Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Hijyen denilince Pro-Tek akla gelecek

Personel hijyeni için gerekli tüm ekipmanların yanı sıra, her türlü özel imalat paslanmaz ekipmanlar, araç dezenfeksiyon üniteleri üreten Pro-Tek Hijyen 19 yıldır hizmet veriyor. “Hijyene ihtiyaç duyulan tüm sektörlere hitap etmekteyiz” diyen Pro-Tek Hijyen Ortağı Ahmet Vural ile sektörü ve faaliyetlerini konuştuk.




Pro-Tek hijyenPro-Tek’in kuruluş ile ilgili bilgi vererek ürünlerinden söz eder misiniz?
Firmamız 2000 yılında kurulmuştur. Çevre sağlığı konusunda sektöre adım atarak, müşteri istekleri doğrultusunda hijyen sektörüne yönelmiştir. 2007 yılında Bursa şubemiz açılmıştır. Bu süre içerisinde Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarında gerekli güven ortamını oluşturarak, 19 yılda sektörün önemli firmaları arasına girmeyi başarmıştır.  Pro-Tek olarak hijyene ihtiyaç duyulan tüm sektörlere hitap etmekteyiz. Bu sektörlerden başlıcaları; Gıda, ambalaj, hastane ve otellerdir. Personel hijyeni için gerekli tüm ekipmanların yanı sıra, her türlü özel imalat paslanmaz ekipmanlar, hava duşu ve araç dezenfeksiyon üniteleri de ürün çeşitlerimiz içerisindedir. Gelişen teknolojiyi takip ederek ve müşteri talepleri doğrultusunda da ürün portföyümüzü genişletmekteyiz.
 
“Yeni projelerimiz var”
Yeni üretimlerinizden ve varsa yeni pazarlarınızdan bahseder misiniz?
Standart üretimlerimizin yanı sıra özel imalat paslanmazdan imalat için gerekli olabilecek tüm ekipmanları tasarlıyor ve üretiyoruz.  Genç, dinamik ve yaratıcı kadromuzla personel hijyenini zorunlu kılacak ekipmanlar konusunda da sürekli yenilikler yapmaktayız. Yıllardır edindiğimiz tecrübeleri, karşılaştığımız işletme sorunlarını göz önüne alarak, zaman kaybı olmadan ve personelin üretim sahasına girmeden önce yapması gerekli hijyen kurallarını uygulatabilecek zorunlu sistemleri geliştiriyoruz ve yeniliyoruz. Bunun yanı sıra sektörde firmamızı ve ekipmanlarımızı bir adım öne çıkaracak yenilikler getiriyoruz. Bu konuda hem öncü olmayı başarıyoruz hem de tercih sebebi olmayı başarmış oluyoruz. Henüz deneme aşamasındaki bazı yeni projelerimizi de yakında hayata geçireceğiz. 
 
Ürünlerinizin kullanım yaygınlığı nasıl?
Bundan 9-10 yıl öncesine kadar işletmeler için zorunlu olmadığı taktirde külfet olarak görünen sistemlerdi. Gıda sektöründe üretim kalitesinin artması, bu anlamda gıda ve gıda ambalaj firmalarının da yenilikleri takip etmeye ve sertifikasyona yönelmesi, personele bazı inisiyatiflerin bırakılmasının artık mümkün olmadığı bilincini getirdi doğrusu. Şunu söyleyebiliriz ki, son 6 yılda bir önceki senelere göre kullanım yaygınlığı azımsanamayacak derecede arttı. Bundan sonraki yıllar için öngörümüzde daha da artacak olmasıdır. 
 
Pazar payınızı artırmak amacıyla yürüttüğünüz projelerden söz eder misiniz?
Biz Pro-Tek olarak müşteri memnuniyetini her zaman önceliğimiz olarak benimsedik. Kaliteden ödün vermeden fiyatlarımızla da tercih sebebi olduk. Bizimle çalışan firmalar her yeni işletmesinde veya işletmelerine yeni ihtiyaçları olduğunda yine bizi tercih ettiler. Müşterilerimiz yüksek oranda referans ile biz ulaşıyorlar. Bu mevcut müşteri portföyümüzün yanı sıra, bazı tanıtım araçlarını daha aktif kullanarak ve yine fuarlarla pazar payımızdaki mevcut durumu korumayı ve büyütmeyi hedefliyoruz. Yeni geliştirdiğimiz bazı ürünlerle yine ses getirmeyi de düşünüyoruz.
 
Ahmet Vural - Protek“Kaliteden hiçbir zaman ödün vermedik”
Pro-Tek Hijyen’in kalite prensipleri nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, kaliteden hiçbir zaman ödün vermedik. Bunun ilk göstergesi müşteri memnuniyeti ve referanslarımızdır. Firmamız, ISO9001-2008 belgesine sahiptir. Ayrıca ürettiğimiz tüm cihazlarımız CE Sertifikalıdır. Yerli malı üretim belgemiz mevcuttur. 
 
İhracatınızla ilgili bilgi verir misiniz?
2018 yılında önemli bazı bağlantılarla İngiltere ve Almanya’da bizim için çok önemli anlaşmalar yaptık. İhracat yaptığımız pazarlar arasında; Dubai, Suudi Arabistan, Cezayir, Katar, İskoçya, Almanya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Bulgaristan, Mısır, Litvanya, Azerbaycan, Kosova, Polonya, Macaristan, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Afganistan, İran ve Fas bulunuyor. 
 
Gıda sektöründe hijyene verilen önem nedir?  
Üretime ilk başladığımız yıllarda açıkçası hijyene verilen önemle doğru orantılı oldukça kaygılarımız vardı. Hijyene gerekli duyarlılık gösterilmiyor, zorunluluk olmadıkça gereksiz görülüyordu. Oysa ki biz ‘bu ürünler kesinlikle her işletmede kullanılmalı’ diyorduk. Bu elbette ki tüm hijyen kurallarını uygulayan işletmelerin diğer işletmelerle rekabeti pozisyonunda da oldukça üzücü bir durum. Artık işletmelerin kendi isteğine bağlı değil, zorunluluk çerçevesinde de olsa, olması gerektiği gibi artık hijyenin önemi anlaşılmıştır. Kaçınılmaz bir zorunluluk olmuştur. Üretici de artık gereken tüm hijyen kurallarını uygulamaktan kaçınmamaktadır. Bu gerçekten umut vericidir.
 
“Müşterilerimiz seçici davranmalı”
Sektörünüzde yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?
Sektörümüzde aslında yaşanan sıkıntılar, tamamen firmaların rekabet amacıyla ürettiği, sadece pazardan bir pay elde etmek için yapılan kalitesiz işlerdir. Bu konuda bizim yapabileceğimiz maalesef bir şey yok. Bu durumda dikkatli davranması gereken müşterilerimizdir. Ürünleri mukayese ederken, daha bilinçli olmaları, kimi zaman referanslar yardımı ile kimi zaman sertifikalar, kalite belgeleri yardımı ile firma hakkında bilgi sahibi olmalarını önerebiliriz. Paslanmaz ekipmanlar oldukça maliyetli ekipmanlardır, işletme bu ekipmanları yıllarca kullanmak üzere alır. Bu sebeple daha seçici davranmalarını tavsiye edebiliriz. 
 
Son olarak neler eklemek istersiniz?
Biz sektördeki 19 yıl boyunca firmaların ihtiyaçlarını karşılarken, önceliğimiz hiçbir zaman mali hesaplar olmamıştır. İşletmenin neye ihtiyacı var, bu işletmeye hangi ürün yeterli olacaktır diye düşünerek, onları da hep bu şekilde yönlendirdik. İhtiyacı olmayan ürünlere yönlendirme yapmadık. Satış sonrasında da her zaman desteklerimizle tercih sebebi olmayı başardık. Hedefimiz, hijyen denilince akla gelen ilk firma olmak. Umarız kaliteyi, hijyene ihtiyaç duyan tüm işletmelerle buluşturabiliriz.