Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gemak A’dan Z’ye teknoloji desteği sunuyor

30 yılı aşkın bir süredir gıda sektörüne ve özellikle süt ve meyve suyu mamullerinin üretimine yönelik makine ve ekipman üretimi sunan Gemak A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Necil Büyükpamukçu, yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdikleri projeleri ve gıda sanayinde teknoloji kullanımının önemini Gıda Teknolojisi Dergisi’ne anlattı. 




gemakFirmanızın başta süt ve meyve suyu sektörü olmak üzere gıda ve içecek sanayine sunduğu çözümler ve yenilikleri anlatabilir misiniz?
30 yılı aşkın bir süredir gıda sektörüne ve özellikle süt ve meyve suyu mamullerinin üretimine yönelik makine ve ekipman üretimi, tedariki ve anahtar teslimi süt tesisi kurulmasına öncülük ediyoruz. “Çiftlikten sofraya” sloganıyla çalışan firmamız, gıda endüstrisine yönelik ihtiyaç duyulan paslanmaz çelik makine ve ekipmanların, anahtar teslimi üretim tesislerinin, özel ürünlerin ve mühendislik çözümlerinin üreticisidir. Gemak, faaliyetini AR-GE, tasarım, üretim, montaj, devreye alma, satış ve satış sonrası servis olmak üzere 8 ana başlıkta sürdürmektedir. Amacımız, tüm müşterilerimize en ileri teknoloji ve kaliteye sahip ürünler sunmak, genişletilmiş garanti süremizle, satış sonrası serviste en iyi hizmeti verebilmektir. Yağ, çikolata, bisküvi, şurup, karamel, kimya sanayine uygun makine, ekipman imali, satış sonrası servisi ve komple otomasyon sistemleri ile yenilikçi teknolojiler ve çözümler üretmeye devam ediyoruz.
 
İNGİLTERE’YE İLK SÜT TESİSİNİ KURDUK
En önemli faaliyetlerinden birinin de anahtar teslim tesis projeleri olduğunu belirtiyorsunuz? Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında kaç projeye imza attınız? Bu yıl içinde kaç projeyi tamamlamayı planlıyorsunuz? 
Ben 1969 yılından bu yana süt endüstrisi sektörünün içerisindeyim. Türkiye’deki ilk süt fabrikasının kurulmasında çalıştım. O günlerden bugünlere kadar sayısız firma ile işbirliğinde olduk. Gerek sadece ekipman gerekse anahtar teslimi hizmet olarak birçok firmaya iş yaptık. Şu anda market raflarında olan hemen hemen her üründe mutlaka bir Gemak payı vardır. Dünyada 20’yi aşkın ülkeye malzeme gönderiyoruz. Azerbaycan, Ukrayna, Özbekistan, Suudi Arabistan, İngiltere, Mısır, Libya ve Irak gibi birçok ülkede anahtar teslimi tesis kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. İngiltere’ye ilk Türk menşeli süt fabrikasını Gemak olarak biz kurduk. Yine İngiltere’de yeni bir tesis kurulumu için anlaşma sağlanmış olup, bu yılın 3. çeyreğinde kurulumunu tamamlayacağız. Türki Cumhuriyetler’de devam eden projelerimiz var.
 
AZ ENERJİ HARCAYAN MAKİNELER TERCİH EDİLMELİ
Sıfırdan kurulacak bir süt tesisi için yatırımı yapacak kişiye neler tavsiye edebilirsiniz, hangi konulara dikkat edilmesi gerekiyor? 
Müşterilerimizin öncelikle ne üretmek istediklerini ve ihtiyaçlarını, üretimlerini nasıl bir teknolojiyle yapmak istediklerini belirlemeleri gerekiyor. Bu konuda gerekirse uzman bir danışmandan ya da deneyimli kadrosu olan Gemak A.Ş: gibi bir üretici firmadan yardım almalıdırlar. “Çiftlikten çatala” sloganıyla firma olarak anahtar teslimi süt ve meyve suyu tesisleri kurmaktayız. Yeni yatırımcılar, her şeyden önce yatırımı yapacakları bölgeye yönelik proje desteklerini iyi takip etmeliler. Yatırımı yapacakları bölge ve yer belli olduktan sonra firmamız kendilerine bölgesel kapasite, ürün çeşitliliği, bina ve proses tasarımları gibi birçok konuda fizibilite çalışması hizmeti sunuyor. Ülkemiz enerjiyi dışarıdan büyük paralarla alıyor. Bu nedenle minimum enerji harcayan makine ve ekipmanları tercih etmeleri gerekiyor. Süt işleme makineleri pahalı yatırımlardır. Yedek parça stoklarının ve servisinin olması ve uygun fiyatla bulunabilmesi gerekmektedir. Buna dikkat etmelerini özellikle tavsiye ediyorum. Tesisteki makinelerin sürekli çalışır durumda olması, sık sık arıza yapmaması gerekiyor. Bu nedenle üretici ya da satıcı firmadan referans olarak kullanıcılar istenmeli ve bu kullanıcılardan bilgi alınmalıdır. Kullanılan malzeme, işçilik, otomasyon ekipmanlarının kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda ülkemizde marka olmuş deneyimli firmalar tercih edilmelidir. Genel olarak bu konularda tavsiyede bulunabilirim.
 
SÜT SANAYİ OTOMASYONUN ÖNEMİNİ KAVRADI
Ülkemizde gıda sanayinde yüksek teknoloji kullanımı ve otomasyon hangi seviyede? Firmaların bu kavramlara bakışını değerlendirebilir misiniz?
Avrupa standartlarında ve yüksek kapasitelerde hijyenik ve uzun raf ömürlü üretim yapılabilmesi için alınan sütün miktarından başlayarak, temizliği ve kalitesinin standardize edilebilmesi gerekiyor. Üretimde kullanılacak ürün reçetelerinin oluşturularak, her yapılan parti üretimin birbirinin aynısı olması, ayrıca tesisin hijyenik koşullarının devamı ve standardının sağlanabilmesi için ekipmanları yerlerinden oynatmadan otomatik temizleme yapılabilmesi ve tüm yapılan işlemlerin kayıt altına alınabilmesi önemlidir. Bu işlemlerin tümü çeşitli seviyelerdeki otomasyon sistemlerinin işletmelere entegre edilmesiyle mümkün olabiliyor. Ülkemizde, özellikle Avrupa Birliği standartlarının uygulanmaya başlanması, HACPP gibi standartlar ve süt ürünlerinin ihracatının artmasıyla üreticiler otomasyona çok fazla önem veremeye başladılar. Maliyet, üretim saatleri, hammadde kontrolü, sarf malzemesi kontrolü gibi verilerin işletme yöneticileri tarafından izlenebilirliği de otomasyon sistemlerinin üreticiler tarafından daha çok benimsenmesini sağlıyor. Gemak A.Ş. olarak, otomasyon ekibimizle ünite bazlı ve tüm fabrikalara yönelik olarak otomasyon hizmeti vermekteyiz.
 
FOTEG İstanbul, 5-8 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul (CNR) Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Gemak olarak bu yılki fuarın sponsorlarından birisiniz. Organizasyondan beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?
FOTEG, ülkemizde gıda makineleri sektörüne yönelik olan düzenlenen en önemli fuardır. İki yılda bire çıkarılmasıyla katılımcıların çok daha fazla ve ilgili olacaklarını düşünüyorum. FOTEG İstanbul 2015 Fuarı’nın tüm katılımcılar ve ziyaretçiler için hayırlı geçmesini diyorum. Her yıl katıldığımız sektörümüzün en önemli fuarını desteklediğimiz için gururluyuz. 200 metrekareyi aşkın standımızda mevcut müşterilerimizi ağırlamayı ve yeni yatırımcılarla tanışmayı umut ediyoruz. Standımızda temsilciliğini yapmış olduğumuz bu firmaların da yetkilileri olacak. Daha birçok ürünümüzle birlikte FOTEG İstanbul’da her zamanki yerimiz olan Hol 1 / B10 B 16 nolu standımızda sizleri de aramızda görmekten onur duyarız.
 
AR-GE’YE AĞIRLIK VERECEĞİZ
2014 sizin açısından basıl geçti, yeni yılda ne türden hedefleriniz ve yatırımlarınız söz konusu olacak?  
2014 yılı çok iyi geçti, konusunda dünyanın öncü firmalarıyla ortaklığa imza attık. 2015 FOTEG Fuarı’nda bu birlikteliklerimizin lansmanını yapacağız. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında birçok anahtar teslimi süt tesisi kurduk. Fabrikamıza yeni ekipmanlar aldık. Bu yeni yatırımla üretim kapasitemizi ve çeşitliliğimizi artırarak, AR-GE çalışmalarına ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bu yılı üreticilerimizin hizmetine sunacağız. Ürünlerimizi AR-GE çalışmalarıyla değerlendireceğiz ve işletmelere minimum enerji kullanımları ve çevresel sistemler ile ilgili yeni ekipmanlar üreteceğiz. 2015 yılı için sürekli bir kara tablo çizilse de, hibe destekleri ve Avrupa Birliği fonlarının desteğiyle gıda sektöründeki yatırımların devam edeceğine inanıyorum.