Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Üzümü, inciri una çevirdi, yeni pazar arıyor

Denizlili üreticiler, pazar bulamadıkları ürünlerini Ar-Ge ile una çevirdi. Artık incir, üzüm ve çilek un formunda diğer sektörlerin hizmetine sunulacak. Unlar başta unlu mamuller olmak üzere çikolata, kahve, dondurma, ilaç, kozmetik ve bebek maması gibi...





incir_uzum.jpg

Pazar imkanı bulamayan sebze ve meyveler kurutulup ekonomiye kazandırılacak. Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin (ÖR-KOOP) geliştirdiği proje ile atıl kalan pek çok ürün ihracat kalemi olacak.

Nazillili girişimciler olarak yaptıkları Ar-Ge çalışmaları ile inciri, üzümü, çileği un formuna getirmeyi başardıklarını ve bu çalışmanın patentini aldıklarını belirten ÖR-KOOP Genel Müdürü Mehmet Şimşek, "Ekibimizin uzun Ar-Ge çalışmalarından sonra geliştirmiş olduğu bu ürünün dünyada ilk defa gerçekleştirildiğini tahmin ediyoruz. Elde edilen unlar başta unlu mamuller olmak üzere çikolata, kahve, dondurma, ilaç, kozmetik, enerji içecekleri, doğal şeker, aroma, bebek maması gibi bir çok kalemde üretilecek" diye konuştu. Türk meyvelerinin daha çok insan tarafından tüketilmesinin ve yenilikçi ürünlerin Türk markası ile pazarda yer almasının ülkeye prestij kazandıracağını söyleyen Mehmet Şimşek, "Ayrıca pazar imkanı bulamayan tüm meyve ve sebzeler ekonomiye kazandırılarak Birleşmiş Milletler kanalıyla açlıkla mücadelede anahtar olarak da kullanılabilir. Bu tür görüşmelerin yapılması için yetkililerden de yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Sektörle ilgili bilgiler de veren Mehmet Şimşek, "Dünyadaki sebze üretim miktarı 1 milyon ton, Türkiye'deki üretim miktarımız ise 25.8 milyon tonu buluyor. Dünyada meyve üretimi ise 600 milyon ton, Türkiye'deki rakamımız 14 milyon ton. Dünyadaki sebze ve meyve ihracat rakamından elde edilen gelir 88 milyon dolar, Türkiye'nin bu rakamdan almış olduğu pay 2.1 milyon dolardır " şeklinde konuştu.

 

İsraf önlenecek 3 kat gelir artacak

Ağırlıklı olarak tüketilen kuru meyvelerin incir, üzüm ve kayısı olduğunu anlatan Şimşek, "Türkiye'de üretilen kuru üzüm miktarı; 300 ton. Kuru kayısı 100 bin ton, kuru incir 50 bin ton. Kuru üzüm ihracatından 410 milyon dolar, kuru kayısıdan 280 milyon dolar, kuru incir ihracatından, 150 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Ülkemizde bu ana üç meyve başta olmak üzere çilek, erik, şeftali, portakal, muz gibi meyveler kurutma projeleriyle kurutulup toz haline getirildiği takdirde, israfta azalma, lojistik ve nakliyede kolaylık, istihdam sayımıza olumlu etki yaratacağız" şeklinde konuştu. Ürünlerin raf ömrünün artması, kullanım alanlarının çeşitlenmesinin göz önüne alındığında büyük bir katmadeğer yaratılacağını da kaydeden Şimşek, "Ürünleri un haline getirerek, yaklaşık 3 kat daha faza gelir gelmesini sağlayacağız" açıklamasında bulundu.

(dünya)