Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sel Sanayi’den 25 ülkeye helal gıda jelatini ihracatı

Anadolu’ya yatırıma 1984 yılında Balıkesir Gönen’deki üretim tesisleriyle başlayan Tezman Holding A.Ş. kuruluşu Sel Sanayi tarafından üretilen ve Türkiye’nin ilk helal sertifikası almış sığır jelatini Seljel markası, yalnız Türkiye’den değil, dünyanın dört bir yanından büyük talep görüyor.
 




Sel Sanayi fabrikaTezman Holding tarafından 1961 yılında, İstanbul Kağıthane’de kurulan Sel Sanayi, o yıllarda sadece teknik jelatin/tutkal üretmek üzere çalışmalarına başlamıştı. 1984 yılında üretim hattını tabakhanelere ve suya sahip olan Balıkesir, Gönen’e taşıdı. 2008 yılında Gönen tesislerine yeniden yatırım yaparak kolajen konusundaki 50 yıllık tecrübesini ve knowhow’unu kullanıp,teknik jelatin üretiminin yanı sıra, yüzde 100 sığır derisinden gıda ve farmasötik jelatin üretimine başladı. Böylelikle bir ilki gerçekleştirip Türkiye’nin ilk gıda ve farmasötikjelatin üreticisi unvanını kazanarak SelJel markasını yarattı.
 
Gıda jelâtininde ilk helal sertifikası
Sığır jelatini konusunda uzmanlığını ortaya koyan Sel Sanayi, son teknolojiyle kurduğu fabrikasında üretiminin başlamasının ardından, 2010 yılında Avrupa Birliği’ne O-E-10-0084 numarasıyla akredite olurken 2012 yılında Türk Standartları Enstitüsü’ne başvurarak TSE onaylı ilk helal sertifikasına sahip oldu. 2014 yılında ise Endonezya ve Malezya’da tanınan Helal CertificatesInstitute’den Helal Gıda belgesini aldı. Ayrıca ISO 9001, BRC V7, OHSAS 18001 kalite belgelerine sahip kuruluş olma özelliğini de taşıyor. Uluslararası gıda normlarına uygun üretimine,Balıkesir Gönen’de 25 bin metrekare üzerine inşa edilen fabrikasında, yıllık 6 bin tonu aşkın kapasitesiyle halen devam ediyor. Sel Sanayi, Seljel markasıyla üretiminin yüzde 40’ını iç piyasaya sunarken, yüzde 60’ını da başta Avrupa olmak üzere Amerika, Ortadoğu ve Asya’nın 25 ülkesine ihraç ediyor. SelJel markalı gıda jelâtinişekerleme, yumuşak şeker, marshmallow, pişirilebilir paket tatlı üreticileri arasında yer alan dünya devleri tarafından da kullanılıyor. Autodesk Inventor Professional 2019: https://abcoemstore.com/product/autodesk-inventor-professional-2019/ is high-quality 3D CAD software for designing your mechanical models, rendering and simulation.
 
2018’de 50 milyon TL yeni yatırım
2018 yılına hızlı giren Sel Sanayi,2018 ve 2019 yıllarında 50 milyon TL yeni yatırım yaparak üretim kapasitesini veistihdamını arttırmasının yanında, yine bir ilki gerçekleştirip Türkiye’de daha önce üretilmeyen yepyeni bir sektöre girmeyi de planlıyor.AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Sel Sanayi, SelJel markasının geliştirilmesi ve ürünlerini çeşitlendirilebilmesi için cirosunun yüzde 1,5’unuaraştırma ve geliştirmeye ayırıyor.
 
Jelatin nedir ve nerelerde kullanılır?
SEL Sanayi’nin ürettiği jelatin, sığır hayvanlarının derilerinden hidroliz yoluyla elde edilen saf ve doğal bir proteindir.Jelatin, günümüzde hidrokolloid (su tutucu) ailesindeki en işlevsel gıda öğesi olarak değerlendirilmektedir. Bir gıda ürünüdür ve E kodu yoktur.Eşsiz aminoasit yapısı sayesinde, gıda takviyeleri üretiminde de kullanılmaktadır. Ülkemizde gıda jelatini, ağırlıklı olarak şekerleme üretiminde jelibon, marshmallow ve toffee tarzı yumuşak şekerlemelerde kullanıldığı gibi, çeşitli süt ve et ürünlerinde, meyve sularında, şaraplarda yer alırken, ilaç sektöründe de yumuşak ve sert kapsüllerin imalinde kullanılıyor. Koruyucu katkı maddesi içermediği için E kodu da bulunmayan jelatin, hayatımızın hemen her alanında bulunuyor.
 
Tezman Holding hakkında
Temelleri 1948 yılında Selim Tezman tarafından atılan Tezman Holding A.Ş., başta kimya, gıda,farmasötik, teknik tekstil, bağlantı elemanları, inşaat ve gayrimenkul geliştirme, denizcilik, hızlı tüketim ürünleri, tarım ve sigorta sektörü gibi pek çok alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Tezman Holding A.Ş. 70 yıllık tecrübesi ile hayata geçirdiği yatırımları ile başarılı işlere imza atarak, Türk sanayisinin önemli oyuncuları arasında yer almıştır. Baba Selim Tezman’ın onursal başkan olduğu holdingde, Erol Tezmanyönetim kurulu başkanı olarak görev yaparken, Vedat Tezmanyönetim kurulu başkan yardımcısı, Ali Mergen, SelimTezman ve Ralf Tezmanda yönetim ve icra kurulu üyeleri olarak aktif görevde bulunmaktadır.