Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Meşrubat ve konserve grubu için etiketleme işlemleri

Ürün etiketleri, önemli bir pazarlama unsuru ve yasal gerekliliktir. Etiketlerin otomatik uygulanması; üretim süreçlerine hız kazandırır, operasyon verimliliğini arttırır. Üretim hacminin artışına katkı sağlayan otomatik etiketleme makineleri, gıda endüstrisi için önemli bir aktördür.
 




VisiouttGıda endüstrisinde çok çeşitli ambalajlar kullanılmaktadır. Kullanılan ambalaj, genel olarak ürün yapısına göre belirlenir. Ambalaj tercihinde ürünün kendisi belirleyici olduğu gibi raf ömrü, lojistik, depolama ve pazarlama teknikleri de önemli rol oynar. Gıda endüstrisinde yoğun olarak cam, metal, plastik ve kağıt malzemelerden üretilen ambalajlar tercih edilmektedir. Bununla beraber ambalajlar farklı malzemelerden de yapılabilmektedir. 
 
Gıda endüstrisinin temelinde yer alan içecek ve meşrubat grupları, içme suyu gibi sıvı ürünler için yoğun olarak kullanılan ambalaj çeşidi şişedir. Konserve ürünler için de cam ya da metal ambalajlar tercih edilir. Şişeler; ilaç, zirai ilaç, kozmetik gibi endüstrilerde kullanılsa da gıda ürünlerinde kullanım yoğunluğu oldukça fazladır. Ambalaj çeşidi ne olursa olsun gıda üreticileri, marka farklılığı yaratmak ve ürün bilgilerini tüketicilerle paylaşmak için etiket kullanır. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği de ürün etiketlemesindeki gereklilikleri detaylarıyla ele almıştır. Etiketleme, ürün için makyaj unsuru olduğu gibi aynı zamanda bir gerekliliktir. 
 
Visiott Å�iÅ�elerEtiketleme İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır?
Etiketlerin otomatik uygulanması, üretim süreçlerine hız kazandırır ve operasyon verimliliğini arttırır. Üretim hacminin artışına da katkı sağlayan otomatik etiketleme makineleri, gıda endüstrisi için önemli bir aktördür.
 
Etiket uygulaması, hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Eğik yapıştırılmış, köşesi kalkmış, kırışmış etiketler tüketici tutumunun negatif olmasına sebep olur. Ayrıca etiketin iyi uygulanmaması, ürün üzerinde yer almaması ya da farklı bir etiket uygulanması, üreticileri yasal yönden sıkıntıya sokabilir. Sonuç olarak etiketleme operasyonlarında yapılacak hataların marka güvenilirliğini ve tüketici sağlığını çok ciddi tehlikelere atma potansiyeli vardır.
 
Ortam sıcaklığı, etiket yapısı, operasyon hızı ve etiketleme makinesinin kalitesi gibi etiketleme operasyonunu etkileyen birden fazla unsur vardır. Bu unsurların doğru tercih edilmesi ve ayarlanması ile süreç mükemmelleşir.
 
Etiketleme Operasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
 
· Etiket malzemesi ve ebatı, uygulanacağı yüzeye ve ürüne uygun olmalıdır.
· Etiketin sağlıklı bir şekilde yapışması için yüzeyin nem, su, tozdan arındırılmış olması gerekir.
· Etiketleme makinesine entegre edilecek görüntü işleme teknolojisi ile hata payı sıfıra indirilmelidir.
· Ambalaj şeffaf ise ürün miktarının görülebilmesi adına ambalajın tamamına etiket uygulanmamalıdır.
· Gıda endüstrisindeki resmi yönetmelikler dikkate alınarak etiketleme operasyonları gerçekleştirilmelidir.
 
Karekodlama ve İzlenebilirlik
İzlenebilirlik, gıda endüstrisi dahil olmak üzere çeşitli endüstriler tarafından benimsenen dijital tabanlı bir süreçtir. Ürünlerin tedarik zincirindeki hareketlerinin anlık takibini sağlayan izlenebilirlik teknolojisi, dijital dönüşümün önemli bir basamağı olarak çoktan kabul görmüş ve uygulamaya geçmiştir. Şişe ya da diğer silindirik ambalajların kullanıldığı ürünlerin izlenebilirliği için de etiketlerine karekod uygulanması (serileştirme) sık başvurulan yöntemlerden biridir. Bu işlemi gerçekleştirecek etiketleme makinesinin, etiket materyaline uygun bir kodlama çözümü ile entegre olması gerekir. Kodlama çözümünün üretim hattının hızına uyum sağlayacak yapıda olması bir başka önemli durumdur.
 
Serileştirme aşamasında görüntü işleme teknolojilerinden faydalanmak, sürecin verimliliği için önemli bir etkendir. Özel tasarlanmış yüksek hızlı endüstriyel kameralar; etiket varlığını, baskının doğruluğunu ve düzgünlüğünü kontrol etmeli, standartlara uymayan etiketlere sahip ürünler reject mekanizması ile üretim hattından ayrılmalıdır. Gerçekleşen bütün basamaklarda gıda endüstrisinin standartlarına harfiyen uyulmalıdır.
 
Visiott görselEtiketleme ve Karekodlama Gereksinimleri İçin Yenilikçi Çözüm
Gıda dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerin tedarik zincirine çözümler geliştiren VISIOTT, etiketleme ve karekodlama ihtiyaçları için de sürdürülebilir sistemler üretmektedir. Meşrubat ve konserve grubu için etiketleme operasyonlarının bütün detaylarını göz önüne alarak ürettikleri Etiketleme ve Karekodlama İstasyonu BLS-100, gıda endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. VISIOTT BLS-100, belirtildiği gibi şişeler ve gıda endüstrisinde sıklıkla tercih edilen konserve kutusu, kavanoz gibi silindirik ambalajlara etiketleme ve karekodlama çözümü sağlamaktadır. Kolay temizlenebilir özelliğe sahip olan VISIOTT Etiketleme ve Karekodlama Makinesi, dakikada 300 ürüne kadar etiketleme ve karekodlama yapabilmektedir. BLS-100; GMP, HACCP ve diğer tüm standartlara uyumlu oluşuyla da dikkat çekmektedir.
 
VISIOTT yetkilileri, BLS-100’ün etiketleme operasyonlarının gereksinimlerini tam olarak karşıladığını ifade ediyor ve istasyonunun farklı boyuttaki ambalajlar için kolayca ayarlanabilir oluşunun altını önemle çiziyorlar. Proje anlayışlarını detayları ile anlatan VISIOTT Yurt İçi Pazarlama Müdürü Gülbin Birben: “Müşterilerimizle yapılan görüşmelerde ürün, ambalaj, üretim alanı ve daha birçok parametreyi göz önünde bulunduruyoruz, analizlerimizi birlikte değerlendiriyoruz. En doğru ve etkili çözümü geliştirmek için bunları yapmamız şart. Zaten çözümlerimizin tamamını kendi bünyemizde ürettiğimiz için tasarımdan uygulamaya kadar projenin her aşamasına müşterilerimizi dahil edebiliyoruz” diyor.
 
Birben, proje detaylarından sonra hizmet devamlılığı konusunda da açıklamalarda bulunuyor: “Bugüne kadar 30’dan fazla ülkede 100’den fazla firmaya çözüm geliştirmiş yerli bir tedarikçi olmakla gurur duyuyoruz. Yıllardır ulusal ve uluslararası firmaların teknoloji tedarikçisi olan VISIOTT’nin 7/24 servis destek ve sorunsuz yedek parça hizmeti bulunmaktadır. Gıda endüstrisinin tüm paydaşları, bize istedikleri zaman ulaşabilir ve gönül rahatlığıyla uzmanlarımızdan bilgi alabilirler.”