Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Erk Erkaya: Çeyrek yüzyıldır gıda üreticilerine geniş kapsamlı çözümler sunuyoruz

Her biri kendi alanında uzman olan Amerika ve Avrupa menşeli makine/tesis üreticilerini çeyrek yüzyıldır Türk gıda sanayicileriyle buluşturarak katma değerli çözümler sunduklarını belirten Erkaya Makine/Food Tech. Satış & Pazarlama Müdürü Erk Erkaya ile firma olarak çalışmalarını, orta ve uzun vadedeki projelerini ve hedeflerini konuştuk.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2023 sayısında yayımlanmıştır.  




Erkaya Bodrum Å�ubeErk Bey öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 
1987 İstanbul doğumluyum. Tüm öğretim hayatımı İstanbul’da geçirdim, işletme mezunuyum. 2016 senesinden beri aktif olarak aile şirketimizde satış, pazarlama ve iş geliştirme konularında aktif olarak çalışıyorum. 
 
Dünyanın önde gelen makine firmalarının ürünlerini Türk gıda sanayicilerinin hizmetine sunan Erkaya Makine, güvenilir, kaliteli ve katma değerli gıda üretimine katkı yapıyor. Firmanızın kurulduğu tarihten bugüne kadar serüvenini ve gelişim hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? 
Erkaya FoodTech, 1983 yılında İsveç’in dünyaca ünlü Alfa-Laval ve Frigoscandia firmalarının gıda proses makineleri satış mühendisi olarak çalışma hayatına başlamış olan ve daha sonra Alfa-Laval’ın Türkiye’deki irtibat bürosunun kuruluşunu gerçekleştirerek 1989 yılına kadar Alfa-Laval Türkiye Müdürü olarak görev yapan Cumhur Erkaya tarafından 1998 yılının Ocak ayında kurulmuştur. O tarihinden itibaren her biri kendi alanında uzman olan Amerika ve Avrupa menşeli makine/tesis üreticileriyle iş birliği yapmış ve 25 yılı aşkın süredir Türk gıda sanayine hizmetlerine devam etmektedir. Bugün artık 40 seneye yaklaşan tecrübe ve ‘know how’ birikimini genç kuşakların heyecanı ve dinamikliğiyle birleştiren Erkaya FoodTech gelecek yıllara güvenle bakmaktadır.
 
Gıda sanayicilerine sunduğunuz başlıca ürünler ve hizmetler nelerdir? Gıda endüstrisinde hangi alt sektörlerde ürünleriniz kullanılıyor?
Erkaya olarak gıda endüstrisine sınduğumuz ürünlerimiz ve çözümlerimiz; gıda proses makine ve ekipmanları, küp, şerit kesme, doğrama ve rende makineleri, IQF ve spiral şoklama tünelleri, paslanmaz çelik örme ve tel bantlar, viraj konveyörleri, ürün geliştirme ve danışmanlık hizmetleriyle satış sonrası servis hizmetlerini kapsamaktadır. 
 
Erkaya ürünlerGIDA ÜRETİCİLERİNE ESNEKLİK SAĞLAYAN TEKNOLOJİLER
Türkiye temsilciliğini yaptığınız markalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Özellikle de Türkiye distribütörlüğünü yaptığınız FAM kesme makinelerinin özelliklerini açıklayarak FAM’dan söz edebilir misiniz? 
FAM: FAM, gıda sanayicilerinin özgün üretim ihtiyaçlarına göre ekipmanlar tasarlar, üretim hattına uyacak ekipmanları, aynı zamanda üreticilere en fazla esnekliği sunacak şekilde geliştirir. Bu sayede, kolay ve zahmetsiz ekipman ve uygulama geçişleri yapılabiliyor. FAM mühendis ve tasarımcıları, müşterilerden gelen bildirim ve sektörel deneyimimizle ideal makineleri dizayn ederler. FAM’ın çözümleri arasında; ideal dilim, şerit ve küp kesimler, farklı ürün ve kesimler için özel tamburlar, giriş ve çıkış besleme bantları yer alıyor. Tüm kesme bıçakları gıda standartlarında en kaliteli paslanmaz çelik malzemeden kendi fabrikamızda imal edilmektedir. Kesme işleminde doğru bıçakların seçimi hassas ölçülerde ve temiz kesim sağlayarak son ürün kalitesini artırarak ürün kaybını minimuma indirir. Operatör ve bakım personelinin güvenliği her aşamada göz önüne alınmıştır. FAM firmasına ait Stumabo firmasının ürettiği yüksek verimli sertleştirilmiş bıçaklar, kesim sırasında ürüne zarar vermeden, yapışkan olmayan ve mükemmel kenarlı kesimler elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca FAM - Stumabo dilim, daire ve lama (cross-cut) bıçaklarımızı özel aplikasyonlarımız ile bileyliyoruz.
 
CTI FoodTech: CTI FoodTech, şeftali ve kayısı konusunda uzmanlaşmış gıda işleme makineleri geliştirmekte ve şeftali / kayısı işleme için komple üretim hatları uretmektedir. Küresel ticari varlığı sayesinde CTI FoodTech şeftali çekirdek çıkartma için dünyada en yaygın kullanılan iki makineden birisidir. Her üretim ihtiyacına yönelik eksiksiz bir makine yelpazesi sunan CTI FoodTech, dünyadaki tüm şeftali çekirdek çıkartma teknolojilerini sağlayabilen tek şirkettir. Beş kıtada meyve işleme tesislerinde kurulu ve çalışır haldeki 600'den fazla makinesiyle CTI FoodTech, şu anda kullanılan makine sayısıyla şeftali üreticileri arasında dünya pazarında ikinci sırada yer almaktadır. Şirketin her yıl ürettiği makinelerle küresel pazarın yüzde 40'ını temsil eden 6 milyar şeftali işlenmektedir.
 
AIT: Ait; brokoli / karnabahar kesme ve çiçek açma makineleri alanında dünya lideridir. Silex, benzersiz bir kesim prensibine sahip ilk brokoli çiçek açma makinesidir. Silex brokoli çiçek açma makinesi, brokolinin her bir çiçeği için otomatik olarak özelleştirilmiş bir kesim sunan türünün tek örneğidir. Bir sensör, makineye giren her bir başlığın boyutunu belirler ve ölçüsüne bağlı olarak programlanan parametrelere göre farklı bir kesim uygular. Bu işlem tamamen otomatiktir; farklı boyut ve çeşitteki ürünler için uygundur. Özel sistemi sayesinde, ürünleri boylamaya veya makine parça değişimine gerek kalmadan maksimum verimi sunmayı hedefler. Silex brokoli çiçek açma makinesi, maksimum verimlilik ve en yüksek performansı sunar. 
 
Polux floretleme makinesi büyük ebat ve miktarlarda karnabaharları kesebilir, artırılmış verimi sayesinde daha fazla sayıda bitmiş çiçek elde edilebilir. Akıllı kesim sistemimizle her türlü karnabaharı işlemenizi sağlayan üretim maliyetlerini düşürür ve ön seçim ihtiyacını ortadan kaldırır.
 
Fam makineleriGIDA DEVLERİNİN TERCİHİ FAM MAKİNELERİ 
Daha önceki açıklamalarınızdan birinde bu yıl itibariyle Türkiye'de kurulu 130’dan fazla FAM ekipmanı olduğunu belirtmiştiniz. Bu ekipmanlar genel olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? FAM makinelerini kullanan bazı önemli iş ortaklarınızdan bahsedebilir misiniz?
Dondurulmuş ve taze meyve & sebze, peynir ve süt ürünleriyle parmak patates ve patates dilim (cips) en ağırlıklı bulunduğumuz sektörler. İş birliği yaptığımız şirketler arasında Özgörkey, Kerevitaş (Süperfresh), Rella Gıda, Namet, Sütaş, Dohler-Ege, NİMS Gıda, Mapeks, EkoFood, Seven Foods, Nilbatu, Işık Organic, MBH Süt Ürünler, MKP Süt Ürünleri, Betka Gıda, Muti Gıda ve ERM Tarım (Pol’s) ilk aklıma gelenler.
 
“AMACIMIZ MÜŞTERİLERİMİZİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREBİLMEK” 
Bildiğimiz kadarıyla FAM ekipmanlarının yerli teknik servis hizmetine başladınız. Ayrıca Bodrum'da FAM-Erkaya ortaklığında oluşturduğunuz bir test merkeziniz var. Hem yerli teknik servis hizmetiniz hem de test merkezinin detaylarını bizlerle paylaşabilir misiniz?
Belçika’da eğitim almış, mekanik ve tekniğe hakim bir servisimiz var. Programa ve ihtiyaca göre 1 ila 3 gün içinde Türkiye’nin her bölgesine teknik destek servisi verebiliyoruz. FAM – Erkaya ortaklığıyla bir demo / test merkezi açtık. Amacımız hem ilgilenenlerin makineleri görebilmelerini ve kendi ürünleriyle test yapabilmelerini sağlamak hem de ihtiyaç halinde makineyi 3 gün içerisinde üretim tesislerine ulaştırıp çalışabilir duruma getirmek. Burada aynı zamanda yedek parça ve bıçak da bulunduruyoruz, ihtiyaç halinde 1 ile 2 gün içerisinde tesislere hemen gönderebiliyoruz. Birçok tesiste 1 FAM makinesinin, herhangi bir sebeple durması, saatte 2 ila 8 ton üretimin aksamasına yol açabilir. Bu sebeple temel amaçlarımızdan biri, müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlıca cevap verebilmek.
 
Yakın zamanda sektöre sunduğunuz ya da sunmaya hazırlandığınız yeni ürünleriniz var mı?
2024 yılında Berlin’de yapılacak Fruit Logistica Faurı’nda tanıtılması planlanan, yüksek kapasiteli, düz bantlı kesim makinemiz Yuran300 geliyor, testleri devam etmekte. Özellikle yoğun ıspanak, biber ve kapya biber işleyenler için saatlik 4 ila 8 ton kesim kapasitesi sunabileeğiz.
 
Erk ErkayaGünümüzde gıda üretim makinelerinin gıda sanayi açısından önemi ve bu makinelerde öne çıkan trendleri açıklayabilir misiniz?
Son yıllarda özellikle freze-dry ürünlerin öne çıktığını görüyoruz, FAM uzun yıllardır dünyada freeze-dry işlemi öncesi tercih edilen donuk meyve ve sebzelerin kesiminde çok aktif ve Avrupa’da sektör lideri. Dondurulmuş brokoli son yıllarda çok öne çıkan bir ürün oldu, AIT (İspanya) firmamız, brokoli göbek alma – floretleme makineleriyle Türkiye’de kendini kanıtladı, halihazırda çalışan 7 hattımız var.
 
Son olarak kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi ve geleceğe yönelik projelerinizi açıklayabilir misiniz?
Orta vadede makine kiralama, daha çeşitli ve hızlı bıçak / yedek parça tedariği konuları üzerine yoğunlaşıyoruz.
 
“2024’TE MAKİNE KİRALAMA OPSİYONU SUNACAĞIZ”
2024 yılından itibaren gıda sanayicilerine orta vadeli makine kiralama opsiyonu sunacaklarını ve bu yöndeki hazırlıkların devam ettiğini açıklayan Erk Erkaya, “Yoğun sezonda 1 ay ila 3 aylık dönemlerle üretim tesislerindeki sezonluk yoğunluklarda yardımcı olmayı hedefliyoruz. Öncelikle Tridis180, 3 boyutlu (dilim, şerit & küp kesim) ile başlamayı planlıyoruz. Halihazırda meyve, sebze, peynir ve patates gibi sektörlerde faaliyet gösteren gıda sanayicilerinin çok büyük bir bölümüyle uzun yıllardır süren bir ilişkimiz var. Kiralama konusunda FAM müşterileri öncelikli olacak” dedi.