Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sinanson süt analiz sistemlerinde standartları belirliyor

Laboratuvar cihazları ve ekipmanları konusunda 18 yıldır başarıyla çalışmalarını sürdüren Sinanson Labmarket, süt analiz sistemleri geniş ürün gamıyla hizmet veriyor. Firma Ortağı Serdar Elmadağlı, tüm amaçlarının gıda güvenliği ve insan sağlığına katkıda bulunmak olduğunu söylüyor.
 




SinansonSinanson Labmarket’i kısaca tanıtarak günümüzde sektördeki yerini ve faaliyetlerini paylaşabilir misiniz? Hedef kitlenizden de bahsedebilir misiniz?
Firmamız, kuruluşundan itibaren bir laboratuvarın tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve tedarik etmek üzere çalışmaktadır. 1970’li yıllarda kuruluşun başında bulunan Sayın Sinan Ertik ilaç sanayi kökenli olduğu için önce ilaç fabrikalarına, daha sonra sanayi geliştikçe gıda, otomotiv, galvano, metal kaplama sanayi ve üniversite/eğitim alanlarına laboratuvar sarf malzemeleri, cihaz ve kimyasallarınını satışını, ithalatı ve ihracatını yapmaktayız. Günümüzde her sektörde ayrı ayrı tedarikçiler arttıkça ve buna bağlı olarak firma sayıları çoğaldıkça, esas konumuz olan süt & süt ürünleri ve gıda işletmelerinin ihtiyacı olan analiz ekipmanları üzerine yöneldik. Laboratuvar ve kimya malzemeleri satan bir firma olduğumuz için bu konuya hitap eden satış kadromuzda kimyager, biyolog, veteriner, gıda ve kimya mühendisi ve cihazların teknik servisleri ile ilgili olarak elektronik ve elektrik mezunlarından oluşan bir ekibimiz var.
 
Zengin ürün yelpazesi
Başta süt ve süt ürünleri analizlerinde olmak üzere gıda ve içeceklerle ilgili portföyünüzde yer alan ürünlerinizden söz eder misiniz?
Süt ve süt ürünleri analizlerinin yanı sıra aslında gıda ve içecek sektörü içinde ve neredeyse tüm yapılması gereken analizlere ait malzeme satışımız var. Türkiye şartlarında hızlı ticaret yapmak için en önemli parametre stok tutmaktır. Biz de bu sebeple laboratuvar araç gereçlerinin önemli bir kısmını stok tutup günlük sevkiyatlarımızı yapmaktayız. Bunlar laboratuvarlarda kullanılan kimyasal reaktifler ve belirteçler, cam plastik sarflar ve termometre, ph metre, refraktometre, spektrofotometre, hızlı süt analiz cihazları, nem tayin cihazı, terazi gibi cihazlardır. Yıllardır temsilciliğini sürdürdüğümüz Alman Funke Gerber sadece süt ve süt ürünleri analiz ekipmanları üzerine yoğunlaşmış bir firma. Şu an 130 sayfalık kataloğundaki tüm ürünlerini bazısından 1 tane, bazısından 1000 tane olacak şekilde stoğumuzda tutuyoruz. 
 
Sektörün süt kabulünde kullandığı Milkotester hızlı süt analiz cihazı başarılı ve doğru sonuçlar vermesi bakımından çok tutuldu. Biz de bu markanın ürünlerine önem veriyoruz, her fırsatta tanıtım ve müşteri ziyaretleriyle sonuçların tutarlılığına tanık oluyoruz. Pazarda önemli bir satış payına sahip olduğumuz ph metre konusunda çok seçenekli farklı sektörlerin ihtiyaçını tamamiyle karşılayan XS Instruments İtalyan firması ile birçok üreticinin doğru ölçüm sorununu ortadan kaldırdık.  Artık kullanıcılar, karar vericiler gönül rahatlığıyla kesin doğru sonuçlar alıp gündelik işlerine devam etmektedir. Kendi soyadımızı verdiğimiz Ertick Scientific and Instruments ile herhangi bir laboratuvarın tüm cihaz ve sarf ihtiyaçlarını farklı ülkelerden ithalat yaparak karşılamaktayız. 
 
“Mikrobiyoloji üzerine yoğunlaştık”
Gıda laboratuvarlarına sunduğunuz diğer ürünleriniz ve hizmetleriniz nelerdir?
Gıda laboratuvarlarına kimyasal, fiziksel ve biyolojik testlerin tedariğinin yanı sıra bizim için en önemli konu gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından firmaların kaliteli ürün üretmesidir. Bunun için mikrobiyoloji konusuna son yıllarda büyük önem ve destek veriyoruz. Bunun için birçok yurtdışı firma ziyareti yaptık ve Italyan Biolife mikrobiyoloji firmasının ürünleriyle ilgili Türkiye’de hizmet vermeye başladık. Bu firma İtalya’nın önemli mikrobiyoloji kültür besiyeri, doğrulama kitleri ve hazır petri üreticisi. Bu tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde biz de Türkiye’deki müşterilerimize çok faydalı bilgileri ve uygulama notlarını ulaştırdık. Şu an mikrobiyoloji kültür besiyerleri stok çeşitlerimiz gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum müşteri siparişlerini anında teslim etmek anlamına geliyor.
 
“Yeni ürünlerimizin satışına başlıyoruz”
Bu yıl içinde süt ve süt ürünlerinde pazara hangi yenilikleri sunmaya başladınız/sunmayı hedefliyorsunuz? 
Artık gündelik hayatımızdaki cihazlar gibi kullanım panelleri de akıllı olmaya başladı. Dokunmatik ekran ve hafıza seçenekleri ile birlikte mühendisin, teknisyenin kayıt tutması ve rapor hazırlaması çok hızlandı. Dokunmatik ekranla ve tek tuşla program hafızası çağrılıp hemen analizine geçilebiliyor. Bu kullanıcıya vakit kazandırıyor, hata yapma olasılığı ortadan kalkıyor. Ben de Sevgili Gıda Teknolojisi Dergisi okuyucularına mümkün olduğu kadar yeni teknolojiye sahip cihazları satın almalarını tavsiye ederim. Analiz cihazlarının ömürleri en az 10 yıldır. O yüzden satın alındığında uzun yıllar kullanılıyor. Satın alırken az bir farklı yeni teknoloji kullanım panelinin alınmasının kullanıcıya büyük faydaları oluyor. Eskiden yazıcıdan çıktı alınması ve hafızaya kayıt alma sistemleri çok pahalı opsiyon aksesuarlar iken şimdi bu dokunmatik ekran lcd kullanım panelleri ile standart hale geliyor. Yeni modelleri çıkan süt analiz cihazları, kuru madde tayin cihazı ve somatik hücre tespit cihazlarının 2017 yılında tanıtımını ve satışını yapacağız.
 
Süt ve süt ürünleri gibi çabuk bozulabilen ürünlerin analizlerini yapan cihazlar tercih edilirken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Analiz yapan cihazlar kabiliyetine göre portatif taşınabilir ve laboratuvar ortamında kullanılan masa tipi cihazlar olarak ayrılıyor. Portatif taşınabilir cihazlar çok hızlı sonuç verdikleri için doğruluk masa tiplerine göre bir alt kademede ama taşınabilir olduğu ve anında kullanıcıya sonuç verdiği için vazgeçilmez cihazlardır. Masa tipleri laboratuvar ortamında kullanıldıkları için ölçümler daha tutarlı ve doğrudur. Bu sebeple de AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları tarafından tercih ediliyor. 
 
Kısa ve uzun vadede firmanızın hedefleri ve yeni yatırımları neler olacak?
Firmamız gıda ve sanayi sektörü dışında ilaç, metal galvano, tekstil, üniversite ve resmi kuruluşların laboratuvar ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Hedeflerimiz, bütün sektörlerde ortak kullanılan analiz ekipmanlarının satışını yapmak. Depolama alanımız yeterli gelmiyordu, İstanbul – İkitelli’de anlaşmalı olduğumuz S Sistem Lojistik firmasıyla depolama alanımızı 5 bin metrekareye çıkardık. Özel Akademi işbirliği ile isteyen kuruluşlara ve yeni mezunlara bir gıda laboratuvarının çalışması, hangi analizleri nasıl yaptığı gibi konularda bilgi ve eğitimlerini vermek için bir hedef belirledik. LABSIAD Derneği ile de her sektör için geçerli laboratuvar malzemeleri satan firmaların mesleki yeterliliklerinin nasıl olması, ne gibi eğitimlerin alınması şeklinde konuların planlamasını yapmaktayız. 
 
Neden analiz yapmak zorunda kalıyoruz? 
Ülkemizde süt ve süt ürünlerinin analizinde yaşanan başlıca sorunlardan bahsedebilir misiniz? 
Süt ve süt ürünlerinde analiz yapılmasından değil, “neden analiz yapmak zorunda kalıyoruz?” o soruna dikkat çekmek isterim. Yem fiyat yüksekliğinden dolayı süt üreticilerinin kazançlarının azaldığını herkes biliyor. Alım yapan işletmelerde süt ücretlerinde taahhüt ettikleri zamanda zam yapılmadı. Şu anda hala zam yapıldı mı bilgim yok. Kaliteli süte bir miktar yüksek ücret verileceği söylendi sadece. Durum böyle olunca süte su ve yabancı madde katkısı ve olmaması gereken yabancı maddelerin karıştırılması çok üzücü. Biz firmadaki ekibimiz sayesinde anında uygun tağşiş test kitlerini üretiyoruz ve gerekirse 5-10 parametreli taşınabilir test kitleri haline getiriyoruz. Günlük rutin analizlerde cihazların artık teknolojisi gelişerek detaylanıyor, kullanıcıların sorunlarını azaltıyor.