Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
50. yılını geride bırakan Olmuksan IP yatırımda hız kesmiyor

Oluklu mukavva sektörünün Türkiye'deki öncülerinden Olmuksan International Paper, yarım asrı geride bırakırken yatırımlarına devam ediyor. 2019 yılında kapasite artırımının yanı sıra üretim kabiliyetlerini de geliştirerek müşteriye verilen hizmetin ileriye taşınmasına odaklanacaklarını ifade eden Olmuksan IP Genel Müdürü Ergun Hepvar, “Bu alanlara 20 milyon doların üzerinde yatırım planlıyoruz” diye konuştu.  
 




Ergun HepvarTürkiye'de oluklu mukavva sektörünün öncü markalarından Olmuksan International Paper (Olmuksan IP), başarıyla geçen 50 yılı geride bıraktı. 1 milyar TL seviyesine ulaşan cirosuyla Türk ekonomisine katkı sağlamayı sürdüren şirket, tüketici ve müşteri ihtiyaçlarından ortaya çıkan büyüme trendine paralel yatırımlarını da sürdürecek.
 
“20 milyon doların üzerinde yatırım planlıyoruz”
Yarım asırda geldikleri noktayı değerlendiren Olmuksan IP Genel Müdürü Ergun Hepvar, “Bu yıl Türkiye'deki 50'nci yılımızı kutluyoruz. Bugün 6 fabrika, 1,200'e varan çalışan ve 1 milyar TL seviyesinde ciroyla Türk ekonomisi ve istihdamına katkı sağlıyoruz. Fabrika olarak kapasitemizin yüzde 90'ını kullanarak kapasite limitlerimize dayandık. 2017 yılında önceki yıla göre satış hacminde yüzde 6 ve hasılatta yüzde 43 büyüme gösterdik. 2018 yılının ilk 6 ayında ise hasılatta yüzde 35'lik bir artış elde ettik. Yarım asırlık bu yolculuğu geride bırakırken, önümüzde gerçekleştirilmeyi bekleyen pek çok hedef ve proje bulunuyor. Bu ihtiyaçlara yanıt verebilmek üzere özellikle Marmara bölgesinde yüksek baskı kalitesi ve hızlı hizmet olanaklarımıza yönelik yeni yatırımlar yapacağız.  20 milyon doların üzerinde olan bu yatırımları 2019 yılının ilk aylarında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylelikle hem daha hızlı hem de pazarda baskı kalitesinde en üst seviyeyi tanımlayacak bir hizmet portföyüyle yıla başlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
“Hedefimiz pazarla paralel büyüme”
Sektörde ciddi bir büyüme trendi olduğunu vurgulayan Hepvar, sözlerine şöyle devam etti: “Trend, yeni müşteri ve tüketici ihtiyaçlarından ve ihracattaki artıştan ortaya çıkıyor. Oluklu mukavva tüketimi geçmiş 10 yıllık dönemde yaklaşık yüzde 110 civarında büyürken, GSMH yüzde 50 civarında büyüdü. Olmuksan IP olarak biz de ISO 500 içinde 175'inci sırada yer alarak her sene büyümeye devam ediyoruz. Bu yılı da pazarla paralel bir büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz.”
 
AR-GE merkezi ilk meyvesini verdi 
Olmuksan IP'nin sektörü büyüten yatırımlarının yanı sıra inovatif ürün ve hizmetler sunmak üzere AR-GE çalışmalarına da büyük önem verdiğini aktaran Hepvar, bu amaçla yıl içinde Gebze fabrika kampüsünde yeni AR-GE merkezlerini hayata geçirdiklerini hatırlattı. AR-GE merkezinin 2022 vizyonu doğrultusunda 40 patent tasarım tescili endüstriyel koruma sahibi 22 kişilik bir ekiple çalışmalarına başladığını ifade eden Hepvar, 5 yıl içinde AR-GE kapsamında yaratılan projelerden sağlanan satış hasılatının, şirket hasılatının yüzde 5'ine ulaşacağının öngörüldüğünü kaydetti. AR-GE merkezinin ilk meyvelerini de vermeye başladığını vurgulayan Hepvar, “Henüz çok yeni olan AR-GE merkezimizin ilk inovatif ürünü, dökme sıvı taşıyan çelik kasa ve plastik kasaya ikame olarak geliyor. 1 ton taşıyabilen bu ürün hijyen sağlıyor ve bakım maliyeti de çok düşük. 3,5-4 dakikada kolayca kurulabilen bu kutu, işçilik süresinden de tasarruf sağlıyor. Alternatiflerine göre nakliyede zarar görme açısından daha az risk taşıyan ürünümüz, oldukça yüksek oranlarda maliyet avantajı da sağlıyor. Böylece daha çevreci ve ekonomik oluşuyla enflasyona pozitif katkı sunacak bir adımı hayata geçirebileceğiz” dedi.
 
Oluklu mukavva raf ömrünü 3 gün uzatırken, gıda zayiatını önlüyor
Öte yandan oluklu mukavva kullanımının faydalarına da değinen Hepvar, oluklu mukavva ambalajlarının gıda kaynaklı oluşan hastalık riskini azalttığı gibi meyvenin raf ömrünü de 3 güne kadar artırdığını ve gıda zayiatını engellemede en önemli ürünlerden biri olarak öne çıktığını söyledi. Türkiye'de yıllık 50 milyon ton olan meyve ve sebze üretiminin 100 milyar TL parasal değere karşılık geldiğine ancak üretim-tüketim zincirinde kaybedilen ürünün 25 milyar TL gibi yüksek bir meblağa ulaştığına dikkat çeken Hepvar, tedarik zincirindeki bu kaybın yanlış ambalajlama ve soğuk zincirdeki kırılmadan kaynaklandığını belirtti.
 
Olmuksan International Paper hakkında
Türkiye'de 1968'den bu yana faaliyet gösteren ve 2013 yılında Olmuksan International Paper (BIST:OLMIP) adını alan şirket, ürün ve çözümleriyle oluklu mukavva ambalaj sektörünün lider firmalarındandır. Gebze, İzmir, Adana, Bursa, Çorlu ve Çorum'daki 6 kutu tesisi ve 1200'e yakın çalışanı ile yerel pazarda ve ihracat bölgelerine yüksek kalitede ve müşteriye özel ürünlerle hizmet sunmakta; sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve iş güvenliği alanındaki küresel vizyonunu tüm paydaşlarına yansıtarak üretimini sürdürmektedir. 2017 itibariyle cirosu 850 milyon TL'ye ulaşan Olmuksan International Paper, 2017 yılı ISO Türkiye'deki ilk 500 Büyük Sanayi Şirketi sıralamasında bir önceki seneye göre 16 basamak çıkarak 175. sırada yer almıştır. 
 
International Paper hakkında 
Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika ve Rusya'da üretim faaliyetleri yürüten International Paper (NYSE:IP); yenilenebilir fiber bazlı ambalaj, kağıt hamuru ve kağıt ürünleri alanında küresel çapta lider üreticidir. International Paper, ürünlerin korunması ve pazarlanmasına olanak veren ambalaj malzemeleri üreterek dünya ticaretine katkıda bulunmaktadır. Bebek bezi kâğıdı, kâğıt mendil ve insan sağlığını koruyan diğer hijyen ürünleri ile eğitim ve iletişimde kullanılan kâğıtlar üretmektedir. Merkezi ABD'nin Tennessee eyaletindeki Memphis kentinde bulunan International Paper, dünyada 24'den fazla ülkede yaklaşık olarak 52.000 kişiyi istihdam etmiştir. International Paper'ın net satışları 2017'de 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. International Paper EMEA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Rusya) bölgesinde, ofis kağıtları ve fiber bazlı ambalajların üretimi ve pazarlanmasına odaklanmaktadır. International Paper, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan yüksek kaliteli boyut kesimli kâğıt, kuşe ve kaplanmamış karton ve oluklu konteynerlerin lider tedarikçisidir. EMEA bölgesinde yaklaşık 9.000 kişiyi istihdam eden International Paper'ın bölgedeki net satışları