Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Çalışanların yüzde 17'si yeni yılda zam beklemiyor

Kariyer.net tarafından düzenlenen ve toplamda 7.702 çalışan ve şirketin yanıtladığı “2017 zam ve terfi beklentileri” anketinin sonuçları açıklandı. Sektörlere göre beklentilerin de açıklandığı ankette çalışanların ve şirketlerin yeni yıl için zam oranı tahmini %7 - 10 görüşünde birleşiyor.
 




Para
Türkiye’de hem adayların hem de işverenlerin en çok tercih ettiği online İnsan Kaynakları platformu Kariyer.net; Bilişim, Elektrik&Elektronik, Finans, Gıda, Hizmet, Otomotiv, Perakende, Sağlık, Tekstil, Telekomünikasyon, Ticaret, Turizm ve Üretim sektörlerinde faaliyet gösteren 642 şirkete ve yine bu sektörlerde çalışan 7.060 çalışana 2017 yılındaki zam ve terfi durumları hakkında tahmin ve beklentilerini sordu.
 
Şirketler ve çalışanların zam oranı tahminleri ve beklentileri yoğun olarak yüzde 7-10 aralığında birleşirken; çalışanların yüzde21’i yüzde 7-10 aralığında, yüzde 19’u yüzde 3-7 aralığında, yüzde 16’sı yüzde 10-15 aralığında zam bekliyor. Çalışanların sadece yüzde 10’u yüzde 20 oranının üstünde zam beklerken enflasyon oranında zam bekleyen çalışan oranı ise yüzde 10. Son olarak çalışanların yüzde 7’si yüzde 15-20 aralığında zam alacağını düşünüyor. Yeni yılda maaşında zam yapılmayacağını düşünen çalışanlar da var. Buna göre çalışanların yüzde 17’si yeni yılda zam beklemiyor. Ayrıca “Yeni yılda terfi/kıdem bekliyor musunuz?” sorusu sorulan çalışanların yüzde 44’ü “Hayır” derken yüzde 28’i “İşverenimin inisiyatifine kalmış” diyor ve çalışanların yine yüzde 28’i “Evet” yanıtını veriyor.
 
İşverenler için zam oranı tahminleri çalışanlarla paralellik gösteriyor. “Çalışanlarınız için öngördüğünüz zam oranı nedir?” sorusu sorulan işverenlerin yüzde 33’ü yüzde 7-10 aralığında yanıt verirken, yüzde 17’si yüzde 3-7 aralığında, yüzde 17’si enflasyon oranında, yüzde 14’ü yüzde 10-15 aralığında, yüzde 3’ü yüzde 15-20 aralığında ve sadece yüzde 2’si yüzde 20 oranının üstünde cevabını veriyor. Ankete katılan şirketlerin ’ü ise “Yılbaşında zam yapılmayacak” diyor.
 
2017 yılı için sektörlere göre zam beklentileri ve öngörülen oranlar
Bilişim sektörü çalışanlarının yüzde 20’si yüzde 7-10 aralığında zam beklerken; yüzde 18’i yeni yılda maaşında zam yapılmayacağını düşünüyor. Ayrıca ankete katılan bilişim sektörü çalışanlarının yüzde 15’i yüzde 10-15 aralığında, yüzde 15’i yüzde 3-7 aralığında, yüzde 13’ü yüzde 20 oranının üzerinde, yüzde 10’u yüzde 15-20 aralığında ve yüzde 9’u ise enflasyon oranında zam beklediğini söylüyor. Bilişim sektöründe işverenlerin öngördüğü zam oranlarına bakıldığında ise yüzde 25’i enflasyon oranında derken yeni yılda maaşlarda zam yapılmayacağını söyleyen şirketlerin oranı yüzde 12 olarak görülüyor. yüzde 20 oranının üstünde zam yapılacağını öngören şirketlerin oranı ise yüzde 6.
 
Gıda sektörü çalışanlarının yanıtlarına bakıldığında ise çalışanların yüzde 21’inin yüzde 7-10 aralığında zam beklediği görülüyor. “Yılbaşında zam yapılmayacak” diyen gıda sektörü çalışanlarının oranı ise yüzde 17. Gıda sektöründeki şirketlerin ise yüzde 53’ü çalışanlarına yüzde 7-10 aralığında zam yapacağını söylerken yeni yılda çalışanlarına zam yapmayacağını söyleyen şirketlerin oranı yüzde 4.
 
En yüksek zam beklentisi hizmet sektöründe
Hizmet sektöründe çalışanların zam beklentileri diğer sektörlerde çalışanlara oranla biraz daha fazla; çalışanların yüzde 23’ü yüzde 10-15 aralığında zam bekliyor. Yılbaşında zam alamayacağını düşünenlerin oranı da diğer sektörlerde çalışanlara göre daha düşük bir oranda ve yüzde 9 olduğu görülüyor. Ancak işverenlerin verdiği cevaplara bakıldığında ise durum biraz farklı; Hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 37’sinin yeni yılda çalışanları için öngördüğü zam oranı yüzde 7-10 aralığında.
 
Perakende işverenleri çalışanlar daha yüksek zam öngörüyor
Perakende sektöründe çalışanların yüzde 24’ünün yeni yılda maaş zammı beklentisinin ise yüzde 3-7 aralığında olduğu görülüyor. Ayrıca yeni yılda zam alamayacağını düşünen Perakende sektörü çalışanlarının oranı ise yüzde 14. Ancak perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketler, çalışanların tahminlerini doğrular nitelikte değil. Çünkü ankete katılan şirketlerin yarısından fazlası (yüzde 56) yeni yılda çalışanlarına yüzde 7-10 aralığında zam yapılacağını öngörüyor. Yeni yılda çalışanlarının maaşına zam yapılmayacağını söyleyen şirketlerin oranı ise yüzde 8.