Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Prof. Dr. Mehmet Pala deneyimlerini üniversite öğrencileriyle paylaştı

Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Bir Akademisyenin, İlham Veren Almanya, Üniversite, TUBİTAK ve Gıda Sanayi Deneyimleri” söyleşisinde konuşan Prof. Dr. Mehmet Pala, akademik hayatında ve özel sektörde biriktirdiği tecrübelerini üniversite öğrencilerine anlatırken; yaşama, mutluluğa ve başarı kavramına dair tavsiyelerini paylaştı.




Mehmet PalaHaliç Üniversitesi Öğretim Üyesi  ve dergimizin Bilimsel Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala, Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün daveti üzerine  “Bir Akademisyenin, İlham Veren Almanya, Üniversite, TUBİTAK ve Gıda Sanayi Deneyimleri” içerikli sektörel söyleşisini 5 Mart 2024 Salı günü Bursa Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Söyleşiye, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hayrettin Kuşçu, Doç. Dr. Esra Aydoğan Çiftçi, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Ö. Utku Çopur, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve  öğrencileri katıldı. Ayrıca sektör temsilcisi olarak Referans Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bakioğlu da hazır bulundu.
 
Prof. Dr. Mehmet Pala, Almanya’da öğrenciliği döneminde ve daha sonra toplamda 35 yıl öğretim üyesi olarak üniversitelerde, 10 yıl TÜBİTAK MAM Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanlığı ve eş zamanlı olarak 20 yıl gıda sanayinde yönetim kurulu başkanlığı/genel müdürlük yaptığı sırada karşılaştığı güçlükleri ve sorunları nasıl çözdüğünü örneklerle paylaştı. Yaptığı her işin bir anlamı, ülkeye ve insanlara bir yararı olmasını önemsediğini söyledi. Birçok şeyi bir arada ve hem de iyi yapma isteğinin ağır bastığını, hiçbir şeyin emeksiz, çabasız ve özveri göstermeden elde edilemeyeceğini vurguladı.
 
Mehmet Pala söyleÅ�iBaşarı kavramının şifrelerini anlattı
Konuşmasında, öğrencilere başarının çalışmakta ve inandıkları hedeflerinden asla vazgeçmemeleri hususunu kendi yaşamından örneklerle açıklayan Mehmet Pala, hayatın akışında zorlukların ve başarısızlıkların da normal olduğunu belirtirken, bunlardan yılmamak gerektiğini ve ders çıkararak başarmanın her zaman mümkün olduğunu belirtti. Pala, başarıda insanın kararlılığı ve bu yönde harcadığı çabanın önem taşıdığını vurguladı. Katılımcılar ve öğrenciler söyleşiyi büyük bir ilgiyle izlediklerini belirttiler. Prof. Dr. Mehmet Pala, gerek öğrenim hayatında ve gerekse çalıştığı çeşitli kuruluşlarda edindiği deneyimlerini genç insanlarla paylaşmaktan memnunluk duyduğunu  söyledi. Pala, kendi hayatını “Üniversiteyi Gıda Sanayi ile Buluşturan Akademisyen” adlı kitabında yazdığını ve   özellikle genç insanların deneyimlerinden yararlanmasını amaçladığını kaydetti. 
 
“Yaşamdan öğrendiklerim...”
Mehmet Pala konuşmasını, “Yaşamda insanın iyi bir aileye sahip olmanın değerini, dostluğun önemini, vefalı olmanın gerekliliğini, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını, dürüstlüğün kısa vadede zararı olsa da insanı hep ayakta tuttuğunu, insanlara değer vermenin önemini, yardım etmenin mutluluğunu, başarının tadını, insan ne yaparsa yapsın sevmeyenlerinin de olabileceğini, çevresinden saygı ve sevgi görmenin insanı mutlu ettiğini, ülkesi için iyi şeyler yapmış olmanın huzur verici olduğunu, iyi insanların çoğunlukta olduğunu, doğanın güzelliğine hayranlık duyulması ve korunması gerektiğini, tüm canlılara ve özellikle de kedilere duyduğum sevgiyi, kin tutmamamın ne kadar iyi olduğun" diyerek tamamladı.