Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Güçlü bağışıklık sisteminin sırrı: Bal ve propolis kürü

Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada balın piyasadaki antibiyotik ve ağrı kesicilerden ortalama yüzde 36 daha etkili olduğu ispatlandı. Özellikle toz propolis ile karıştırılarak tüketildiğinde etkisi çok daha güçlü hale geliyor. Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, bal ile propolisin doğru kullanımını ve insan vücuduna faydalarını anlattı.
 




Ham balKış mevsimine geçiş yaparken, soğuyan havayla birlikte solunum yolu enfeksiyonları da artmaya başladı. Uzmanlar mevsim geçişlerinde hastalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması konusunda vatandaşları uyarıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için de doğal ürünler kullanmak gerekiyor. Zengin içeriğiyle doğal gıdalar arasında büyük öneme sahip olan ve piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden çok daha etkili olduğu Oxford Üniversitesi tarafından yapılan testler ile ispatlanan bala olan talep giderek artıyor.
 
Güçlü bir bağışıklık sistemi için balın çok etkili olduğunu belirten Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, propolis ve bal ile yapılan karışımların çok daha güçlü olduğunun altını çiziyor. Bal Gurmesi Aksoy, “Bal ve arı ürünleri insanların doğada tüketebileceği en kıymetli gıdaların başında geliyor. Oxford Üniversitesi, balın üst solunum yolu hastalıklarına karşı antibiyotik ve ağrı kesicilerden ortalama yüzde 36 daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu. Ayrıca araştırmalara göre balın iyileşme sürecini kimi durumlarda 2 güne düşürdüğünü ve öksürüğü yüzde 50 azalttığı saptandı. Balın etkisini daha da artırmak için propolis ile doğru karıştırılıp tüketilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullanıyor. 
 
PROPOLİS NEDİR?
En güçlü takviye gıdalardan biri olarak kabul edilen propolis ne olduğunu Bal Gurmesi Aksoy şu sözlerle açıklıyor: “Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları farklı bitkilerden topladıkları bu maddeyi kovanlarına getirirler. Arılar, kovanlarını dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için Propolis ile kaplarlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir. Doğal yollarla toz haline getirilen bu özel madde bal ile karıştırılarak tüketilmelidir.”
 
BAL VE PROPOLİS NASIL KULLANILIR?
Türkiye’nin Bal Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, salgın hastalıklara karşı bal ve propolis karışımının şu şekilde kullanılması gerektiğini söylüyor: “Arı ürünlerinden hazırlanacak tüm karışımlarda öncelikle doğal, saf ve katkısız ürünler kullanılmalıdır. Doğallığından emin olduğumuz her bir çorba kaşığı ham bal için yarım çay kaşığı katkısız toz propolis eklenmelidir. Karışımlar hazırlanırken asla metal kaşık kullanılmamalıdır. Hazırlanan karışım cam kavanozda, serin ve rutubetsiz bir yerde, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Sabahları aç karnına düzenli şekilde tüketilmelidir.”