Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sebze ve meyve üretiminde artış bekleniyor

TÜİK'in 2012 yılı bitkisel üretim 2'inci tahmini verilerine göre, 2012'de geçen yıla göre tahıl üretiminde yüzde 5,2 azalış, sebze üretiminde yüzde 0,5, meyve üretiminde yüzde 4,5 oranında artış bekleniyor.





sebze_meyve.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan 2012 yılı bitkisel üretim 2. tahmini verilerine göre, bu yıl tahıl ürünleri üretim miktarının, geçen yıla oranla yüzde 5,2 oranında azalarak yaklaşık 33,4 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Geçen yıla göre buğday üretiminin yüzde 7,8 oranında azalarak 20,1 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 6,6 oranında azalarak 7,1 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 2,2 oranında azalarak 880 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin yüzde 9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.

 

Geçen yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 5,2 oranında azalış, sebzelerde yüzde 0,5 ve meyvelerde yüzde 4,5 oranında artış bekleniyor. Bu yıl, üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,7 milyon ton ve meyvelerde 17,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

 

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutta yüzde 6,3, kırmızı mercimekte yüzde 7,9 oranında artış gerçekleşti. Yumru bitkilerden patatesin yüzde 3,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,8 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 2,6 oranında artarak yaklaşık 1,4 milyon ton olması öngörülüyor. Tütün üretimi yüzde 76,1 oranında artarak 80 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 10,1 oranında azalarak 2,3 milyon ton, şeker pancarı üretimi yüzde 2,1 oranında azalarak 15,8 milyon ton olarak tahmin ediliyor.

 

Sebze ve meyve üretimi tahminleri

 

2012 yılının ikinci tahmininde, sebze ürünleri üretim miktarı geçen yıla göre yüzde 0,5 oranında artarak yaklaşık 27,7 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerin yüzde 12,3 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerin yüzde 0,3 oranında azalması, meyvesi için yetiştirilen sebzelerin ise yüzde 2,5 oranında artması bekleniyor.

 

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 3,1, havuçta 13,5, sivri biberde yüzde 3,5, dolmalık biberde yüzde 5, salçalık biberde yüzde 2,5, kavunda yüzde 1,7, karpuzda yüzde 4,1 oranında artış, kuru soğanda yüzde 22,4, patlıcanda yüzde 3, sakız kabakta yüzde 4,8 oranında azalış tahmin ediliyor. Meyve ürünlerinin üretim miktarının geçen göre yüzde 4,5 oranında artarak yaklaşık 17,9 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bu yıl geçen yıla göre, elmada yüzde 7,2, kayısıda yüzde 16,9, erikte yüzde 10,8, kirazda yüzde 6,8, şeftalide yüzde 11,5, narda yüzde 44,8 ve zeytinde yüzde 4 oranında artış tahmin ediliyor.

 

Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 4,8, limonda ise yüzde 11,1 oranında azalış, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 53,5, Antep fıstığında yüzde 33,9 oranında artış bekleniyor.

 

İncir üretiminde yüzde 5,2 oranında artış beklenirken, üzüm üretiminde ise yüzde 2,3 azalış tahmin edildi. Yaş çay üretiminin yüzde 2,5 oranında azalarak 1,2 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Türkiye'de yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan (GTHB) alınıyor ve Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Ayrıca, şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, çay üretim miktarı ise Rize Ticaret Borsası ve Çaykur Genel Müdürlüğü'nden derleniyor.