BESD-BİR: "Hijyen kurallarına uyulduğu sürece piliç etinde risk yok"
04/12/2025 - 17:37:00
Satış noktalarında ve saklama sırasında uygun koşullara uyulmaması halinde diğer gıdalarda olduğu gibi piliç etinde de risk olabileceğini vurgulayan BESD-BİR, ev dışında piliç eti tüketilecekse mekanın gıda denetimini gerçekleştirdiğinden ve hijyen kurallarına uyduğundan emin olunması gerektiğine dikkat çekti.
"Hijyen kurallarına uyulduğu sürece risk yoktur"
Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi, tavuk etinde de saklama ve pişirme koşullarına ve hijyen kurallarına uyulduğu takdirde risk olmadığını kaydeden BESD-BİR açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Piliç eti satın alırken zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı, ambalajında üretici markası açıkça gözüken piliç etleri tercih edilmelidir. Ambalaj bütünlüğü bozulmuş, etiket ve üretici bilgisi olmayan ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Piliç eti taze veya dondurulmuş olarak satışa sunulabilmektedir. Taze ürünlerde 0 ve 4 santigrat derece arasında koşullandırılmış dolaplarda, dondurulmuş ürünlerde ise -18 santigrat derecede olan donduruculardan satın alınmalıdır. Son kullanma tarihi kontrolü son derece önemlidir. Son kullanma tarihi kontrolü yapılmadan hiçbir piliç eti ürünü satın alınmamalıdır. Piliç eti hazırlanırken çapraz bulaşmayı önlemek için pişirmeden önce yıkanmamasına, donuk ürünlerin tam çözülmeden pişirilmemesine, pişme sırasında içinde pembe kısım kalmamasına ve pişmiş ürünlere sonradan bulaşma olmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra, ev dışındaki piliç eti tüketimlerinde hijyen ve gıda güvenliği açısından denetimlerinden emin olunan işletmeler tercih edilmelidir. Bu kapsamda restoran, kafe ve toplu tüketim noktalarının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlendiğinin unutulmaması önem taşımaktadır.”
"Piliç eti yetiştiriciliğinde hormon kullanılmıyor"
Son zamanlarda artan gıda zehirlenmeleriyle birlikte dijital mecralarda hormon ve antibiyotik kullanımıyla ilgili de yanlış bilgiler kamuoyuyla paylaşıldığına dikkat çeken BESD-BİR, söz konusu paylaşımların bilimsel bir temele ve kanıta dayanmadığını ve iyi niyetten uzak olduğunu dikkat çekti. Piliç yetiştiriciliğinde dernek üyesi entegre tesislerin hormon veya antibiyotik gibi maddeler kullanmadığını teyit eden BESD-BİR, “Üyelerimizin yetiştirdiği piliçler etçil ırk tavuklardır. İyi kalitede yemlerle, modern kümeslerde yetiştirilir. Büyümenin nedeni bahsettiğimiz doğal şartlar ve modern tesislerdir. Dünyada ve Türkiye'de ticari işletmelerin hiçbirinde hormon kullanılmaz. Bunun için geliştirilmiş hormon ilacı da yoktur. Ayrıca ülkemizde antibiyotik kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler AB mevzuatı ile uyumludur. Tedavi dışında antibiyotiklerin yem katkı maddesi olarak yemlere katılması yasaktır. AB ülkelerinde yasaklanmış bir ilacın ülkemizde ruhsatlandırılması ve kullanımı söz konusu değildir. Üyelerimiz kendi yeminden, yumurtasına, kesimden paketlemeye kadar tüm piliç eti üretim aşamalarını entegre şekilde yasal mevzuata uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlenen üye şirketlerimiz, tüm bu süreç boyunca piliç etini her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırarak tüketime uygun halde üretip, sağlık açısından yararlı ve besin değeri yüksek bir gıda olarak, tüketicilerimize sunulmaktadırlar. Son derece hijyenik ve denetimli ortamlarda üretilen piliç eti, soğuk zincir gerektirir. Saklama ve satış aşamalarında soğuk zincir koşullarına uyulması yeterli pişirme ve pişme sonrası bulaşma riskinin ortadan kaldırılması halinde piliç etinde risk yoktur” ifadelerine yer verdi.
BESD-BİR tüketicilerin satış noktalarından piliç eti satın alırken ve ev dışında tüketirken soğuk zincir ve pişirme koşullarının uygun olduğu markalı ve etiketli ürünleri güvenle tüketilebileceğini belirtti.