Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Alpedo Dondurma’da dışkı bakterisi bulunduğu iddiası... Markadan açıklama geldi

Türkiye’nin önde gelen yerli dondurma markalarından Alpedo’da yapılan analizlerde, insan sağlığını tehdit eden dışkı bakterilerin olduğu iddia edildi. Marka ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.




Alpedo Dondurma
 
Bağımsız laboratuvarlarda yapılan analizlerde, Kahramanmaraş merkezli Alpedo'nun sade dondurma ürünlerinde Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes, koliform bakterileri ve Staphylococcus aureus tespit edildi. Uzmanlar, bu bakterilerin gıda güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu belirtiyor. BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı'nın haberine göre, gıda mühendisi ve akademisyen Dr. Bülent Şık, Alpedo Dondurma'nın analiz raporunu değerlendirdi ve sonuçların “halk sağlığı açısından son derece tehlikeli” olduğunu söyledi.
 
Gıda zehirlenmesi riski taşıyor 
Rapora göre: 
Salmonella, gıda zehirlenmesine yol açan, ateş, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle seyreden tehlikeli bir bakteri.
E.coli, genellikle dışkı bulaşmasıyla ortaya çıkar ve ciddi bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Listeria monocytogenes, özellikle hamileler ve bebekler için ölümcül sonuçlar doğurabilen bir mikroorganizma.
Koliform bakterileri, üretimde kullanılan suyun veya ekipmanların kirli olabileceğini gösterir.
Staphylococcus aureus ise üretim personelinden bulaşabilen, ani gıda zehirlenmesine yol açan bir bakteri türü.
 
“Satış derhal durdurulmamalı” 
Sözcü Gazetesi'nin aktardığına göre Dr. Şık, bu tür bulguların yalnızca tek bir ürünle sınırlı olmadığını, üretim tesisindeki genel hijyen koşullarının da sorgulanması gerektiğini vurguladı: “Bu ürünler piyasadan derhal toplatılmalı. Gıda mevzuatına göre böyle bir durumda satışın yasaklanması, üretim tesisinin denetime alınması ve sorumlular hakkında işlem yapılması gerekiyor. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar için risk çok yüksek.”.
 
Alpedo’dan açıklama geldi
Alpedo Dondurma, bazı basın organlarında yer alan laboratuvar analiz sonuçlarına ilişkin iddialar hakkında açıklama yaptı. Firma yetkilileri, söz konusu haberlerin asılsız ve hatalı bilgilere dayandığını belirterek, ürünlerin tamamen ihracata yönelik olarak üretilip tüm denetimlerden geçtiğini vurguladı.
 
"Analiz sürecinde yaşanan gecikme..." 
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Alpedo Dondurma İşletme Müdürü Gıda Mühendisi Erdoğan Bayır iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Son günlerde bazı basın organlarında yer alan laboratuvar sonuçlarıyla ilgili iddialar tamamen asılsızdır. Bahsi geçen ürünler tamamen ihracat amacıyla üretilmiştir. Üretim sonrasında kendi laboratuvarımızda yapılan analizlerde sonuçlarımız uygundu. Ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne (KSÜ) teyit amaçlı olarak numunelerimizi gönderdik. Ancak analiz sürecinde yaşanan gecikme ve numunelerin bekleme şartlarına bağlı olarak farklı sonuçlar çıkmıştır" dedi.
 
Bayır, konuyla ilgili olarak ikinci bir bakanlık onaylı, akredite laboratuvarda yapılan analizlerin kendi sonuçlarıyla tam uyumlu olduğunu ifade ederek, "Ürünlerimiz bu doğrulama sonrasında ihraç edilmiştir. İhracat yapılan ülkede de gümrük mevzuatına göre analizler yapılmış ve ürünlerimiz sorunsuz şekilde tüketime sunulmuştur. Biz üretimimizden eminiz, bu işletmeden uygunsuz bir ürün çıkması mümkün değildir" diye konuştu.