Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Spektrotek laboratuvarların vazgeçilmez çözüm ortağı olma hedefinde

Laboratuvarlara yönelik analiz cihazları ve sarf malzemelerinin satışını yapan Spektrotek, alanında dünyaca tanınan firmaların distribütörlüğünü yapıyor. En kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla laboratuarlara ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Spektrotek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Parlar, orta ve uzun vadede tüm laboratuvarların vazgeçilmez çözüm ortağı haline gelmek istediklerini söylüyor.




aydin_parlar_spektrotekSpektrotek A.Ş.’nin kuruluşunu ve gelişim sürecini anlatır mısınız?
Firmamız, 2010 yılında daha önce analitik cihazlar sektöründe değişik görevler yapan bir grup profesyonel tarafından Spektrotek Laboratuvar Cihazları Pazarlama Proje ve Danışmanlık Ltd. Şti. adı altında İstanbul’da kuruldu. Spektrotek, sektördeki pek çok firmanın aksine her cihazı satmaya çalışmak yerine teknolojinin gittiği yön olan kütle spektrometre cihazları ve ilgili ürünler konusunda uzmanlaşmayı seçmiştir. Kurucu ekip olarak daha önce sektördeki önemli firmalardan birinde yürüttüğümüz AB Sciex (Applied Biosystems) ürün yönetimimizi Spektrotek bünyesine de tek yetkili temsilci sıfatıyla katarak organizasyonel yapılanmamızı bunun üstüne inşa ettik. Analitik cihazlar sektöründe teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı LCMSMS, MALDI TOF ve HR QTOF cihazları konusunda uzmanlaşırken, teknik kadromuzun oluşturulması konusunda da yoğun emek harcadık. Laboratuvar cihazları sektöründe en önemli faktörün satış sonrası teknik destek olduğunun farkında olarak yeni mezun mühendisler yerine değişik kurum ve kuruluş laboratuvarlarından çok tecrübeli uzmanları bünyemize kattık. Teknik kadromuzun  %44’ü üniversite yüksek öğrenim (kimya, biyoloji, ziraat müh.), %33’ü yüksek lisans (Organik kimya, çevre müh., analitik kimya), %23’ü doktora (analitik kimya, toksikoloji) derecelerine sahip olup, uzmanlarımız ismi çok iyi bilinen ulusal ve uluslararası pek çok laboratuvarda, cihaz kullanımı, metot geliştirme vb. gibi konularda uzun yıllara dayanan tecrübelere sahiptir. Bununla birlikte, tüm teknik kadromuz temsilcisi olduğumuz üreticilerimizin Türkiye’de sıklıkla  ya da dönem dönem yurtdışındaki üretim sahaları / araştırma laboratuvarlarında uzun soluklu eğitimler alarak sınav süreçlerinin ardından sertifakalandırılmışlardır.
Spektrotek olarak kalitenin belgelendirilmesi gerektiğini düşünerek, temsilciliğini yaptığımız üreticilerimizi her sene satış sonrası teknik destek bölümümüzü denetlemesi konusunda davet ediyoruz. Bu kapsamda teknik kadromuzun yeterliliği, teknik ekipmanların yeterliliği ve kalibrasyonları, gerekli yedek parçaların stoklu tutulması vb. konular incelenerek üretici teknik destek yeterlilik belgelerimizi yeniliyoruz. Bununla birlikte firmamız TS 13201 ve TS 12426 Standartları açısından her yıl denetlenerek TSE ‘Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi’ alıyor. Firmamız aynı şekilde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından da ‘Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi’ açısından denetlemeye tabidir.
Kalite ve kurumsallaşma firmamızın önüne koyduğumuz iki önemli hedeftir ve sürekli iyileştirmeler yapılması ön planda tutulmaktadır. Bu kapsamda firmamız yapılanmasına ve kurumsallaşmasına devam ediyor. 17 Ocak 2013 itibariyle Spektrotek Laboratuvar Cihazları Pazarlama Proje ve Danışmanlık Ltd. Şti. nevi değişikliği gerçekleştirerek Spektrotek A.Ş.’ye dönüştü. Spektrotek, kurumsallaşma ve büyümesine devam etmekte, LCMSMS sektöründeki liderliğini bir yandan pekiştirirken, bir yandan da sektöre uzun yıllar hizmet verecek lider firma olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

AB SCIEX VE LCMSMS TEKNOLOJİLERİNDE UZMANIZ
Spektrotek’in laboratuvarlara sunduğu cihaz ve hizmetler nelerdir?
Spektrotek, 1979 yılında ilk Triple Quadrupol kütle spektrometreyi geliştirerek 1985’te ticari olarak piyasaya sürmüş, 30 yılı aşkın süredir sadece kütle spektrotmetreler konusunda çalışan ve %50’nin üstünde market payı ile dünya liderliğini elinde bulunduran ABD’li AB Sciex firmasının Türkiye, Azerbaycan ve Kıbrıs tek yetkili distribütörüdür. AB Sciex’in firmamızın amiral gemisi olduğunu söyleyebiliriz. AB Sciex ABD’nin en büyük teknoloji şirketlerinden Danaher çatısı altında bulunmakta olup, Leica, Beckman Coulter, Hach gibi laboratuvarların önemli çözüm ortaklarından olan üreticilerle bir grup şirketidir. Ayrıca AB Sciex, 2010 yılında yine Amerikalı önemli HPLC üreticilerinden Eksigent’i alarak bünyesine katmış ve bu sayede kütle spektrometre cihazları ile birlikte en teknolojik ön ayırım sistemleri olan Nano, Micro ve High Flow sıvı kromatografi ürünlerini de pörtföyüne eklemiştir.
Spektrotek olarak bahsettiğimiz gibi amiral gemimiz olan AB Sciex ve LCMSMS teknolojileri konusunda özelleşmiş ve uzman bir grubuz. Bununla birlikte laboratuvarlar elbette tam çözüm arayışındalar. Bu sebeple UHPLC alanında Eksigent, kütle spektrometreler konusunda AB Sciex, sistemlerin gerekli saflık ve akışta gaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Peak Scientific firmalarının temsilciliğini yapıyoruz. Hollandalı üretici olan Spark Holland firmasının kompleks analizler ve kirli matriksler için sunduğu Online-SPE sistemleri de yine tek temsilci olarak sağladığımız ürünler arasında bulunuyor.
Laboratuvar sarfları da firmamızın sağladığı önemli ürünlerden. En kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla laboratuvarlarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda yine global üreticilerden Bonna-Agela ile SPE (Katı Faz Ekstraksiyon) ürünlerinden HPLC/GC kolonlarına, vakum süzme düzeneklerinden flash kromatografi saflaştırma tekniklerine kadar pek çok ürünü laboratuvarlara sunabiliyoruz. Bir Spektrotek markası olan ChromXpert ile OEM üretimini yaptırdığımız kalitesi sertifikalı vialler, şırınga ucu filtreler, membran filtreler ile birlikte laboratuvarın ihtiyacı olan tüm sarf malzemelerini uygun şartlarla temin ediyoruz. Ayrıca kullanıcılar www.chromxpert.com üstünden sarf malzemeler için üye olarak indirimli fiyatlar alabiliyor ve elektronik alışveriş yapabiliyorlar.
Laboratuvarlar için önemli konulardan biri de akreditasyon ve kalitedir. Spektrotek bünyesinde bulundurduğu akreditasyon uzmanları ile ISO/IEC 17025 ve ISO 15189 kalite yönetim sistemleri konusunda laboratuvarlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri de sunuyor.

GENİŞ KAPSAMDA HİZMET VERİYORUZ
Firma olarak nerelere hizmet veriyorsunuz? Gıda Laboratuvarları sizden hangi konularda çözümler temin etmektedir?
Spektrotek pek çok değişik alanda hizmet vermektedir. Klinik biyokimya, yaşam bilimleri araştırmaları, halk sağlığı, ilaç, çevre ve gıda sağladığımız sistemlerin başlıca kullanım alanlarıdır. Bu kapsamda Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri, TÜBİTAK, Adli Tıp, üniversite merkez araştırma laboratuvarları, Halk Sağlığı Laboratuvar Müdürlükleri ve özel gıda, çevre ve biyokimya laboratuvarlarında teknolojimiz kullanılmakta ve uzman kadromuzca optimize edilmiş metotlarla laboratuvarlar güvenilir sonuçlar üretmektedir.
Günümüzde gıda laboratuvarlarının talepleri, daha çok analitin daha kısa zamanda, daha az numune hazırlığı ile analiz başına maliyeti mümkün olduğunca düşürürken rapor güvenliğini artıran analizlerdir. Bu kapsamda LCMSMS sistemleri ‘Gold Standard’ haline gelmiştir. AB Sciex 30 yılı aşkın tecrübesinin özellikle hazır metotlar ve kolay çözümler geliştirmek konusunda özenle kullanıyor. Gıda güvenliğinde 500’den fazla pestisit, 160’tan fazla veteriner ilaç, 240’tan fazla mikotoksin başta olmak üzere PAH, akrilamid, azoboyarlar, tatlandırıcılar, fenolik bileşikler, melamin ve siyanurik asit gibi birbirinden önemli konularda hazır ve hemen uygulanabilir metotlarla laboratuvarlara hızlı ve güvenilir çözümler sunmaktayız.
AB Sciex ile sunduğumuz çözümlerden patentli ve başka firmalar tarafından sağlanamayan QTrap teknolojisi, özellikle güvenilir raporlar üretmek ve diğer laboratuvarların kapasite olarak öne geçmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Zira aynı numune enjesiyonun hem tarama/tanımlama çalışması ve Enhanced Spectral Library ile çakıştırarak konfirmasyon hem de en az normal LCMSMSler kadar hassas miktar tayini ile aynı analiz maliyeti ile çok daha güvenli sonuçlar üretiliyor. Bu sebeple, Amerikan FDA (İlaç ve Gıda Dairesi), Rusya Referans Gıda Laboratuvarı ve Avrupa’nın pek çok önemli laboratuvarı QTrap teknolojisini seçmiştir. Yüksek rezolüsyonlu QTOF sistemlerimiz ile gıdalardaki hiç bilinmeyen bileşiklerin tanımlanması çalışmaları da Türkiye’den ilgi gören uygulamalardan olmaya başlamıştır.

DÜNYADAKİ EN BAŞARILI DİSTRİBÜTÖR FİRMA SEÇİLDİK
Son olarak kısa ve uzun vadeli hedef ve projelerinizden söz eder misiniz?
Spektrotek, analitik cihaz satışında kısa sürede önemli bir firma haline gelmiş, LCMSMS teknolojileri konusunda da liderliğini geliştirerek sürdürmüştür. 2011 yılında AB Sciex’ten dünya çapında aldığımız başarı ödülünün ardından 2012 yılında da %207 gibi olağanüstü bir büyüme yüzdesiyle dünyadaki en başarılı distribütör firma seçildik. Amacımız daha önce de belirttiğim gibi kurumsallaşma ve sürekli gelişimi esas alarak yapılanmamızı kusursuza yaklaştırmak ve satış sonrası teknik destek hizmet kalitemizi koruyarak geliştirmek ve büyüme oranlarımızı sürekli kılmaktır. Bizimle çalışan laboratuarlar, gösterdiğimiz amatör heyecanı ve profesyonel yaklaşımı özellikle beğeniyorlar. Biz de heyecanımızı kaybetmeden uzmanlığımızı artırmak istiyoruz. AB Sciex’te ve diğer temsilciliklerimizde göstermiş olduğumuz başarıları gören bazı diğer üreticiler de bizlerle iletişime geçerek çalışma talebinde bulunuyorlar.
Ancak Spektrotek olarak başlangıçta kendimize koyduğumuz hedef olan bir konuda uzmanlaşmış ve profesyonel ekip olma isteğiyle temsilciliklerimizi de ince eleyip sık dokuyoruz. Kontrollü büyüme göstermek istiyoruz. İstanbul merkez ofisimizin yanı sıra Ankara ve İzmir bölgesinde de uzman arkadaşlarımız şu anda görev almakta. Bölge bayilerimiz ile de müşterilerimiz ile doğrudan temas halindeyiz.
Orta ve uzun vadede başarı ve büyümemizi koruyarak, teknik uzman kadromuzu genişletmek ve uzmanlık alanımız olan konuda tüm laboratuvarların vazgeçilmez çözüm ortağı haline gelmek gibi bir hedefimiz mevcut. Müşterilerimizin geri dönüşleri ile edindiğimiz özgüven ve kendimize olan inancımız, işimize olan bağlılık ve sevgimizle bunu da kaçınılmaz olarak başarılacak bir hedef olarak görüyoruz.
GIDA LABORATUVARLARIMIZ ULUSLARARASI STANDARTLARI YAKALADI
Türkiye’nin gıda üretimi anlamında çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Aydın Parlar, ihraç edilen gıda ve tarım ürünlerinde denetim ve analizlere özellikle önem verildiği için gıda analiz laboratuvarlarının dünya standartlarını yakaladığını ifade ediyor. Avrupa Birliği müzakere sürecinin tetiklediği yeni regülasyonlar ve laboratuvarların vizyonundaki gelişmelerle olması gereken yerlere yaklaşıldığını kaydeden Parlar söyle devam ediyor: “Kısmi analizlerden tam kapsamlı analizleri gerçekleştirebilen gıda laboratuvarlarına dönüyoruz. Dünyada gıda laboratuvarlarının olmazsa olmazı olan LCMSMSler de artık tüm laboratuvarlarda yerini alıyor. Ben özellikle bunu bir turnusol kağıdı olarak görüyorum. Zira ilk yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen kattığı yeni yüzlerce analiz parametresi ve rapor güvenliği ile laboratuvarlar artık orta vadede geri dönüşü olan LCMSMSler’e yatırım yapıyorlar. Bu da hem gıda laboratuvarlarını ayrı ve ileri bir noktaya taşıyor hem de laboratuvar açısından yeni bir vizyon ortaya koyuyor.”