Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Dr. Samim Saner: “Gıda güvenliği sorumluluğumuzdur”

Gıda Güvenliği Derneği tarafından iki yılda bir düzenlenen “8. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi” 9-10 Mayıs 2024 tarihleri arasında Grand Cevahir Hotel & Convention Center’da gerçekleştirilecek. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını uluslararası platformda bir araya getiren tek kongrenin sloganı ise “Gıda Güvenliği Sorumluluğumuzdur” olacak.




Samim SanerGıda Güvenliği Derneği koordinatörlüğünde, 2009 yılından beri yapılan “Gıda Güvenliği Kongresi”nin sekizincisi, 9–10 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’da Grand Cevahir Hotel & Convention Center’da gerçekleşecek. 8.Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi’nin amacı; özel sektör, kamu kurumları, üniversiteler, meslek kuruluşları, uluslararası uzmanlar ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek güvenilir gıda konusunda dünyada hızla gelişen bilimsel yeniliklerin paylaşılmasını ve sektördeki iyi uygulama örneklerinin daha fazla duyulmasını ve bu uygulamaların örnek oluşturmasını sağlamak olarak açıklandı.
 
"Gıda güvenliği kültürüne ihtiyaç duyulan bir dönemden geçiyoruz"
Bu kapsamda 2024 yılı Mayıs ayında yapılacak kongrenin sloganı “Gıda Güvenliği Sorumluluğumuzdur” olarak belirlendi. Kongre sloganıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gıda Güvenliği Kongre Başkanı Dr. Samim Saner, “Gıda tedarik zincirinin küreselleşmesiyle beraber güçlü bir gıda güvenliği kültürüne ihtiyaç duyulan dönemden geçiyoruz. Son yıllarda önemi giderek artan bu kavram için kurum, kuruluş ve topluluklara gıda güvenliğini en doğru şekilde algılanması, önceliklendirilmesi için çalışmalar yaparak farkındalığın daha da artmasını sağlamamız lazım. Bunun için de dünya çapında ortak değerler ve yeni davranış modelleri oluşturmak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  her yıl güvensiz gıdadan dolayı dünyada 600 milyon gıda kaynaklı hastalık vakasına rastlandığını ve 420 bin ölümün gerçekleştiğini belirtiyor. Bu ölümlerin %30'u maalesef 5 yaş altı çocuklarda meydana geliyor. Ayrıca DSÖ, her yıl 33 milyon sağlıklı yaşamın güvensiz gıda tüketimi nedeniyle sekteye uğradığını tahmin ediyor. Bu veriler ışığında gıda güvenliği sadece hükümetlerin veya gıda üreticilerinin değil hepimizin sorumluluğudur. Basın kuruluşlarının da, tüketicilere doğru bilgileri iletmek ve gıda güvenliği konusunda bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunmak gibi önemli bir sorumluluğu bulunmakta. Kendilerini bir paydaş olarak bizlerle olmaya, bu konuda bilimsel çıktı üreten nadir etkinliklerden biri olan Kongremiz çıktılarını tüketicilerle paylaşmaya davet ediyoruz” dedi.
 
"Yurt içinden ve yurt dışından çok değerli bilim insanlarını ağırlayacağız"
Kongrede hem yurt dışından hem de yurt içinden çok değerli bilim insanlarını ağırlayacaklarını belirten Saner sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası Gıda Güvenliği Kurumu (IAFP-International Association for Food Protection) iş birliğinde ve birçok meslek örgütü ve sivil toplum örgütünün desteği ile düzenlediğimiz kongremiz gıda sektöründe bir marka haline geldi. İlk etkinliğimizin yapıldığı 2009 yılından beri derneğimiz yetkili kurulları, kongre komite üyeleri gerçekten çok emek verdi. Hepsine bugüne kadar gösterdikleri destek ve emek için çok teşekkür ederiz. Bu sene de uluslararası düzeyde gerçekleştireceğimiz kongremizin çok değerli çıktıları olacağına ve sektördeki iyi uygulama örneklerinin daha fazla duyulmasına vesile olacağımıza inanıyoruz. Ayrıca bu kongrede özellikle interaktif oturumların sayısını arttırarak katılımcılarımızın daha aktif olmasına imkân vermeyi hedefliyoruz. Tüm paydaşlarımızla 9-10 Mayıs tarihlerinde bir arada olmayı heyecanla bekliyoruz.”