Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Çay üreticilerinden alım fiyatına tepki

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaş çay alım fiyatını 19 TL olarak açıklamasına tepkiler sürüyor. Artı Gerçek'e konuşan çay üreticileri maliyeti bile karşılamadığını belirterek, fiyatın revize edilmesini istedi.




Ã�ay üreticileriTarım ve Orman Bakanlığı, yaş çay alım fiyatını 17 TL, üreticilere verilen desteği de kilogram başına 2 TL olarak açıkladı. 19 TL'lik yaş çay alımı fiyatı üreticilerin tepkisini çekti. Artı Gerçek'e konuşan çay üreticileri girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek çay alım fiyatının revize edilmesini istedi.
 
“AÇIKLANAN FİYAT MASRAFIMIZI KARŞILAMIYOR”
Çay üreticisi Yeliz Civelek şunları söyledi: "Açıklanan fiyat bir üretici olarak beni hiç memnun etmedi. Yağmurun altında emeğimize sahip çıkmak için çay topluyorum. Gübre parası, işçi parası derken elimizde avucumuz da ne varsa tükettik. Açıklanan fiyat masraflarımızı karşılamıyor. Destekleme bedeli olan 2 TL üreticiye bir yıl sonra ancak ödenecek, eriyip kül olacak. Geçen sene işçiler ton başına 3 bin 500 TL isterken bugün 7 bin TL para istiyor. Geçen sene marketten aldığım ekmek 5 TL iken bugün 10 TL oldu. Geçen sene aldığımız yağ 200 TL iken bugün 400 TL oldu. Çay için üretim maliyeti yapanlar bu hesapları niye yapmadı? Çay üreticisi aç mı kalsın istiyorlar?"
 
“BU FİYATI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Çay üreticisi Sırma Altunkaya da şunları ekledi: "Asla ve katiyen bu fiyatı kabul etmemiz mümkün değil. Bu fiyatı açıklayanlar kime sorarak bu fiyatı açıkladı? Kimse bize gelip ‘ey çay üreticileri bu yıl maliyetleriniz ne kadar; nereye, ne harcadınız?’ diye sormadı. Kafalarına göre fiyat belirlediler. Geçen sene ile bugün arasındaki farkı anlamak için filozof olmaya gerek yok. Markete gidince her şey zaten ortaya çıkıyor ama gözleri kapalı olanlar bunları görmüyor. Geçen yıl çay çuvalı 50 TL iken bugün 150 TL oldu. Bir çay makası 300 TL iken şimdi 600 TL’ye ancak satın alıyoruz. Biz önceden çaydan aldığımız parayla çocuklarımızı okula gönderirdik. Kışlık alışverişlerimizi de çay üzerinden yapardık. Artık kışa kadar cebimizde maalesef para kalmıyor. 1 kilo zeytin almak için 20-30 kilogram çay satmamız gerekiyor."
 
“BU FİYAT REVİZE EDİLMELİ”
Çay Üreticileri Meclisi Üyesi Muzaffer Özkan ise yöneticilerin faturayı çiftçiye yıktığını dile getirerek, "Bölgemizde bulunan ziraat odaları bir kilogram çayın maliyetini 17 TL'den hesaplamasına rağmen açıklanan 17 TL kabul edilebilir bir rakam olamaz. Emeğimizin sömürüldüğü yerde direnmek hakkımızdır diye düşünüyorum. Bundan sonra üreticiler olarak sesimizi duyurmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Çünkü bu durum üretici için artık bir yaşam mücadelesi haline gelmiştir. Ekmeğimize göz koydular. Özel sektörle iş birliği yapıp fiyat belirlediler. Onlar paraya para demeyecek diye biz ekmeğimizden olamayız. Ben bir üretici olarak susmayı düşünmüyorum. Bu fiyat derhal revize edilerek üreticiye hakkının verilmesi gerekir."
 
Kaynak: artigercek.com