JRS’den fonksiyonel gıda üretimi için VITACEL Citrus Fiber
24/10/2025 - 13:41:00
Fibers for Life mottosu ile hayatın her alanında kullanılan bitkisel lif ürünleri sunan JRS’nin gıda ve beslenme uzman ekipleri, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak birçok yenilikçi ve maliyet düşürücü ürün ve çözüm önerileri geliştiriyor. Bu ürünlerden biri olan VITACEL® Citrus Fiber sahip olduğu özellikleriyle gıda endüstrisinde geniş bir alanda kullanılıyor.
* Bu haber, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Eylül - Ekim 2025 sayısında yayımlanmıştır.
JRS Food Ingredients, ‘Yeşil Felsefe’ olarak adlandırılan şirket felsefelerinden biri olan bitki bazlı kaynakları, bütünsel bir kullanım konseptine dayalı olarak işlevselleştirerek değer yaratmayı hedefliyor. Meyve suyu ve uçucu yağ üretiminin bir yan ürününden elde edilen VITACEL® Citrus Fiber lifiyle sürdürülebilir üretim süreci ve doğal imajına dikkat çekiyor. VITACEL® Citrus Fiber, yüzde 100 doğal olarak liften oluşan tatsız, kokusuz ve beyaz renkli toz bir ürün olup narenciye kabuklarından elde ediliyor. Güney İtalya - Rende’deki JRS Silvateam Ingredients’ın pektin fabrikasının hemen yanında bulunan son teknoloji bir üretim tesisinde üretiliyor.
VITACEL® Citrus Fiber, kullanıldığı ürünlerde lifçe zenginleştirme gibi besinsel faydaların yanı sıra tatsız ve kokusuz duyusal özellikleriyle birlikte kolay işlenebilirlik ve su tutma özelliği gibi teknolojik avantajlar sunabiliyor. Bu faydalarından dolayı süt ürünleri, et ürünleri, vegan ve vejetaryen alternatifler, unlu mamuller, sos ve içeceklerde kullanılabiliyor.
Diğer bitki bazlı liflerden farkları
Suyu bağlama ve emülsiyon stabilitesini destekleme konusundaki belirgin özellikleri VITACEL® Citrus Fiber ürününü diğer bitki bazlı liflerden ayıran temel işlevsel özellikleridir. Bu lifin yüksek devirde karıştırma yapılarak aktive edilmesi, su emme kabiliyetini artırıyor. Yiyecek ve içeceklerde viskozite ve form stabilitesi sağlarken aynı zamanda ağız hissini de geliştiriyor. Diyet lifleri çözünür ve çözünmez liflerden oluşur. VITACEL® Citrus Fiber ise çalışırken oluşturduğu üç boyutlu ağ sayesinde hidrofilik ve hidrofobik davranış göstererek su içinde yağ emülsiyonlarının stabilitesini destekliyor.
JRS Food Ingredients hakkında
J.Rettenmaier & Söhne Grubu yani kısaca JRS, merkezi Almanya’da olan 140 yılı aşkın geçmişiyle kurucu Rettenmaier ailesinin 5. kuşağı Josef Otto Rettenmaier (CEO) tarafından yönetilen bir aile şirketidir. JRS bugün dünya genelinde 90’dan fazla lokasyonunda, 3 bin 500’ü aşkın çalışanıyla 12 farklı endüstri alanında faaliyet göstermektedir. “Fibers for Life” mottosuyla yaşamın her alanında katma değerli bitkisel lifler sunuyor. Gıda alanında et sektörü başta olmak üzere fırıncılık, pastacılık, süt ve sos sektörlerine hizmet veriyor. JRS Gıda Departmanı, Dietary Fiber ve Functional Ingredient olarak iki bölümden oluşan portföyüyle dünyada bulunduğu kategorilerde lider üreticilerden biri konumunda. JRS, Türkiye pazarına uzun yıllar partnerleri üzerinden ulaşırken, pazar payını artırmak ve kullanıcılara direkt ulaşmak için stratejik bir kararla 2018 yılının haziran ayında JRS Türkiye ofisini açtı. JRS Türkiye ilaç, gıda, bitki ve hayvan besleme iş birimleri ve güçlü bir operasyon ekibiyle faaliyet gösteriyor. Geçen yıl itibariyle JRS Türkiye bazı iş birimlerinde Orta Doğu bölgesi sorumluluğunu da aldı.