Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Asgari ücret 11 bin 402 TL oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zam için üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Üçüncü toplantının ardından yeni asgari ücret açıklandı. Asgari ücret yüzde 34 artışla net 11 bin 402 TL olarak duyuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ücretin tarafların uzlaşısıyla belirlendiğini açıkladı. Asgari ücrete kamu desteği de 400 TL'den 500 TL'ye çıkarıldı.




Para saymaAsgari ücrete ara zam oranı belli oldu. 1 Temmuz itibariyle asgari ücret yüzde 34 artışla net 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Asgari ücrete ara zam için taraflar üçüncü kez bir araya geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında yapacağı toplantı 11:00'de başlamıştı.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, komisyonun asgari ücrete yapılacak ara zam kararını kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan toplantı sonrasında yeni asgari ücreti duyurdu. Işıkhan, "Asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarını sonlandırdı. Asgari ücreti hem işçimizi, hem de istihdamı koruyacak bir düzeyde tespit ettik. Yeni asgari ücret uzlaşmayla belirlendi. Brüt asgari ücret 13 bin 414 lira, net asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Dolar cinsinden zirve seviye
Yılın ikinci yarısında uygulanacak net asgari ücret güncel dolar kuru üzerinden hesaplandığında 483 dolar olarak kaydedildi. Böylelikle asgari ücretin dolar cinsinden değerinde rekor seviye kaydedildi.
 
Ergün Atalay: "Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok"
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nın ardından asgari ücret ara zammı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Atalay şunları belirtti: “Geçen sene Temmuz ayında yüzde 30 civarında bir ara zam olmuştu. Bu sene yüzde 34 oranında bir ara zam oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe zam almanın bir anlamı yok. Türkiye’de yaşıyoruz ve Türk parası üzerinde konuşuyorum. Şu an 486 dolar, belki asgari ücret tarihinin dolar üzerinden bakıldığında en düşük rakamı. Bu mükemmel bir şey değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu. Geçen dönem ben Aralık ayında imzalamamıştım. Bu dönem Komisyonla oturduk ve beraber mutabakat sağladık.”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "yeni asgari ücret" paylaşımı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Asgari ücret, temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 lira olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
Süreç 13 Haziran'da başlamıştı
Asgari ücrete ara zam için görüşmeler 13 Haziran'da başlamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantı sonrası yapılan açıklamada Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, "Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" demişti. İkinci toplantı ise 19 Haziran'da gerçekleştirilmişti. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılmıştı.
 
Asgari ücrette kim, ne talep etmişti?
Asgari ücrette ara zam görüşmeleri başlamadan önce kamuoyunda bazı rakamlar gündeme gelmişti. Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücrete Temmuz zammı için “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” ifadelerini kullanmıştı. Eski bakanın bu açıklamasının ardından kamuoyunda asgari ücretin dolar bazında ele alınması eğilimi öne çıkmıştı. Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Mustafa Gültepe de asgari ücret ile ilgili Habertürk yayınında yaptığı değerlendirmede 300-400 dolarlık seviyenin korunması gerektiğini ifade etmişti. Gültepe "Asgari ücretin 500 dolar olduğu noktada firmaların rekabetçiliğini koruyabileceği teşvikler ortaya konması lazım” açıklamasında bulunmuştu.
 
Dolar bazında asgari ücretin ele alınmasına iş dünyasından karşı çıkışlar da geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Türkiye’de asgari ücret Türk lirası bazında güncellenmelidir. Türkiye’deki istatistikler, rakamlar dikkate alınarak bu yeni rakam oluşturulmalıdır. Yabancı para birimine bağlı olarak bir asgari ücret güncellenmesinin son derece sakıncalı olduğunu ve kesinlikle doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.
 
Bloomberg HT yayınına katılan Avdagiç, asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyona vurgu yapmıştı. TİSK Başkanı Burak Akkol da yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmesine karşın asgari ücretin güncellenmesini desteklediklerini, ancak Türkiye Cumhuriyet'inde yaşadıklarını ve TL konuşulacağını dile getirmişti.
 
Kaynak: bloomberght.com