Türkiye’de her 10 kişiden yedisi ambalajlı peynir tüketiyor
25/06/2025 - 14:49:00
Türkiye’de kişi başına yıllık 19.6 kg peynir tüketildiğini açıklayan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Tüketicilerin %63’ü peyniri marketten satın alırken, %68,4’ü ambalajlı ürünleri tercih ediyor. Halkımızın %57,5’i beyaz peynir, %55,6’sı kaşar peyniri, %42,4’ü ise tulum peyniri tüketiyor” dedi.
Bu haber, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mayıs - Haziran 2025 sayısında yayımlanmıştır.
Beyaz peynir zirvede
TÜİK’in Mayıs 2025 itibariyle açıkladığı son verilere göre, inek peyniri üretiminin 207 bin 572 ton, diğer peynirlerin üretiminin ise 3 bin 177 ton olarak gerçekleştiğini anlatan Necmi Erol, önceki yılla karşılaştırıldığında inek peyniri üretiminde %0,44 oranında azalma, diğer peynirlerde ise %6.72’lik artış kaydedildiği bilgisini paylaştı. Ulusal Süt Konseyi tarafından Haziran 2024’te yapılan açıklamalara göre Türkiye’de kişi başına yıllık 19.6 kg peynir tüketildiğini aktaran Erol, “Özel bir araştırma şirketinin geçtiğimiz günlerde açıkladığı Peynir Tüketimi Alışkanlıkları Araştırması’na göre tüketicilerin %80,6’sı her gün mutlaka peynir tükettiğini belirtirken, ,6’sı haftada birkaç kez peynir yediğini ifade etti. Tüketicilerin %63’ü peyniri marketten satın alırken, %68,4’ü ambalajlı ürünleri tercih ediyor. Marka tercihinde ise tat ve lezzet belirleyici faktör %84,7 oranında. Araştırmaya göre, halkımızın %57,5’i beyaz peynir, %55,6’sı kaşar peyniri, %42,4’ü ise tulum peyniri tükettiğini belirtti. Tasta araştırmasına göre; 10 Avrupa Birliği üyesi ülkenin (Yunanistan da dahil) kişi başı peynir tüketimi 24 kilonun üzerinde” diye konuştu.
Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamalara göre, 2025’in ilk 3 ayında gerçekleştirilen süt ve süt ürünleri ihracatının %45,8’lik bölümünü peynir satışlarının oluşturduğunu dile getiren Necmi Erol, “Ülkemizden yapılan süt ve süt ürünleri ihracatında ise, Irak, ABD, Cezayir, BAE ve Suudi Arabistan başı çekiyor. İhracat kaleminin büyük kısmı beyaz peynirden oluşuyor” dedi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 200’ün üzerinde peynir türü olmasına rağmen sadece 45’inin Türk Patent Kurumu tarafından tescillendiğine dikkat çeken Erol, “Ezine peyniri, Kars gravyeri, tulum peyniri, Van otlu peyniri tescillenen ürünlerden en bilinenleri. Şu anda AB’de tescilli peynirlerimiz Ezine peyniri ve Erzincan tulum peyniri. Tulum peyniri geçtiğimiz günlerde tescilini aldı” ifadelerini kullandı.
Muratbey iki inovatif peynirini dünya pazarlarına sundu
Muratbey’in 2018 yılında Avrupa Birliği ülkelerine peynir ihracatına başlamasıyla Türk peynirlerinin 16 yıl aradan sonra Avrupa sofralarında yer aldığını anımsatan Necmi Erol, “Peynir ülkeleri olarak bilinen Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde Muratbey markamızla Türk peynirlerinin ilgi görmesi bizi de son derece gururlandırıyor. AB'de elde ettiğimiz başarının temelinde inovasyon vizyonu ve Ar-Ge çalışmaları yer alıyor” dedi.
Geçtiğimiz yıl üzerinde çalıştıkları ve Orta Doğu pazarına özel geliştirdikleri ‘ballı kaymaklı’ ve ‘avokadolu kaymaklı’ peynirleri pazara sunduklarını belirten Erol şunları kaydetti: “Yakın zamanda bu ürünlerin Kore ve Çin’de de lansmanlarını gerçekleştirdik. Uzak Doğu’ya özel farklı ambalaj tipleri ve gramajları da pazara sunduk. Bu pazarlarda büyük ilgi gören ürünlerimizi bu yıl içinde Avrupa’da, ardından Türkiye’de tüketicilerimizle buluşturacağız.”