Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Intertek hizmetleriyle gıda sektörüne de yön veriyor

100’den fazla ülkede, binden fazla test laboratuvarı ve ofisi, 30 bini aşan çalışanıyla hizmet veren Intertek, lokal veya global tüm işletmelerin ürünlerinin kalite, sağlık, çevre, güvenlik ve sosyal sorumluluk standartlarına uygunluluğunu ölçüyor.





intertek.jpg

Intertek test, gözetim ve belgelendirmenin ötesinde, müşterilerinin performanslarını artırmalarına, üretim ve lojistik maliyetlerini azaltarak pazardaki zorlukları aşmalarına ve risklerini azaltmalarına destek oluyor. Türkiye’deki faaliyetlerine Intertek Test Hizmetleri A.Ş. adıyla Kasım 1995’de başlayan firma, başlangıçta sadece tekstil - konfeksiyon sektörüne hizmet verdi. Günümüzde ise, gıda, elektrik&elektronik, otomotiv, oyuncak, kozmetik, perakende, seramik, cam, halı, boya, ambalaj, kırtasiye, deterjan gibi birçok sektöre test, gözetim, kurumsal sosyal sorumluluk (CSR) - denetim, eğitim ve belgelendirme konusunda hizmet veriyor.

 

Güvenilir ürünler için güvenilir hizmet

Intertek Türkiye Gıda Analiz Laboratuvarları, 2007 yılında Alaşehir Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nın kurulmasıyla sektöre ilk adımlarını attı. 2010 yılında İstanbul Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nın kurulması ile de laboratuvarlar grubu bugünkü halini aldı. Laboratuvarlar grubu “güvenilir ürünler için güvenilir hizmet” sloganıyla çalışmalarını sürdürüyor. Intertek Alaşehir Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkisi ve de TÜRKAK akreditasyonu ile yaş sebze ve meyve sektörüne hizmet veriyor. Laboratuvar halen hem ihracatçıya hem de bölgedeki üreticiye yönelik zirai ilaç kalıntıları (pestisit) ağırlıklı olmak üzere, ağır metal ve nitrit testlerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Alaşehir’deki laboratuvara ek olarak sektörlerin talepleri yönünde test kapsamının genişletilmesiyle sonucunda kurulan Intertek İstanbul Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkisi ile hizmete başladı. Laboratuvar, deneyimli, uzman ekibi ve teknolojik cihazlarıyla gıda katkı maddeleri testleri, ambalaj ve gıda ile temas eden malzemelerin testleri, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) testi, ağır metaller, mikrobiyoloji testleri, kalıntı testleri, pestisitler, fiziksel ve kimyasal içerik testleri, bulaşanlar, toksin testleri hizmetlerini veriyor. 2011 Aralık ayında 50 analiz metodundan TÜRKAK akreditasyon denetimini başarıyla tamamlayan laboratuvar, 2012’de TÜRKAK akreditasyonu ile hizmetlerine devam edecek.

 

Öncelik müşteri memnuniyeti

Intertek bünyesinde çalışan uzmanlar, her zaman global anlamda risk değerlendirmesi ve resmi değişiklikleri takip ederek ve test kapsamında gelişmeleri bu yönde hızla tamamlayarak müşterilerinin hizmetine sunuyor. Bu anlamda Intertek Özel Gıda Kontrol Laboratuavarı’nın bünyesinde bulunan gıda ile temas eden madde ve malzeme bölümü, bu yıl Türkiye’nin en geniş analiz kapsamına sahip akredite laboratuvarı olmayı hedefliyor ve çalışmalarına bu bağlamda yön veriyor. Küresel ağı sayesinde uluslararası veya ulusal kriz durumlarına anında müdahale ederek çözümler sunan ve müşterilerinin çözüm ortağı olan Intertek, test kapsamını her zaman yasal zorunlulukları, müşteri gereksinimlerini göz önünde bulundurarak en hızlı şekilde geliştirmeyi amaçlıyor.

 

Geniş bir alanda belgelendirme çalışmaları

Denetim ve belgelendirmede UKAS, DAKKS ve SWEDAC gibi uluslararası akreditasyonlara sahip olan Intertek, bu hizmetleri, konusunda yetkin, uluslararası onaya sahip, üretim sektöründe tecrübeli, yerli denetçi ekibiyle gerçekleştiriyor. Özellikle gıda zincirinde yer alan gıda üreticileri, toplu yemek üreticileri, katkı maddesi üreticileri, depolar, lojistik firmaları, ambalaj üreticileri, hayvan yetiştiricileri, çiftçiler, ekipman üreticileri, gıda sektörüne hizmet sağlayan firmalar, perakendeciler, gıda ithalatı ve ihracatı yapan firmalara yönelik çözümler sunan Intertek, uluslararası bir firma olmanın sağladığı ‘know-how’ı müşterileriyle de paylaşarak katma değer yaratıyor.

Intertek, firmaların kurdukları sistemin olgunluğunu değerlendirmek amacıyla talep ettikleri standarda uygun ön denetim, perakende sektörüne yönelik mağaza denetimleri, alım yaptığı tedarikçilerde standardizasyon arayan üreticiler için tedarikçi değerlendirme denetimleri, hijyen denetimleri, izlenebilirlik denetimleri, mağaza denetimleri, etiket doğrulaması yapıyor. Bu denetimler tüm seviyelerde üretim, kalite yönetim sistemi, HACCP, saha standartları, ürün koruyucu programlar, ürün ve proses kontrol, kişisel hijyen konularında detaylı değerlendirme yapılmasını sağlıyor. Intertek, denetimlerin yanı sıra, BRC-food (British Retail Consortium), BRC-IOP (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), IFS Food Defense, IFS Logistics , ISO  22000, ISO 9001, FSSC 22000/ PAS 220, GlobalGap, İyi Tarım Uygulamaları, GMP (Good Manufacturing Practises) , GCP (Good Catering Practises), GHP (Good Hygiene Practises) standartlarında belgelendirme hizmeti veriyor.

Gıda sektörüne yönelik verdiği eğitimlerle Intertek, dünya genelindeki yapılanması sayesinde sahip olduğu bilgi birikimini firmalarla paylaşıyor ve gıda güvenliği ile sistem bilincinin firmalarda yerleşmesini sağlıyor. Belgelendirmesini yaptığı standartların tümüyle ilgili bilinçlendirme, iç denetçi ve baş denetçi eğitimleri veriyor. Bu eğitimler genel katılıma açık ya da kuruluş içi olarak iki şekilde organize ediliyor. Kuruluş içi eğitimlerde içerik firmanın talepleri göz önünde bulundurularak revize edilebiliyor.