Bitlis Balı, Kaldera ile coğrafi işaret tescil belgesi aldı
28/10/2025 - 16:28:00
Dünyaca ünlü Bitlis balını, doğal üretim yapan iki binin üzerindeki üreticiden toplayarak modern tesislerinde işledikten sonra sofralara taşıyan Kaldera Bal, lezzet ve kalite standardını aldığı coğrafi işaretle tescilledi. Kaldera Bal ile Bitlis’ten bir dünya markası çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen BETAV Genel Sekreteri ve Kaldera Bal Yönetim Kurulu Üyesi Beritan Karaçay, “Bu hedefimize doğru ilerlerken Bitlis balının aldığı coğrafi işaret tescil belgesi, bizim için önemli bir dönüm noktası oldu” dedi.
Dünya genelinde bilinen Bitlis balını, Kaldera Bal markasıyla Türkiye’nin dört bir yanında sofralarla buluşturan Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV), bu alanda bir dünya markası çıkarma hedefine bir adım daha yaklaştı. Kaldera Bal, BETAV’ın girişimleri sonucu Bitlis balının aldığı coğrafi işaret tescil belgesiyle ününü yurt dışına taşıma yolculuğunda önemli bir eşiği daha geride bıraktı.
Bitlis balı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis ilinin zengin florasına sahip yaylalarında üretilen, yüksek besin değeri ve şifa potansiyeliyle öne çıkan özel bir bal türü. Bölgenin yüksek rakımı, temiz havası, doğal su kaynakları ve endemik bitki örtüsü, Bitlis balının kimyasal ve biyolojik özelliklerini şekillendiren temel faktörler.
Yerel üretime ve eğitime destek
38 yılı aşkın süredir Bitlisli gençlerin eğitimine destek veren BETAV’ın girişimiyle kurulan Kaldera Bal, 2022 yılından bu yana Bitlis yaylalarında üretim yapan 2 binin üzerindeki arıcının ürününü toplayarak modern tesislerinde işliyor. Kalite ve lezzetiyle kısa sürede Türkiye’nin dört bir yanından talep görmeye başlayan Kaldera Bal, bölgedeki yerel üreticiye büyük bir destek verirken geliriyle binlerce öğrenciye burs imkanı sağlıyor.
Başarılı markalaşma süreci
BETAV Genel Sekreteri ve Kaldera Bal Yönetim Kurulu Üyesi Beritan Karaçay, Kaldera Bal’ın başarılı bir markalaşma süreciyle 3 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye genelinde yüksek bir tanınırlık seviyesine ulaştığını belirterek; “Hedefimiz, Kaldera Bal ile Bitlis balının dünyadaki bilinirliğini artırmak ve Bitlis’ten bir dünya markası çıkarmak. Bu hedefimize doğru ilerlerken Bitlis balının aldığı coğrafi işaret tescil belgesi bizim için önemli bir dönüm noktası oldu” dedi.
Bitlis balının, doğal güzellikleri ve zengin bitki çeşitliliğiyle öne çıkan Bitlis’in 2 bin 400 metre rakımlı yaylalarında üretildiğini söyleyen Karaçay, “Kendine has kokusu ve tadıyla bal severlerin rağbet gösterdiği Bitlis Balı katkısız ve doğaldır. Bin yıllardır şifalı olduğuna inanılan bu ürün, dünyanın en köklü ve eski bal üretim merkezlerinden biri olan kentimizde hala geleneksel yöntemlerle üretiliyor” diye konuştu.
İngiltere’ye ihracata başladı, hedefte AB ve ABD var
Bitlis balının temsil etiği değerlerin sadece lezzet ve sağlıktan ibaret olmadığını dile getiren Karaçay şunları söyledi: “Bitlis Balı aynı zamanda, geçmişi bin yıllara uzanan geleneksel bir üretim kültürünü temsil ediyor. Bu kültür Bitlis’in eşsiz iklimi ve endemik bitki örtüsüyle birleştiğinde dünyanın en kaliteli ballarından biri ortaya çıkıyor. BETAV olarak hedefimiz, bu benzersiz balı tüm dünyada tanıtırken Kaldera’yı bir dünya markası haline getirmek. Bu hedef doğrultusunda pek çok faaliyetimiz oldu. Dünyaca ünlü ödül programlarında başarılar elde ettik. Örneğin 2023 ve 2024 yıllarında Londra’da düzenlenen International Honey Awards’ta iki yıl üst üste altın ödül kazandık. Son olarak aldığımız Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile ürünümüzün yerelliğini tescil ederken uluslararası tanınırlığını daha artırma yolunda önemli bir adım attık. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’ye ihraç etmeye başladığımız Kaldera Bal’ı yakın zamanda Avrupa Birliği (AB) ve ABD’de de tüketicilerle buluşturacağız.”