp yapmadığını saniyeler içinde anlayabiliyorsunuz. Termal kameralar infrared termometrelerden çok daha hızlı bir şekilde çok daha geniş alanlarda mevcut sorunları gösterebilme teknolojisine sahip. Bana göre ülkemizdeki gıda ve içecek işletmelerinin teknoloji konusunda farkındalıkları gayet iyi düzeyde. Zaten sorun yaşadıklarında çözüm arıyorlar ve bir şekilde uygun teknolojik aletleri işletmelerine dahil ediyorlar. Bizleri fabrikalarına davet ederek fikir alışverişinde bulunmayı ihmal etmiyorlar. 
 
Ürün gruplarında dünya genelinde beklenen değişimlere Almanya Testo firmasında örnek vermek gerekirse; ihtiyaca göre çok güzel ürünler çıkarıp pazara sürüyorlar ve piyasa ihtiyacını iyi takip ediyorlar. Çin ürünlerinde ise her geçen yıl kalite artması söz konusu ama yeterli güveni veren firma sayısı oldukça az. Gıda ve içecek işletmeleri genelde işi şansa bırakmadan direkt Avrupa menşeli ürünlere yönelmek istiyorlar. Alman ürünlerine olan güvenin çok yüksek olması ve bizim de bu ürünleri sitelerimizde çok güzel tanıttığımızdan dolayı bir Alman markası olan Testo ölçüm cihazlarının satışları bizim için hiç zor olmuyor.
 
Kısa, orta ve uzun vadede firmanızın hedefleri ve ajandasında bulunan yeni yatırımlardan söz edebilir misiniz?
Kısa ve orta vadede bizim hedefimiz öncelikle stok artırarak ürün videolarını çok daha detaylı ve efektif olarak yayınlamak. Mevcut personelimizi çok daha iyi duruma getirmek için şirket eğitimlerini Covid-19 pandemisi sonrası kaldığı yerden başlatarak ileri taşımayı hedefliyoruz. Uzun vadede ise, İstanbul’da Karaköy ve İkitelli’deki şubelerimizle yaptığımız işi, Anadolu’nun merkezi bir noktasında büyük bir showroom mağazası açarak, ülke genelinde çok daha fazla işletmeye sunmayı planlıyoruz. 
 
 
“TÜRKİYE'NİN GIDA DEVLERİYLE ÇALIŞIYORUZ”
Akyol Ticaret olarak hizmet verdikleri firmaların büyük çoğunluğunun Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde yer aldığına dikkat çeken Yaşar Akyol sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gıda ve içecek sanayinde de yine sektörün en iyileri diyebileceğimiz firmalarla çalışmaktayız. Tercih edilmemizin en büyük sebebi gıda makineleri yedek parça işimizin 1967 yılından bu yana güvene dayalı olarak devam etmesidir. Çalıştığımız firmaları sayacak olursak liste Ülker, Eti Gıda, Banvit, Tadım, Sütaş, Namet, Anadolu Efes diye uzar gider, dergide yer kalmayabilir.”