Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Ambalaj uygulamaları için mükemmel çözüm

Renk, ışığın objeye çarptıktan sonra yansıyarak insan gözüyle algılanmasına denir. İnsan gözü 360 nm ile 740 nm arasındaki dalgaboylarını algılayabilir.





barkot_makinesi.jpgElektromanyetik spektrumun bu bölümünde yer alan kısıma, yani bizim gördüğümüz, algıladığımız bölüme görünen ışık deniyor. Dünyada her şey renklerle ifade edilir. Renk aynı zamanda insan aklında kalan ilk etkidir. Dolayısıyla firmalar, marka sahipleri ürünlerini ki - bu bir gıda ürünü ya da logo gibi baskı ürünü olabilir - insanların aklında kalacak şekilde dizayn edip renklendirmeleri gerekmektedir. Kısaca bütün sektörler görselliğe de ağırlık vererek ürünlerinin renk kontrollerini yapma gereği hissetmektedirler.

Ambalaj, kağıt ve baskı gibi sektörlerde basılı materyallerin kalite kontrolünde doğru ve hassas ölçüm almak çok önemlidir. Özellikle bu sektörlerde insan gözüyle yapılan karşılaştırmalar çok yanıltıcı olabilir. Bunun en önemli sebebi baskıda kullanılan birçok türdeki kağıtta, kağıdın daha beyaz ve parlak görünmesi için floresan beyazlatma ajanları (FWAs) kullanılmaktadır.

ISO 13655-2009*, ‘Measurement Condition M1’ metodunu tanımlayarak CIE Aydınlatıcı D50**’ye karşılık gelen aydınlatıcı ile kağıttaki floresan etkisini azaltmayı dikkate almıştır. Ancak bu floresan etkisi geleneksel spektrodensitometreler ile ölçülememektedir. Konica Minolta FD-7 spektrodensitometre, dünyanın ilk M1 çeşidi olan portatif bir spektrofotometredir. Ayrıca FD-7 spektrodensitometre, tungsten lamba gibi ışık kaynağı kullanan geleneksel cihazlar gibi de tekrarlanabilirlik sorunları olmamakla beraber LED aydınlatma teknolojisine sahip olduğu için de uzun ömürlüdür.

Dünyanın en hafif ve bilgisayardan bağımsız çalışan cihazı olup ekranında ölçüm verileri görüntülenmektedir. Bilgisayara bağlanmasıyla ise de test grafiklerinin taranmasında kullanılır. Tarama modunda floresan beyazlatıcıların etkisi birçok farklı şekilde de görüntülenebilir. Bunlara ek olarak da ışık ölçümü sayesinde kullanıcının ışık kabininin durumunu da kontrol etmesi sağlanır.

 

FD-7 Spektrodensitometre renk, densite ve ışık lüx ölçümünde en ileri teknolojiye sahiptir.

Ana özellikleri

·         CIE, ISO, DIN, ASTM ve JIS standartlarına uyumludur

·         360-730 nm arasında ölçüm yapar

·         Densite ve renk ölçümü (L*a*b*, L*C*h gibi) mümkündür

·         Beyazlık, Tint, ISO Brightness, vb. indeks ölçümü yapılabilmektedir

·         Kolorimetrik ve densite referans hafızası vardır

·         Ortam koşullarının ya da ışık kabinin ilüminans (lux) ölçümü yapılabilir

·         Opsiyonel yazılım ile scan ölçümleri mümkündür.

* ISO 13655-2009: Grafik teknolojisi - Grafik sanatları görüntüleri için spektral ölçüm ve kolorimetrik hesaplama

** CIE: French Commission internationale de l'éclairage, D50: CIE tarafından tanımlanan gün ışığının spektral dağılımını simulesi olan yapay ışık kaynağı. Özellikle baskı ve grafik sanatları için kullanılmaktadır.