Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
3. Sürdürülebilir Gıda Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye’nin sürdürülebilir gıda dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından düzenlenen 3. Sürdürülebilir Gıda Ödülleri, sektörün öncü kurumları, yenilikçi girişimler ve kamu temsilcilerini bir araya getiren törenle sahiplerini buldu.




Sürdürülebilir Gıda ödülleriSürdürülebilir gıda sistemleri konusunda fark yaratan, geleceğin doğru gıda modellerine ilham veren projeleri görünür kılmak amacıyla düzenlenen ödüller; bu yıl da büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere, start-uplardan kamu kurumlarına uzanan geniş bir katılımla gerçekleşti.
 
13 kategoride 19 projeye ödül verildi
Toplam 13 kategoride başvuran projeler, alanında uzman 32 kişilik jüri tarafından kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçti. Değerlendirmeler sonucunda 19 proje, sürdürülebilirliğe sağladıkları somut katkılar ve ölçeklenebilir etkileriyle ödüle değer bulundu.
 
Sürdürülebilirlik Akademisi, çok sayıda üyesiyle gıda ekosisteminin paydaşlarını aynı çatı altında buluşturan Sürdürülebilir Gıda Platformu’nun yanı sıra Sürdürülebilir Gıda Ödülleri’yle de Türkiye’de sürdürülebilir gıda hedefi doğrultusunda örnek teşkil edecek çalışmaların görünürlüğünü artırarak dönüşümü hızlandırdı. Kazanan projeler, 2025 yılı boyunca gıda sektöründe dönüşümü tetikleyecek iyi uygulamalar arasında konumlanarak diğer kuruluşlara da yol gösterecek.
 
2025 yılında ödül alan kurum ve projeler ise şunlar:
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ONARICI TARIM
ÜLKER BİSKÜVİ - Kökten Dönüşüm: Dijital Çağda Onarıcı Tarım
VELDO MAKİNE - V-PYRO: Onarıcı Tarım ve Karbon Negatif Toprak Yönetimi Projesi (KOBİ)
 
GIDADA İZLENEBİLİR TEDARİK ZİNCİRİ
METRO TÜRKİYE - Tabağında Ne Var?
 
GIDA ATIĞI YÖNETİMİ
BTA HAVALİMANLARI- Grain cycle
 
GIDADA SU VERİMLİLİĞİ
ALARKO TARIM - Kaynak Verimliliği ve Yapay Zekâ (YZ) Destekli Sera Yönetim Sistemleri Projesi
 
GIDADA DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA
BESLER – SAFER (Tarım)
ÜLKER BİSKÜVİ – ANKARA –NOVA (Üretim)
 
ÜRÜN İNOVASYONU
BALPARMAK - Sars-Cov-2 Enfeksiyonuna Karşı Propolis ve Uçucu Yağlar İçeren Boğaz Spreyi Formülasyonunun Geliştirilmesi
İSTANBUL HALK EKMEK - İHE Organik Tam Buğday Ekmeği 500 gr ( Ekşi Mayalı & Vegan & Şeker İlavesiz ) (KAMU)
UBC KİMYA - Bitkisel Yağ Bazlı Yağ Bağlayıcı- Bade Er Oil Binder (KOBİ)
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR AMBALAJ
TİRYAKİ AGRO - Hasata – Aslını Korumuş Lezzetler
YILDIZ PLASTİK - Clearmore MonoCycle® (KOBİ)
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA İLETİŞİMİ
PURATOS - Yadigar Buğdaylar Projesi
 
TEDARİKÇİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ
MİGROS - Tedarikçilerin Güçlendirilmesi – Yerelleşme
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA İÇİN KADININ GÜÇLENMESİ
SUPERFRESH - Tarımın Kadın Yıldızları Faz II
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR RESTORAN UYGULAMALARI
BARUT HEMERA - Kitchen to Future
 
KARBON AZALTIMI VE YÖNETİMİ
ÜLKER BİSKÜVİ - Sürdürülebilirlikten Fazlası
 
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA İÇİN STARTUP
FONKA GIDA - The Good Wild Filizlendirilmiş Bakliyatlar
DR. ARONIA - Chia tohumlu Aronya Marmelatı