Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sodexo, çalışanların 2020 yeme - içme tercihlerini açıkladı

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri, çalışanların yemek kartı harcamalarını analiz ederek 2020 yılının yeme – içme tercihlerini açıkladı. Çalışanlar bu yıl da yemek tercihlerini kebaptan yana kullanırken, uzaktan çalışmanın da etkisiyle kahvaltı ve öğle yemeği saatleri pandemi öncesine göre 1 saat ötelendi. 
 




Sodexo45 binden fazla üye iş yerinde seçme özgürlüğü sunan ve 1 milyon tüketiciye hizmet veren Sodexo’nun verilerine göre, Sodexo müşterisi olan işverenlerin yüzde 60’ı yemek kartlarını firmalarında yaygınlaştırarak, fayda verdikleri çalışan sayısını pandemi öncesine göre yüzde 20 artırdı. 
 
Uzaktan çalışma ile yemek yeme saatleri değişti
Pandemi öncesinde öğle yemeği harcamaları 12.00 ve 13.00 saatleri arası yapılırken, evden çalışmanın da etkisiyle pandemi döneminde öğle yemeği saatleri 13.00 ve 14.00 arasına kaydı. Benzer şekilde kahvaltı için yapılan harcamalar da sabah 10.00 ve 11.00 saatleri arasında yoğunlaştı.
 
Bodrum’da harcama oranı yüzde 14 arttı 
Uzaktan çalışma, harcama yapılan lokasyonların dağılımını da etkiledi. Muğla Bodrum’da harcama oranı pandemi öncesine göre yüzde 14 arttı. Pandemi öncesinde kişi başı ortalama 3 farklı semtte yemek yeniyorken, yine uzaktan çalışmanın etkisiyle bu sayı 2’ye düştü.
 
En pahalı yemek İzmir Karşıyaka’da, en çok yemek İstanbul Kadıköy’de yenildi
Bu yıl en pahalı yemek yenen yer 35.9 TL ile İzmir Karşıyaka oldu. Sodexo kullanıcılarının yaptıkları harcamalara göre Karşıyaka ilçesini; işlem başına ortalama 35.5 TL tutarı ile İstanbul’un Kadıköy ilçesi ve 34.1 TL tutar ile İstanbul’un Kartal ilçesi takip etti.  Kadıköy aynı zamanda en çok harcama yapılan ilçe olarak adını ilk sıraya yazdırdı.
 
Çalışanlar mobil ödemeye geçti
Kullanıcılarının bu dönemdeki hijyen kaygısına cevap vermek amacıyla, sektörle özdeşleşen plastik kart ve yemek çeklerinin üretimini durdurarak tamamen dijital bir yemek deneyimi sunan Sodexo’nun verilerine göre, temassız ödeme bilincinin artması ile 2020 yılında mobil yemek kartı kullanımı pandemi öncesi döneme göre 10 kat arttı. Buna bağlı olarak mobil ödeme işlem adetleri pandemi öncesine göre yaklaşık 8 katına, temassız, mobil ödeme yapan kullanıcı sayısı ise 6 katına çıktı.
 
Bilişim Sektörü Döner Tercih Ediyor
Çalışmada, Türkiye’deki çalışanların 2019’da olduğu gibi en çok kebabı tercih ettiği gözlenirken, kebap tercihini ev yemekleri ve fast food takip etti.  Kebapta kişi başı harcama tutarı 35.7 TL olurken, ev yemekleri için ortalama 28.6 TL harcandı. Sektör kırılımlarına da yer verilen analize göre bilişim ve bilgi teknolojileri sektörü %57’lik oranla yemek tercihini en yüksek oranda dönerden yana kullanan sektör oldu.