Sağlıklı yaşam trendi fonksiyonel gıda bileşenlerine talebi büyütüyor
30/10/2025 - 17:04:00
Dünyada sağlıklı yaşam eğiliminin ve tüketici bilincinin yükselmesiyle birlikte fonksiyonel ve sağlık faydaları sağlayan gıda ürünlerine talep hızla artmış durumda. Son yıllarda gıda endüstrisinin bu doğrultuda Ar- Ge ve inovason yatırımlarını yoğunlaştırması fonksiyonel gıda bileşenlerinin önemini daha da artırıyor.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Eylül - Ekim 2025 sayısında yayımlanmıştır.
Dünyada gıda bileşenleri pazarı ne durumda?
Gıda bileşenleri pazarı, gıda sanayinin temel unsurlarını oluşturan ham maddeler, gıda koruyucuları ve geliştiricileri ile fonksiyonel bileşenleri kapsıyor. Bu pazar, tüketici taleplerindeki değişiklikler (örneğin temiz etiketli, bitki bazlı ve sağlıklı ürünler), nüfus artışı ve işlenmiş gıdalara olan talep nedeniyle hızla büyüyor. 2025 yılı itibarıyla küresel pazar büyüklüğü farklı piyasa araştırma luruluşlarının raporlarına göre değişkenlik gösterse de, genel olarak 350-370 milyar dolar aralığında tahmin ediliyor. Örneğin pazar araştırmalarıyla bilinen Precedence Research ve Towards FnB gibi firmaların raporlarına göre, 2025 pazar büyüklüğü 368.70 milyar dolar olarak öne çıkıyor. Bu, 2034'e kadar 567 milyar dolara ulaşması beklenen bir büyüme trendini yansıtıyor.
Büyüme dinamikleri
Tüketici eğilimleri: Temiz etiketli (clean-label), organik ve bitki bazlı ürünlere talep artışı, pazarın %5 civarında büyümesini tetikliyor.
Bölgesel dinamikler: Asya-Pasifik bölgesi (özellikle Çin ve Hindistan), nüfus ve kentleşme nedeniyle en hızlı büyüyen alan (pazarın %40'ından fazlası).
Yenilikler: 2025'te bitki bazlı vitaminler ve sürdürülebilir bileşenler gibi lansmanlar (örneğin, Louis Dreyfus Company'nin Mart 2025 lansmanı) büyümeyi destekliyor.
Bu veriler, piyasa raporlarının doğası gereği tahmini olup, ekonomik dalgalanmalara göre değişebiliyor.
Gıda bileşenlerine talep artacak
Türkiye'de gıda bileşenleri pazarı, gıda üretiminin büyümesi, ihracat artışı ve tüketici taleplerindeki değişiklikler nedeniyle hızla gelişiyor. Ancak, doğrudan gıda bileşenlerine odaklanan spesifik veriler sınırlı; bu nedenle analiz, gıda işleme ve bileşen ithalatı raporlarından derlenmektedir. 2025 itibarıyla pazar büyüklüğü güvenilir kaynaklara göre yaklaşık 1,5-2 milyar dolar aralığında tahmin ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın yurt dışı programlarından sorumlu dış ilişkiler kuruluşu USDA FAS’ın raporuna göre, Türkiye’de gıda işleme bileşenleri pazarı 2025'te 1,8 milyar dolar civarına ulaşacak. Rapora göre söz konusu bu büyümede, Türkiye'nin gıda ihracatındaki (meyve, sebze, işlenmiş ürünler) konumu ve ithalatın (AB'den sıfır gümrükle) etkisine dikkat çekiliyor.
Potansiyel ve fırsatlar
Araştırmalar Türkiye’de gıda bileşenleri pazarının büyüme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu büyümede etkili olması muhtemel faktörler ise genel olarak şunlar:
İşlenmiş ve paketli gıdalar: Dondurulmuş ürünler, atıştırmalıklar ve içeceklerde gıda bileşenlerinin kullanımı artıyor. E-ticaretin yaygınlaşması, pazar erişimini %20-30 artırabilir.
İhracat potansiyeli: Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu'ya coğrafi yakınlığıyla avantaj bir yerde. Helal sertifikalı bileşenler (bitkisel bazlı) Suriye, Türkmenistan gibi pazarlarda talep görüyor. 2025'te gıda ihracatının büyüyeceği öngörülüyor.
Yenilikçi ürünler: Doğal ve temiz etiketli gıda bileşenlerine geçiş hızlanıyor. Maya ekstraktı gibi yerel üretimler (Levex gibi girişimler) dışa bağımlılığı azaltabilir.
Fonksiyonel gıdalar neden önemli hale geldi?
Fonksiyonel gıdalar, temel beslenmenin ötesinde sağlık faydaları sağlayan (örneğin, bağışıklık güçlendirici, kalp sağlığı destekleyici veya sindirim sistemini iyileştirici) gıdaları kapsıyor. Bu pazar, tüketici sağlık bilincinin artması, yaşlanan nüfus ve önleyici sağlık trendleri nedeniyle hızla büyüyor. Yapılan araştırmalar beslenme ve gıda tercihlerinin kronik hastalıkların oluşumunda %40-60 arasında etkili olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzde tüketiciler sadece lezzetli ve doyurucu değil, aynı zamanda sağlık üzerinde olumlu etkileri olan ürünleri talep ediyor. Özellikle Covid-19 pandemisi, bu eğilimi daha da görünür hale getirdi ve bağışıklık sistemini destekleyen ürünlere olan ilgiyi artırdı. Bu durum, sağlık odaklı gıda pazarının genişlemesine ve gıda sanayinin daha stratejik bir yaklaşımla hareket etmesine zemin hazırlıyor.
Nitekim bu gerçekten yola çıkan dünya gıda endüstrisi, sağlığı destekleyen besleyici ürünlerin geliştirilmesi yönünde Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Fonksiyonel ve sağlık odaklı gıdalar, sadece temel beslenme ihtiyacını karşılamıyor, aynı zamanda vücut fonksiyonlarını iyileştiren, hastalıklardan korunmayı destekleyen ve yaşam kalitesini artıran önemli çözümler sunuyor. Dünya genelinde fonksiyonel gıda pazarının 2025 yılında 300 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de fonksiyonel gıda pazarı, artan sağlık bilinci, kronik hastalıkların yayılması ve sağlıklı beslenme trendleri nedeniyle hızla büyüyor. Ancak, global pazarla kıyaslandığında Türkiye pazarı hala gelişmekte olup, kişi başı harcama düşük seviyede. Süt ürünleri (yoğurt, ayran, kefir) en dominant segment, ardından ekmek, tahıl ve içecekler geliyor. Türkiye’de fonksiyonel gıda pazarının büyüklüğü konusunda sınırlı güncel veri mevcut; en son raporlar 2023'e dayanıyor. Enflasyon ve talep artışı dikkate alınarak, 2025 için tahmini büyüklük yaklaşık 25-30 milyar TL aralığında öngörülüyor.
Türkiye’de gıda takviyeleri sektörü potansiyelinin gerisinde
Gıda takviyeleri, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, amino asit, bitkisel ekstreler veya diğer besin öğelerini desteklemek amacıyla ağız yoluyla alınan ürünler olarak tanımlanıyor. Genellikle tablet, kapsül, toz, sıvı veya hap formunda bulunurlar. Amaçları, normal beslenme yoluyla alınamayan eksiklikleri tamamlamak, sağlığı desteklemek veya belirli durumlarda performansı artırmak (örneğin, sporcu beslenmesi). Ancak, gıda takviyeleri ilaç değildir ve hastalıkları tedavi etme amacı taşımıyor. Gıda olarak tanımlanıyor ve bu kapsamda denetleniyor. Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) verilerine göre, 2013-2025 yılları arasında takviye edici gıda sektörü çift hanelerde büyüyerek 750 milyon dolara ulaştı. Bu büyümenin arkasında 2013 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın beraber çalışarak kurguladığı güçlü denetim sistemi bulunuyor.
Bilim komitelerinin verdiği destekle ürünlerde kullanılan bileşen limitleri tanımlanarak, üretim standartları yukarı çıkartıldı. Bu yolla sektörün kalite standartları yükselerek Türkiye takviye edici gıdalarda ihracatçı ülke haline geldi. Türkiye’de kişi başı gıda takviyelerine harcanan para 7,24 dolar civarında. Bu rakam, Almanya’da 121 dolar, ABD’de ise 284 dolar. Konunun uzmanları bu farkın, hem kamuoyunda bilgi eksikliği hem de takviyelerin toplum beslenmesinde oynayabileceği önemli rollerin yeterince anlaşılmamasından kaynaklandığını belirtiyorlar.