Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
DUBA Elektronik kodlama sistem ve çözümleriyle süt devlerinin gözdesi

Süt ve süt ürünleri sektöründe 100’e yakın firmada, Linx inkjet kodlama makinelerinin kullanıldığını belirten Duba Elektronik Ltd Yönetici Ortağı Atıf Ulcay, yoğurt, peynir ve süt gibi farklı hızda üretim hatlarına uyumlu çalışan kodlama makinelerinin sorunsuz çalışması, kullanım kolaylığı ve dayanıklılığı ile öne çıktığını kaydetti.  




dubaDuba Elektronik’in tarihçesi ve faaliyetleri hakkına bilgi verebilir misiniz?
Duba Elektronik, ayrı sektörlerde profesyonel olarak çalışan iki okul arkadaşı tarafından kuruldu. Paketleme ve kodlamanın ticaret hayatındaki önemine inanarak bu konularda dünyada tanınmış, güvenilir üreticilerin ürünlerini Türk sanayine tanıtımı, satışı ve teknik desteğini sağlamak amacıyla çalışmaya başladık. Üretim hatlarının sonunda ürünün paketlenmesi, kodlanması ve etiketlenmesi çözümlerini sunmaya devam ediyoruz.  
 
Gıda sanayine hangi çözümleri sunuyorsunuz? Distribütörlüğünü ve temsilciliği yaptığınız firmalardan söz edebilir misiniz?
Çözümlerimiz üç ayrı faaliyet alanında gerçekleşiyor: Paketleme konusunda Ulma otomatik stretch paketleme makineleri (İspanya), Belca yatay paketleme sistemleri (İspanya), GDS otomatik schrink paketleme, Arca etiketleme sistemleri (İtalya) ,kolileme sistemleri (İtalya) ve Velteko dikey paketleme sistemlerinin (Çek Cumhuriyeti) temsilciliğini yapıyoruz. Kodlama alanında Linx ve Opendate olmak üzere İngiltere’den iki firmanın farklı kodlama teknolojilerindeki çözümlerinin distribütörlüğünü, etiketleme konusunda ise Godex etiketleme makineleri (Tayvan) ile Dynic termal transfer ribon ve akmazlarının (İngiltere) distribütörlüğünü yapıyoruz.        
 
FARKLI SÜT ÜRÜNLERİYLE UYUMLU 
ÇALIŞABİLEN KODLAMA SİSTEMLERİ
Süt ve süt ürünleri sektöründe hangi firmalarla çalışıyorsunuz? Bu kapsamda bazı firmalardan ve bunlara yönelik çözümlerinizden örnekler verebilir misiniz? 
Süt ve süt ürünleri sektöründe 100’e yakın irili ufaklı firmada özellikle inkjet kodlama makinelerimiz çalışıyor. Yoğurt, peynir, süt gibi farklı hızda üretim hatlarına uyumlu çalışan kodlama makineleri özellikleri sebebiyle hem az sarf tüketimi hem de ekonomik bakım masrafları ile sektörün tercih ettiği ürünler arasında. Münferit inkjet uygulamaları yanında özel travers uygulamaları şirketimizin AR-GE bölümünde kullanıcı ihtiyaçlarına göre tasarlanarak, üretim hatlarına kuruluşu gerçekleşmektedir. İnkjet kodlama dışında termal ve lazer gibi diğer kodlama teknolojileri de sektörde kullanılmaktadır.   
 
2015’te kuruluşunuzun 20. yılını kutluyorsunuz. Geriye baktığınızda gıda sektörüne yönelik çalışmalarınız açısından değerlendirmenizi istesek, neler söyleyebilir misiniz?
20 yıl uzun bir süre, bu süre zarfında yurdumuzda yaşanan çeşitli sosyal ve ekonomik değişimler oldu. Şirket olarak, bu değişimlere ürün portföyünü farklılaştırarak ayak uydurmaya çalıştık. Gıda sektörü de global değişimlere ayak uydurdu. İhracat imkanları bazı dönemlerde arttı, farklı ürünler global pazarlarda yer aldı. Yabancı bir ülkede market rafında Türk malı bir gıda ürünü görmek bizi gururlandırıyor. Her türlü gıda maddesinin açıkta satıldığını gören bir nesil olarak paketlemede gelinen nokta hem hijyenik olarak sağlıklı hem de değişen sosyal hayata daha uygun.
 
Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi ve projelerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz? 
Amacımız hep en iyi, ihtiyaçlara en uygun ürünleri üreticilere sunmak oldu. Bunu yapabilmek için konumuzla ilgili dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz. Kısa vadede ürün portföyümüze ana faaliyet konularımız olan paketleme, kodlama ve etiketleme sektörlerinde yeni ürünler ilave ediyoruz. Öğrenmeyi bırakmadan, sürekli kendimizi yenileyerek, piyasadaki payımızı artırmayı ve kabul edilir ölçülerde devamlı büyümeyi hedefliyoruz.
 
KODLARIN ROLÜ 
Gıda sanayinde etiketleme, paketleme ve kodlama sistemlerinin dünyada ve Türkiye’de şu anki durumunu değerlendirebilir misiniz? 
Gıda sanayinde ürünlerin tazeliğinin korunması paketlemenin önemini bir kat daha artırmaktadır. Ayrıca paketlerin üzerinde üretim, son kullanma, lot ve parti numarası gibi kodların bulunması bu ürünlerin üretimlerinin takibi açısından esas teşkil etmektedir. Bu kodlar farklı metotlarla ürün üzerinde yer alabilir. Üretici ile tüketici arasında iletişimi sağlayan paket ve kodlardır. Paketleme ve kodlama makinesi üreticileri ürün çeşitlerini bu amaçlarla sürekli geliştirmektedir. Yurdumuzda paketleme konusunda kaliteli, rekabetçi üretimler yapılmaktadır. Araştırma geliştirme birimleri henüz tam olarak çalışmamaktadır. Dünyada lider üreticiler sürekli gelişebilmek için yatırımlar yapıyor. Son yıllarda artan ihracat imkanları yerli üretimin kalitesini önemli ölçüde yükseltmiştir.   
       
Bu sistemlerde son zamanlarda etkili olan trendler ve eğilimlerden bahsedebilir misiniz?
Gıda sanayinde tüm dünyada kabul görmüş trendler yok aslında. Trendler tüketici alışkanlıkları, farklı ürün ve tat tercihlerine göre yöresel farklılıklar gösteriyor. Tüm sektörlerde sürekli bir gelişme var. Makinelerin kapasitesi artıyor, 7/24 sürekli çalışmaları için teknolojik geliştirmeler yapılıyor. Durma süreleri azaltılırken, bakım süreleri uzuyor. Kodlama makinelerinin sarf tüketimi azalıyor hatta farklı teknolojilerde tamamen ortadan kalkıyor. Kullanılan paket malzemeleri daha fazla raf ömrü, tadı koruma üzerine geliştiriliyor. Ayrıca paketlerde yüzeylerin artması ürün ve marka hakkında tüketicinin paket üzerinden daha fazla bilgilenmesini sağlıyor.  
 
DUBA ÜRÜN AİLESİ
 
Paketleme: 1997 yılından beri paketleme konusunda faaliyet gösteren Duba Elektronik LTD. hem gıda hem de gıda dışı ürünlerin paketlenmesi için uygun paketleme çözümlerini müşterilerine sunuyor. Standart paketleme makinelerinin yanı sıra özel paketleme hatlarını içeren projelerle hizmet veren firma, distribütörlüğünü yaptığı dünyaca tanınan firmalara ait makinelerin tüm Türkiye’de satışını yapmanın yanı sıra uzman, konularında eğitimli kadrosu ile de satış sonrası kuruluş ve teknik destek hizmetlerini veriyor. Paketleme grubunda Otomatik Streç Paketleme, Otomatik Şrink Paketleme, Otomatik Yatay Paketleme makineleri bulunuyor.
 
Kodlama: Duba müşterilerinin ihtiyaçlarının derinlemesine analizi doğrultusunda tasarlanmış Linx yazıcıları, piyasadaki üstün kodlama ve markalama çözümünü sunuyor. Linx kodlama cihazları, kolay kullanımı, güvenilir olması ve düşük sahip olma maliyeti ile dünya çapında tanınıyor. Duba Elektronik Ltd.’ye ait endüstriyel kodlama cihazları, sağlam tasarımı, yüksek IP koruması ve basit kullanıcı arayüzü sayesinde hattın çalışmasına ve işlerin büyümesine katkıda bulunuyor. Bu grupta şu makineler mevcut: Inkjet Kodlama Cihazları, Lazer Kodlama, Büyük Karakter Kodlama, Thermal Inkjet Kodlayıcılar, Thermal transfer yazıcılar, mürekkepler ve aksesuarlar.
 
Etiketleme: 1995 yılından beri Duba Elektronik Ltd. diğer bölümlerde olduğu gibi etiketleme konusunda da müşterilerine farklı ihtiyaçlara göre üretilmiş termal transfer etiket baskı makineleri, zengin sarf malzemesi seçenekleri ve satış sonrası teknik destek servisini sunarak müşteri memnuniyetini hizmette süreklilik anlayışı ile en yüksek noktada tutmayı başardı. Etiketleme kategorisinde şu makineler bulunuyor: Termal Transfer Yazıcılar, aksesuarlar ve sarf malzemeleri.