Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Antep fıstığı altın çağını yaşıyor

Önceki yıllarda sadece iç pazara yeten Antep fıstığının artık dünya pazarlarında daha etkin rol oynaması hedefleniyor. 




antep_fistiğiGaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılında tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşan Antep fıstığının, sektörde reform sayılacak projelerinde hizmete girmesiyle birlikte altın çağını yaşadığını belirtti. Hükümet, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin destekleriyle Antep fıstığında artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığına işaret eden Tiryakioğlu, eskiden sadece iç pazara yeten fıstığın artık dünya pazarlarında daha etkin rol alınmasını sağlayacağını belirtti. 
 
Antep fıstığında gerileme sürecinin bittiğini ve sektörde yükselme sürecinin başladığını, geçen yıl tahmini 144 bin tonla rekolte ile zirve yapan Antep fıstığının bu gelişimini ileriki sezonlarda da katlayarak devam ettirmesini beklediklerini ifade eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti: "Son yıllarda verimli topraklara ekilen aşılı Antep fıstığı fidanlarının meyve vermeye başlamasıyla birlikte 5-6 yıl içerisinde bu ürünümüzde 300-400 bin ton rekolteyi ulaşmayı öngörmekteyiz. Gıda Tarım Örgütünün 2012 verilerine göre dünya Antep fıstığı üretimin 472 bin tonu İran, 235 bin tonu ise ABD'de üretilmekte. Bölgemizde yeni Antepfıstığı fidanlarının tam olarak ürün vermeye başlamasıyla birlikte ABD'ye devrettiğimiz ikincilik koltuğumuzu birkaç yıl içerisinde tekrar alacağımızı tahmin ediyorum. Bizim asıl hedefimiz aroması ve tadıyla dünyanın en kaliteli Antep fıstığının yetiştirildiği ülkemizi sıralamada dünya liderliğine taşımak." 
 
2015 yılı içerisinde Gaziantep Ticaret Borsası'nın girişimleriyle Antep fıstığına yönelik çeşitli projelerin uygulama safhasına geldiğini anımsatan Tiryakioğlu, "Yeşil altın kabul edilen ata yadigarımız Antep fıstığının daha yaygın şekilde üretilmesi ve verimliliğinin artırılması noktasında borsa olarak birçok önemli projeyi ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle uygulamaya koyduk. Piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, ürünün kayıt altına alınabilmesi, korunması ve ürün senetleri yöntemiyle satışının yaygınlaştırılması amacıyla Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk projesinin tüm fizibilite ve yer tespiti çalışmalarını tamamladık" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi