Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Altıparmak hijyen ve gıda güvenliği sürecini otomatikleştirecek

Bal sektörünün önemli aktörlerinden biri olan Altıparmak Gıda, yapımı devam eden yeni tesisinin faaliyete başlamasıyla birlikle analiz ve paketleme süreçlerini daha entegre ve güçlü kılmayı hedefliyor. Altıparmak Gıda AR-GE ve Kalite Direktörü Aslı Elif Sunay, “Yeni tesisimize taşındığımızda kalite kontrol sistemlerimizi daha da otomatik hale getireceğiz. Üretim hattı sayısı ve çalışma alanlarındaki artış nedeniyle de manuel temizlik yerine otomatik temizlik sistemleri daha etkin olacak” dedi. 




altıparmakAltıparmak Gıda olarak piyasaya sunduğunuz ürün çeşitliliğiniz, markalarınız, pazar payınız, günlük ve aylık üretim hacminiz hakkında bilgi verir misiniz?
Altıparmak Gıda olarak, Türk bal sektörünün öncüsü kimliğimiz ile sektörde 32’inci yılımızdayız. Bünyemizdeki Balparmak, Binbirçiçek ve Balkovan markalarımızla doğal ve saf balı tüketicilerimize sunuyoruz. En büyük gücümüz ise; 26 yıl boyunca kesintisiz yatırım yaptığımız AR-GE altyapımız. Türkiye’nin tek, Avrupa’nın en kapsamlı 4 eşdeğer bal ihtisas laboratuvarı arasında yer alan AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarımızda balda toplam 65 parametrede analiz gerçekleştirebiliyor, tabir yerindeyse balın soyağacını çıkartıyoruz. Duyusal, kimyasal, analitik, mikroskobik ve mikrobiyolojik yöntemlerle farklı özelliklerin incelenebildiği laboratuvarımızda, modern teknoloji ve yüksek kapasite ile hassas analizler yapılıyor. Bu modern laboratuvarda elde edilen neticeler gıda ve ziraat mühendisleri, kimyager, biyolog ve teknikerlerden oluşan toplam 15 kişilik, yurtdışında eğitim almış uzman kadromuz tarafından yorumlanıyor ve raporlanıyor.
2011 verilerine göre Türkiye paketli bal pazarında %57’lik pay ile açık ara lider konumdayız. Yıllık satış hacmimiz 6 bin ton. Küresel marka olmak için ihtiyacımız olan altyapının hazırlıklarına 2012’nin başında başladık. Bu yönde; Çekmeköy’deki tesisimizde kapsamlı bir yatırıma imza attık. Maliyeti yaklaşık 30 milyon TL olan bu yatırım, küresel marka olma vizyonumuz doğrultusunda önemli bir adım olma niteliği taşıyor Yeni tesisimiz ile depolamadan, analiz ve paketleme süreçlerimizi daha entegre ve güçlü kılacağız. Bu yeni yatırım ile istihdam kapasitemiz de %30 artacak.

ANALİZ HER AŞAMADA ÖN PLANDA
Üretim sürecinde kullanmakta olduğunuz hammaddelerin fabrikalarınıza girişinden üretime kadar devam eden süreçte uyguladığınız hijyen standartlarınızdan bahseder misiniz?
Altıparmak Gıda olarak ülkemizin hemen her bölgesinden bal satın alıyoruz. Ballar tesisimize gelmeden önce tedarikçilerimiz ve arıcılardan ürünü temsil edecek ön numuneler istiyoruz. Gelen ön numuneleri uluslararası akredite laboratuvarımızda, bala herhangi bir şurup katılıp katılmadığı, arıya şeker şurubu yedirilip yedirilmediği ve balda ilaç kalıntısı olup olmadığını anlamak için analizlere tabi tutuyoruz. Yapılan tüm analizler sonucu tamamen doğal ve sağlıklı olduğu tespit edilen balların tesisimize sevk edilmesini istiyoruz. Tesisimize gelen ballar, kabul sırasında tekrar her tenekeden tek tek numune alınarak analize tabi tutuluyor, Uygun bulunan balların satın alması gerçekleştiriliyor, uygun olmayan ürünler ise iade ediliyor.
Satın aldığımız balları, yarı mamul ve ürün haline getirdikten sonra da analize tabi tutuyoruz. Her numunede 65 parametrede analiz yapıyoruz. Dört kademede yaptığımız kontroller sayesinde güvenliğinden emin olduğumuz doğal ve saf balları tüketicilerimize sunuyoruz. Tüketicilerimiz istedikleri zaman satın aldıkları ürünün parti numarasını internet sayfalarımızdaki arayüze girip o partiye ait analiz raporuna ulaşabiliyor.

GIDA İŞLETMELERİNDE UYULMASI GEREKEN HİJYEN KURALLARINI UYGULUYORUZ
Balın üretim sürecinde gıda güvenilirliğinin ve hijyenin sağlanması için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Bütün gıda işletmelerinde uyulması gereken genel hijyen kurallarının bal ambalajlama tesislerinde de uygulanması gerekiyor. Bunlara ek olarak; bal sezonluk bir ürün olduğu için depolama sırasında gıdaya uygun kaplarda ve uygun sıcaklıkta saklanması ürünün özelliklerini koruması için çok önemlidir. Oda sıcaklığından daha yüksek sıcaklıkta uzun süre bırakılan ürünler özelliklerini, yani sağlığa faydalarını kaybetmeye başlar.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tağşiş yaptığı gerekçesiyle aralarında bal üreticilerinin de olduğu pek çok firmayı teşhir ediyor. Bu süreç, üretim sürecinizde hijyeni sağlamaya yönelik çalışmalarınızda herhangi bir değişikliğe yol açtı mı?
Altıparmak Gıda olarak; her zaman yasal gerekliliklerden fazlasını gerçekleştirdiğimiz için Bakanlığımızın hassas adımları sonrasında herhangi bir değişiklik yapmamız gerekmedi. Balda yapılan hilelerin tüketici tarafından anlaşılması mümkün olmadığı için, bu şekilde yapılan kontroller sektördeki haksız rekabetin önlenmesi açısından çok önemlidir.

HİJYEN UYGULAMALARINDA BAŞARILI OLAN PERSONELİMİZİ ÖDÜLLENDİRİYORUZ
Hijyen standartlarının sağlıklı uygulanması adına çalışanlarınıza yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Bunlar için yıllık bütçenizden ne kadarlık bir kaynak ayırıyorsunuz?
Öncelikle personelimizi hijyen uygulamaları konusunda bilinçlendirmek için yoğun olarak eğitim çalışmaları yapıyoruz. İlk işe başlayan personel, gıda işletmesinde olması gereken kurallar doğrultusunda yoğun hijyen eğitiminden geçiriliyor. Sonrasında da sürekli güncelleme eğitimleri yapıyoruz. Üretim alanında belirlenen hijyen kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol ediyoruz. Kontroller sırasında personelin ellerinden ve makine yüzeylerinden mikrobiyolojik örnekler alarak temizliğini kontrol ediyoruz. Bu doğrultuda hijyen ve iş güvenliği uygulamaları konusunda işletmemizde uyguladığımız bir ödül sistemimiz var. Aylık değerlendirme sonrasında personel belirlenen hedefine ulaştığında ödüllendiriyoruz. Bu uygulama sayesinde personelimiz hijyen ve iş güvenliği uygulamalarına daha da özen gösteriyor.
Üretim tesislerinizde hijyenin sağlanabilmesi adına yaptığınız ve yapmayı planladığınız yatırımlarınızdan bahseder misiniz?       
İnşaatı süratle devam eden yeni tesisimize taşındığımızda kalite kontrol sistemlerimizi daha da otomatik hale getireceğiz. Bu kapsamda ürün ve ambalajda olabilecek hataları optik olarak fark edip sistemden otomatik ayıran kamera sistemlerini daha aktif olarak kullanacağız. Üretim hattı sayısı ve çalışma alanlarındaki artış nedeniyle manuel temizlik yerine otomatik temizlik sistemleri daha etkin olacak. Yer temizliği için kullanılan makine sayısı artırılacak. Personelin soyunma odasından başka bölüme uğramadan doğrudan kendi çalışma alanına gidebileceği geçiş alanları oluşturulacak. Ayrıca üretim girişlerine hijyen kabinleri yerleştirilecek. Yeni tesisle birlikte depo alanları da genişleyecek. Adresleme sistemine geçilecek. Böylece temizlik faaliyetleri çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilecek.

Lojistik aşamalarda da hijyene önem veriyoruz
Ürünlerini kendi araçları ve anlaşmalı lojistik firması aracılığıyla sevk ettiklerini belirten Altıparmak Gıda AR-GE ve Kalite Direktörü Aslı Elif Sunay, lojistik firmasıyla yaptıkları anlaşmaya göre, araçların taşıması gereken özellikleri, transfer noktalarının hijyen ve sıcaklık koşullarını, transfer araçlarının özelliklerini ayrıntılı olarak belirlediklerini ifade etti. Bu doğrultuda belirli periyotlarda lojistik firmasını denetleyerek sevkiyat koşullarının sözleşmeye uygunluğunu kontrol ettiklerini anlatan Sunay, “Yeni pazara sunduğumuz arı ürünleri karışımlarından oluşan Balparmak Apitera Serisi’nin soğuk zincirde sevkiyatını kendi araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. Araçlarımızda sürekli olarak sıcaklık kontrolü yapıyoruz. Sıcaklık değerleri istenilen sınırların dışına çıktığında alarm sistemi araç nerede olursa olsun bize bilgi veriyor. Böylece ürünlerimizin her zaman güvende olmasını sağlıyoruz” diye konuştu.