Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Bulgur üretiminde katma değer yaratan CEREX makine teknolojileri

Mateksis Makine Proje ve Pazarlama Müdürü Aydın Gören, bulgur üretiminde kullanılan CEREX teknolojilerini ve sunduğu avantajları Gıda Teknolojisi Dergisi için yazdı.
 




BulgurBulgur, dünyada ilk işlenmiş gıda ürünlerinden biri olarak eski çağlardan beri farklı kültürler tarafından tüketilmiştir. Bulgur buğdayın temizlenmesi, yıkanması, pişirilmesi, kurutulması, tavlanması, parlatılması, sınıflandırılması ve paketlenmesi işlemlerinden geçirilerek elde edilen üründür. Türkiye nin ve Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan bulgur; Türkiye’ye Osmanlı mutfağından miras kalmış bir kültürel gıda türüdür. 
 
Bulgur üretimi ekolojik yapısı için uygun bölgelerin başında Güneydoğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bu bölgede en fazla üretimin yapıldığı şehirlerin başında ise Gaziantep gelmektedir. Ayrıca Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde bulgur üretimi yapılmaktadır. Gaziantep hem cografi işaretini alan hem de kültür mirası kabul eden ilk illerden biridir. Türkiye’de en fazla bulgur üretiminin yapıldığı şehir yine Gaziantep'tir. Ayrıca ihracatın da en fazla yapıldığı şehirdir. Yıllar önce teknolojinin ve sanayinin gelişmediği yıllarda tahta değirmenlerde bulguru yapan ve güneşin altına sererek kurutan bulgur üreticileri, bir yılda yaptıkları üretimi şimdi bir haftada yapabilecek devasa ve bir o kadar da teknolojik destekli tesislere sahipler. Peki bulgur soframıza nasıl geliyor? Şimödi size onu anlatmaya çalışacağım.
 
Bulgur üretiminde kullanılacak buğday sert buğday olarak çeşitlendirdiğimiz buğday türünden elde edilir. Buğday hasadı yapılınca üretime uygun olan ürünler üretimin yapılacağı tesise taşınır. Bu tesis içerisine alınmadan önce buğday tesisin kalite kontrol ekibi tarafından analize alınır. Analiz sonuçları ve buğday görsel yapısı üretime uygun olan araçlar tesis içerisine kabul edilir. Tesise alınan buğdaylar ürün için uygun olan siloya aktarılır. Bu işleme silolama işlemi denir, aynı tip ve kalitedeki buğdaylar tesis silolarında sınıflandırılmış olurlar. Silolara alınan buğdaylar artık üretime hazır ve uygundur anlamına geliyor. Proses gereği uygun olan silodan ürün seçilerek tesis içerisine alınır. Burada önce çöp sasöründe elenen ürün içerisinde bulunan yabancı maddeler ve uygun olmayan türdeki malzemeler ayrıştırılır. Çöp sasöründen geçen ürün içinde bulunan taşların alınması için taş makinesine aktarılır. Taş makinesinden çıkan ürün tekrardan elekten geçirilir ve burada kırık taneler ayrıştırılır. Elekten çıkan ürünler hafif taneye taşınır ve hafif tanede üretimi bozacak boş ve bozuk taneler hava yardımıyla ayrıştırılır. Hafif taneden çıkan ürünler varsa ürün içerinde arpa, tohum ve diğer yapıdaki bozuk taneleri ayrıştırmak için triyör adını verdiğimiz makineye aktarılır ve buradan çıkan ürün artık temizlenmiş ve yapısal uygunluğu bakımından bulgur olmaya hazır buğday türüdür. Yani üretime hazır temiz buğdaydır..
 
Cerex bulgur tek 1Pişirme ve kurutma ünitesi
En yüksek enerji verimliliği ve gıda güvenliğiyle şişkinlik üretmek için CEREX teknolojisiyle hazırlanmış makine sistemleri kullanılmaktadır. Enerji tasarruflu makineler hem ekonomik hem de hijyenik olması nedeniyle bulgur üretiminde yeni devrim yaratmış oluyor. Çevre dostu olan bu makineler aynı zamanda eko-ayak izinizi en aza indiriyor. Böylelikle anne babalarımızdan emanet aldığımız dünyaya sahip çıkmış oluyoruz. CEREX, enerji girişi için optimize edilmiş tam yalıtımlı ocaklarda pişen buğdaylar hem kalite hem de besin değeri olarak tüketici için vazgeçilmez bir lezzettir. CEREX'in COD kurutucuları, enerji verimliliği sağlayarak işletme için bir tasarruf mekanizması olarak çalışıyor ve rakip pazar için sizi bir adım öne taşıyor.
 
Kabuk soyma ve kırım hattı
Bu ünitede bölgenin uygun bulgur üretimini sağlamak için Mateksis Makine’nin üretimini yapmış olduğu makineler sektöre değer katmaktadır. Yöresel yapısına uygun bulgur üretebilmek için bunu uygun mekanlarda üretip moderinize yapılarak sektörün hizmetine sunulmuştur. Bu sektörde birçok lider firmaya partnerlik yapan firmamız, Türkiye içinde yöresel yapılara uygun bulgur makine ekipmanı ve proje hizmeti vermektir. Ayrıca Türkiye’nin gıda üretim merkezi olan Mersin’de sektörün öncü firması olan bir gıda üretim firmasıyla yaklaşık olarak saatlik üretimi 15 ton olan bir tesis kurulumu için görüşmeler başlatılmıştır. Şartlar uygun olunca CEREX ile Mateksis ortak girişimiyle proje hayata geçirilecektir.
 
Kurutulmuş ve dinlenmiş ürün artık bulgur olmak için hazırdır. Mateksis olarak, hem teknoloji hem de bu bölgenin kendine has üretimini yaptığı sarı berrak ve pürüzsüz bulgurunu üretmek için her zaman AR-GE çalışmalarımıza önem veriyoruz. Ayrıca bu sektörün içinde bulunan ve sürekli kendini geliştiren firmalarla ülkemiz için omuz omuza çalışıyoruz. CEREX gibi sektöre yeni soluk katan firmaları hem ülkemizde destekliyor hem de böyle firmalarla nasıl bu yolda yürürüz diye projeler geliştiriyoruz. Çünkü artık bulgur dünyanın hemen hemen yedi kıtasında tüketiliyor ve bildiğim kadarıyla da beş kıtada üretiliyor.
 
Cerex bulgur tek 2Mateksis ve CEREX olarak imalatını yaptığımız makinelerde hammaddenin öz yapısını kaybetmeyen ürünleri üretebilmek için her gün kendimizi yeniliyor ve tüketiciye sunduğumuz ürünlerde de yıllar önceki lezzeti koruyoruz. Renk ayırmadan çıkan ürünler kırıcı valslarda uygun boyutta kırılır ve kırılma işleminden sonra elemeden geçirilir. Bu amaçla içinde bulunan un ayrıştırılır ve valsın istenilen boyda kıramadığı iri taneleri tekrar valsa gönderir. Kırma işleminden sonra bulgura asıl rengi ve şeffaf görüntüyü veren parlatma makinesine ürün taşınır. Burada ürüne renk verebilmek için su takviyesi yapılır, suyla beraber ürün sıkışır ve bir ısınma meydana gelir. Burada istenilen rengi ve görselliği yakalamak için makine sıcaklığı 90 ile 95 derece aralığında olmalıdır. Parlatmadan çıkan ürünler içlerinde bulanan unu almak ve ortamın şokunu atlatmak için tekrar elekten geçirilirken, elek çıkışında ürün istenilen nemi ve raf ömrünü koruması için nem alma kulesine uygun taşıma ürünleriyle aktarılır. Nem alma kulesinin giriş ilk katında sıcak havayla nem alma işlemi yapılır ve çıkışında ise soğuk havayla ürün soğutulur. Soğutma işlemi sonrası ürün istenilen neme gelmiş olur ve artık ürün sınıflandırma eleğine alınır. Sınıflandırılan ürünler boyutlaına göre paketleme silolarına aktarılır.
 
Paketleme ve çuvallama ünitesi
Sınıflandırılmış boylanmış ürünler beş çeşit olarak adlandırılır.
1.Başbaşı Bulgur.
2.İri pilavlık.
3.Orta (Midyat) pilavlık.
4.Köftelik Bulgur.
5.İnce (çiğ ) köftelik bulgur.
 
Ürünler uygun ambalaja alınmadan önce kalite kontrol ekibi tarafından bazı kontrollere tabi tutulur ve müşteri talep speklerine uygun ise istenilen ambalaj veya paketlere alınmak üzere uygun makinelere aktarılır. Burada paketlenen ürünlerin yaklaşık raf ömürleri ülkelerin iklim şartlarına göre değişkenlik gösterebilir ama Türkiye şartlarında bu süre iki yıldır.